Cam 60.000 de locuințe noi se construiesc într-un an obișnuit în România. Actuala criză provocată de coronavirus ar putea însă reduce cu câteva mii numărul lor, agravând deficitul național de locuințe. Asta cu toate că în primele două luni avansul costrucțiilor arăta foarte bine, potrivit datelor furnizate joi de INS. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 34,3%. Intrând mai în detaliu, au avut loc creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+76,5%), lucrările de reparaţii capitale (+41,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+23,7%).

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+49,9%), clădirile rezidenţiale (+26,0%) şi la clădirile nerezidenţiale (+23,3%).

Creșterile arată bine, numai că, odată cu instalarea crizei și mai ales a stării de urgență, lucrurile au luat o altă direcție.

Sectorul construcțiilor a fost afectat direct și indirect, chiar dacă nu toți constructorii au fost afectati in mod uniform. Potrivit unui sondaj publicat de Arena Construcțiilor, sondaj făcut de Federația Patronatelor Societăților din Construcții în rândul firmelor membre, una din 10 firme din construcții e grav afectată grav din cauza închiderii şantierelor sau suspendării contractelor. Alți 19% au probleme legate de importul materialelor, izolarea impusă echipelor de muncitori întoarse din alte state UE, lipsa măştilor şi a substanţelor dezinfectante pentru angajaţi.

Totuși, 70% din constructori nu sunt afectaţi de pandemie în mod vizibil şi continuă activitatea în şantiere, cu menţinerea regulilor suplimentare de protecţie (dezinfecţie, măşti). Se lucrează cu stocurile existente de materiale de construcție. Incertitudinea, durata crizei, întârzierile/ sistările livrărilor sau o eventuală îmbolnăvire a unui angajat sunt riscurile recunoscute de cei mai mulţi dintre constructori.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime, 70% dintre constructorii chestionați de FPSC, spun că, deocamdată, nu au probleme, deși comportamentul unor furnizori s-a schimbat, solicitând plata în avans. Toţi ceilalţi 30% au identificat ca problemă principală întârzierile în livrare. Cei mai afectaţi sunt constructorii care se aprovizionau din import, 17% din totalul celor chestionaţi fiind în această situaţie.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Analize Imobiliare, înainte de izbucnirea crizei, volumul cererii din marile centre regionale era, per ansamblu, cu 16% mai mare decât oferta. Tendința de creștere a cererii cunoștea un avans consistent în Cluj -Napoca (+32%), Timișoara (+19%), Constanța (+18%), Iași (+16%), Brașov (+14%) și, respectiv, București (+12%).

Industria construcțiilor din Europa a suferit cea mai mare scădere a activității de la criza financiară după ce multe șantiere s-au închis, iar furnizarea de forță de muncă, materiale și echipamente de siguranță a fost puternic perturbată de pandemia coronavirusului.

Un sondaj efectuat în rândul managerilor de achiziții din construcții făcut de IHS Markit arată că încrederea acestora a scăzut de la 52,5 în februarie la 33,5 în martie. Practic, dincoace de pragul de 50 indică o deteriorare a activității.

„Sectorul construcțiilor a căzut într-o criză severă în martie, întrucât măsurile pentru a reduce epidemia Covid-19 au afectat puternic cererea”, spune Bernard Aw, economist principal la IHS Markit.

Grupurile din industria de construcții și inginerie, unde lucrează aproape 17.000 de oameni în toată Europa, au avertizat despre „efectele extrem de dăunătoare și pe termen lung” cauzate de restricțiile severe impuse muncii lor pentru a încetini răspândirea virusului.

„Activitatea a scăzut cu aproximativ 60 până la 70% în sudul Europei - este o încetinire fără precedent”, a declarat Domenico Campogrande, directorul general al Federației Europene a Industriei Construcțiilor. Cifrele au apărut în timp ce date separate arătau că pesimismul a depășit chiar și nivelul atins în criza financiară de acum mai mult de un deceniu.