​Institutul Național de Statistică a publicat marți datele privind producția industrială din martie, aceasta fiind în scădere cu 2,6% în ritm anualizat. Față de luna ianuarie, cea de-a doua lună a adus o creștere cu 0,7%, după ce datele din ianuarie fuseseră revizuite de la -3,1% la -2,6%.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Contractele de muncă din producția locală suspendate sau încetate reprezintă 32% din numărul de angajați din acest sector. Zilele trecute au adus o relativă stabilizare a numărului de solicitări de șomaj temporar, dar este încă prea devreme pentru a spune că vârful a fost atins. Încrederea s-a deteriorat în martie, în principal din cauza așteptărilor mai scăzute ale managerilor privind producția. Iar acesta ar putea fi doar începutul, deoarece 95% din răspunsuri au fost colectate de la manageri înainte de blocajul impus de combaterea răspândirii COVID-19 din luna martie.

Analizând mediul extern, PMI Markit Eurozone Manufacturing a scăzut brusc în martie, iar Ifo Manufacturing Expectations Index, care urmărește sentimentul în rândul managerilor germani și care este bine corelat cu sectorul de producție din România, a înregistrat cea mai puternică scădere înregistrată vreodată”, arată un raport al economiștilor Erste Bank, publicat marți.

Vezi aici raportul complet.

Potrivit mai multor estimări ale economiștilor șefi din cadrul instituțiilor de credit, economia României ar putea înregistra un recul cuprins între -4 % și -7%, în funcție de cum evoluează factorii externi și cei interni.