După eșecul din 17 aprilie cu lansarea programului IMM Invest Romania, autoritățile anunță o nouă dată de înscriere. Este vorba de marți, ora 9:00. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook. Așadar, trebuie să vedem mâine dacă e așa cum zice.

Foto:

“Marți, 28 aprilie, ora 9:00, IMM INVEST este live și toți cei care doresc să beneficieze de linii de credit pentru investiții/capital de lucru garantate de stat cu până la 90% și cu dobândă subvenționată 100% pot să se înscrie în program. Acest program nu funcționează după principul "primul venit, primul servit", scrie Florin Cîțu.

Ce s-a întâmplat la prima încercare de lansare

Pe 17 aprilie (vineri), la ora 10:00, ministrul Finanțelor anunța deschiderea înscrierilor într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria. De asemenea, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri avea o conferință online prin care explica, printre altele, ce trebuie să completeze cei interesați.

Deși conferința rula, apăreau neîncetat mesaje pe Facebook, unde era transmis evenimentul, cu privire la faptul că nu funcționa site-ul. Prima dată, Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM spunea că e vorba de 150.000 de accesări pe minut și de aceea site-ul este blocat.

Ulterior, a spus că este un atac informatic. La scurt timp, și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit pe Facebook cu o postare în care anunța atacul, „arătând cu degetul” spre “personaje care arunca cu noroi in tot ceea ce face guvernul”. Nu a precizat mai exact care sunt acele personaje.

Tot în aceeași zi, după ora prânzului, Dumitru Nancu, a ținut o conferință de presă prin intermediul platformei Zoom, în care trebuia să prezinte date privind atacul informatic. A prezentat câteva date, dar astea nu reprezentau, neapărat, un atac informatic. Chiar a dat de înțeles că este, de fapt, o suspiciune de atac indicând mereu spre cifra de 397.000 de accesări de minut.

A venit apoi și un comunicat de presă, care indica tot o suspiciune. Dacă a fost sau nu atac, încă nu știm, dar celor de la FNGCIMM li s-a părut „o coincidență stranie” că a picat și site-ul FNGCIMM, deși este găzduit de o altă locație. Totuși, nu e prea straniu așa ceva. În cazul de față, ca utilizator, când site-ul dedicat nu merge, de obicei te îndrepți spre celălalt, că poate e un anunț acolo sau s-a schimbat adresa, ora, procedura. Nu ai de unde să știi, așa că mereu mergi către instituția respectivă.

Dacă a fost sau nu atac, încă nu știm. Cert e că avem o nouă dată la care se pot înscrie firmele.

Vezi pașii pe care trebuie să-i facă IMM-urile pentru a accesa creditele cu dobândă subvenționată.