Comerţul postpandemie: consumatorii vor căuta produse „made in Romania“, retailerii se vor baza mai puţin pe importuri, iar fabricile autohtone pot ieşi câştigătoare ● Cine, cât și pentru ce poate: Cum folosește fiecare stat UE dreptul (temporar) de a-și susține cu bani publici economia. ● Orban: Trebuie realizate urgent achiziţiile de grâu şi porumb pentru rezerva de stat. ● Suspendarea ratelor. Ce bănci aplică deja OUG 37 și ce credite vor fi refuzate pentru amânare. ● Guvernul ia din rezervele ANCOM 700 milioane lei, cu argumentul combaterii epidemiei de coronavirus.

Business reportFoto: Colaj foto

Comerţul postpandemie: consumatorii vor căuta produse „made in Romania“, retailerii se vor baza mai puţin pe importuri, iar fabricile autohtone pot ieşi câştigătoare. Pandemia de Covid-19 a scos la ivea­lă vulnerabilităţile pe care le are co­merţul de astăzi, astfel că după aceas­tă pe­rioadă retailerii vor începe să sus­ţină mai mult producătorii locali şi să se bazeze mai puţin pe achiziţionarea bunu­ri­lor din import. Companiile din retail se schimbă odată cu comportamentul consumatorului. Atât criza sa­nitară, cât şi criza economică vor schimba pro­fund modul în care companiile făceau business, şi vor modifica totodată şi obiceiurile de consum ale clienţilor, notează Ziarul Financiar.

Cine, cât și pentru ce poate: Cum folosește fiecare stat UE dreptul (temporar) de a-și susține cu bani publici economia. De la data adoptării cadrului temporar de suspendare a normelor privind ajutoarele de stat, la 19 martie 2020, Comisia Europeană a aprobat, până pe data de 13 aprilie, un număr total de 53 de solicitări formulate de 23 de state – 22 membre UE plus Marea Britanie (până la finalul perioadei de tranziție are aceleași drepturi și obligații). Solicitările nu reprezintă cereri de finanțare, ci măsuri de intervenție directă ale guvernelor în economiile naționale, cu bani proprii sau împrumutați. Dimensiunea intervențiilor diferă, evident, în funcție de forța și echilibrul financiar al fiecărui stat, scrie Cursdeguvernare.ro.

Orban: Trebuie realizate urgent achiziţiile de grâu şi porumb pentru rezerva de stat. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că trebuie realizate ‘urgent’ achiziţiile de grâu şi porumb pentru rezerva de stat. “În ceea ce priveşte grâul şi porumbul, trebuie realizate achiziţiile de urgenţă la rezerva de stat. Am vorbit cu domnul ministru al Finanţelor, o să putem aloca resursele financiare din fondul de rezervă. Pe de altă parte, aici, ministrul Agriculturii, împreună cu ministrul Vela şi cu Administraţia Rezervelor de Stat va trebui de urgenţă să identifice cantităţile necesare pentru a asigura securitatea alimentară şi să facem achiziţia cât mai rapid, pentru că măsura interdicţiei la export nu poate fi decât temporară, iar motivaţia ei ţine de asigurarea securităţii alimentare a României”, a spus Orban în debutul şedinţei de guvern, scrie Financialintelligence.ro.

Suspendarea ratelor. Ce bănci aplică deja OUG 37 și ce credite vor fi refuzate pentru amânare. Alpha Bank, First Bank, BRD şi Alior Bank sunt cele patru bănci care până în prezent au aprobat căteva cereri de amânare la plată a ratelor în baza OUG 37/2020, spun surse oficiale din piaţa bancară. Majoritatea sunt credite imobiliare. Surse din piaţa bancară spun că doar câteva bănci au reuşit să aprobe amânarea la plată a ratelor la împrumuturile ipotecare în baza ordanaţei de guvern dată în 6 aprilie 2020. Cererile primite de bănci până la această dată nu au cum să beneficieze de prevederile OUG 37. Dacă îşi doresc amânarea ratelor cu pînă la 9 luni, clienţii băncilor care intră sub impactul crizei generate de coronavirus trebuie să adreseze o nouă cerere băncii, potrivit economica.net.

Guvernul ia din rezervele ANCOM 700 milioane lei, cu argumentul combaterii epidemiei de coronavirus. Amânări la plată pentru operatori de comunicații electronice. Guvernul a aprobat, miercuri seară, prin ordonanță de urgență și în mod excepțional pentru acest, bugetul de venituri și cheltuieli al ANCOM, care trebuia adoptat de Parlamentul României. Cu acest prilej, Executivul a decis transferul la bugetul statului a unei sume de aproximativ 700 milioane lei din rezervele ANCOM, pentru combaterea epidemiei de coronavirus. ”Ca urmare a întârzierilor apărute în aprobarea bugetului ANCOM de către Parlamentul României, s-a instituit o excepție temporară doar pentru acest an și bugetul a fost aprobat prin ordonanță de urgență, iar una dintre prevederile importante ale acestui buget de venituri și cheltuieli este transferul la bugetul statului a unei sume de aproximativ 700 milioane lei din rezervele ANCOM, sume transferate la bugetul statului pentru sprijinirea eforturilor de combatere a răspândirii epidemiei cu coronavirus”, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, citat de profit.ro..