„Am aprobat cumpărarea de titluri de stat, măsură descrisă ca fiind fără precedent. Am făcut achiziţii de titluri de stat, nu am comunicat mărimea şi nu o vom comunica. Ţinem progamul cât timp va fi necesar, este o măsură bună ţinând cont de context”, a spus Cristian Popa, membru în C.A. al BNR, în cadrul unei conferințe organizate de ZF şi Banca Transilvania.

Cristian Popa, membru CA al BNRFoto: Hotnews

El a spus că în această perioadă, BNR încurajează băncile să ceară lichiditate dacă au nevoie, iar programul de achiziţii de titluri de stat arată că această lichiditate vine către sistem, scrie ZF. „Sistemul bancar este solid, este mult mai bine poziţionat decât acum un deceniu. Suntem cu arma la picior şi când e nevoie, tragem. Lansarea economiei vine dinspre antreprenori şi mediul privat”, a adăugat Cristian Popa.

Ce a mai spus Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al BNR, potrivit ZF.

  • Cred că pe termen scurt şi mediu vorbim de evoluții în jos ale ratelor dobânzilor. Nu îmi fac griji în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor.
  • Stabilitate. Este cea mai bună descriere a situaţiei şi cred că toţi avem nevoie de stabilitate.
  • Temerea mea este pe partea sanitară, să nu revenim foarte târziu la muncă. Îmi doresc ca economia să se relanseze cât mai repede. Să nu revenim abia la vară în câmpul muncii.
  • Dacă în vremurile bune am cheltuit mai mult decât trebuia, acum ne este greu să cheltuim cât alte ţări. Deci cred că este important ca mediul privat să aibă în vedere că Statul are capacitate limitată de finanţare şi să încerce să evite situaţii în care cere sute de mii de euro statului.
  • Rezervele minime obligatorii sunt printre cele mai ridicate din regiune, putem decide potenţiale reduceri, avem capacitatea de a convoca şedinţe ad-hoc, există flexibilitate şi încurajăm băncile să participe la discuţii. BNR rămâne deschisă dialogului, avem colaborare bună cu Ministerul Finanţelor.