”România are o alocare foarte ineficientă în privința unei familii medii. Noi alocăm 30% din cheltuieli pentru necesități de bază- mâncare și băutură în vreme ce europeanul mediu cheltuiește sub 15% din cheltuieli. Nivelul nostru de trai e destul de scăzut și asta se vede în modul în care trăim. Trăim foarte mult în prezent. Aproape că trăim ca să mâncăm, fără să ne preocupe viitorul”, a spus marți seara la conferință online Andreea Nica, CFA, membră în Consiliul Director al Asociației CFA Romania.

Andreea Nica, CFA RomaniaFoto: Hotnews

”Urmărim să fim independenți financiar, să avem ceva bani puși deoparte. Dar pentru a avea ceva pus deoparte, nu vă gândiți doar la ce vă rămâne din venit după ce vă acoperiți cheltuielile. Pentru că niciodată nu va rămâne mare lucru. Uitați-vă la venituri și propuneți-vă să puneți deoparte 5% din venit, nu din ce vă rămâne după ce vă faceți cheltuielile”, a recomandat Andreea Nica.

Ea a mai atras atenția asupra confuziei dintre a deține un activ sau o datorie. Mulți dintre noi spun că sunt liniștiți întrucât au o casă. Dar dacă acea casă acum valorează 100.000 de euro și ați luat-o printr-un credit de 120.000 de euro pe care trebuie să-l rambursați, nu înseamnă că aveți un activ de 100.000 de euro, ci înseamnă că aveți o datorie! Gândiți-vă de fiecare dată atunci când vă cumpărați o mașină, dacă acea mașină vă generează un activ sau o datorie. Dacă aveți cumpărată o casă pe care ați închiriat-o și care vă generează bani, atunci ea e un activ. La fel și mașina. Altfel, ele pot fi datorii!”, a precizat Nica.

Recomandarea? Economisiți! ”Faceți-vă un buget cu coloane de venituri și cheltuieli în care să mergeți cât se poate de în detaliu. Eu trec acolo de câte ori mă tund, de câte ori merg în vacanță, inclusiv ce detergenți îmi cumpăr!”, conchide expertul CFA.

Un alt specialist, Cristian Tudorescu s-a referit la măsurile fiscale luate de autorități în sprijinul economiei. ”Direcția este corectă, dar ar putea fi de o consistență mai mare. Ar putea să meargă dincolo de acele 2-3 puncte procentuale din PIB, poate undeva în jurul a 10-20 de miliarde de euro, adică 5-10% din PIB. Dar în etape și în trepte, după ce văd ce efecte au primele măsuri”, spune Tudorescu.

Toți vorbitorii au fost de acord că independența financiară este fundamentală pentru o calitate bună a vieții și că ea este vitală în vreme de șocuri financiare. În perioada aceasta, în care suntem afectați la nivel global de pandemia cauzată de virusul Covid-19, este foarte important să ne gestionăm corespunzător veniturile și economiile și să înțelegem care sunt ocaziile de a le multiplica.

Asociația CFA Romania a lansează testul independenței financiare, cu scopul de a afla cât de mult se pot baza românii pe resursele proprii și cât sunt de pregătiți pentru perioade dificile din punct de vedere economic. Testul face parte din campania de educație financiară, Generația I.

Conform analiștilor din comunitatea CFA Romania, indicele de încredere macroeonomică a scăzut în luna februarie 2020, chiar la începutul perioadei în care țara a devenit semnificativ afectată de criza COVID-19. Astfel, pentru următoarele 12 luni aceștia anticipează o depreciere a leului și o rată a inflației cu valoare medie de 3,67%.

„Pandemia nu are doar urmări asupra sănătății, ci și asupra economiei. Când am lansat campania Generația I, avertizam că sunt semne ale unei viitoare recesiuni și subliniam importanța educației financiare. Acum, în contextul răspândirii COVID-19, este cu atât mai important să știm ce facem cu resursele pe care le avem, cum le drămuim. Încurajăm oamenii să facă testul, să afle dacă și unde sunt vulnerabili și să ia măsuri, cât de mici. Chiar dacă această perioadă grea ne-a prins nepregătiți, nu e târziu să facem pași în direcția potrivită.” declară Adrian Codirlașu, CFA președintele Asociației CFA Romania.