Miniştrii energiei din ţările G20 nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa scăderii producţiei de petrol, în comunicatul dat publicităţii sâmbătă, după lungi negocieri, nefiind menţionată nicio reducere, transmite AFP, citat de Agerpres. Arabia Saudită a găzduit vineri o videoconferinţă a miniştrilor energiei din G20, grupul principalelor economii ale lumii, pentru a examina posibilitatea unei acţiuni concertate de echilibrare a pieţei petrolului, afectată de pandemia COVID-19.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

Discuţiile s-au prelungit vineri în încercarea de a se ajunge la un acord privind o scădere masivă a producţiei de petrol, blocat anterior de Mexic. O înţelegere americano-mexicană, anunţată tot vineri, prin care Washingtonul se angaja să ajute Mexicul să completeze cota de reducere cerută de producători părea să înlăture un obstacol în calea unui acord cuprinzător.

Comunicatul final emis după încheierea summitului virtual organizat de Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, include angajamente pentru cooperarea viitoare în combaterea pandemiei noului coronavirus, fără a menţiona scăderea producţiei.

"Ne angajăm să acţionăm astfel încât să asigurăm că sectorul energetic continuă să furnizeze o contribuţie deplină şi eficientă la combaterea COVID-19 şi să permită redresarea globală (economică) ce va urma", declară miniştrii în textul comunicatului.

"Ne angajăm să lucrăm împreună într-un spirit de solidaritate în privinţa acţiunilor imediate şi concrete pentru a rezolva aceste probleme într-o perioadă de urgenţă internaţională fără precedent".

Miniştrii G20 se angajează de asemenea să adopte toate măsurile necesare şi imediate pentru a asigura stabilitatea pieţei energiei.

Din cauza măsurilor restrictive la care este supusă jumătate din populaţia globului în scopul limitării pandemiei noului coronavirus, cererea de petrol este în cădere liberă, în condiţii în care oferta era deja excedentară.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) anunţase vineri dimineaţa un acord preliminar privind reducerea ofertei mondiale cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie. Acest acord a fost obţinut la o întâlnire a principalelor ţări producătoare de petrol, inclusiv Rusia, care nu este membru al OPEC, dar este al doilea cel mai mare producător la nivel mondial şi lider al partenerilor cartelului.