„Suntem cu totii afectati de actuala criza globala – indivizi si familii, tari si regiuni, angajati si companii – confruntandu-ne cu provocari pe care niciunul dintre noi nu si le-a imaginat in urma cu doar cateva saptamani. Ce a inceput ca o criza sanitara s-a transformat intr-o criza economica fara precedent, deoarece masurile necesare de restrictionare au dus la prabusirea cererii si ofertei pe pietele din intreaga lume. Nu exista un plan dinainte stabilit despre cum sa abordam o astfel de criza, ci doar simtul realitatii. Nicio tara, nicio regiune si niciun sector economic nu este ferit de impactul acestei pandemii – suntem cu totii prinsi in aceasta situatie!, spune Bernhard Spalt, CEO al Erste Group Bank AG, cu ocazia prezentării rezultatelor pe primul trimestru ale grupului.

Bernd Spalt, Erste Group CEOFoto: Hotnews

”Nu exista niciodata un moment potrivit pentru o criza globala asa cum este cea pe care o traim acum. Totusi, statele din Europa Centrala si de Est (ECE) s-au pregatit bine la nivel macroeconomic in ultimii ani. Drept urmare, regiunea ECE este mult mai bine pozitionata pentru a face fata declinului economic provocat de criza Coronavirusului, decat era in timpul crizei financiare de acum un deceniu. Erste Group de asemenea intra in aceasta criza dintr-o pozitie solida. Ne este clar ca avem in fata un an foarte dificil. Dar la fel de clar este si angajamentul Erste Group de a-si ajuta clientii sa treaca prin aceste momente grele. Vom face acest lucru prin procese simplificate de depunere a cererilor de suspendare a platii ratelor la credite si imprumuturi garantate de stat, asigurand consiliere clientilor si pe baza unei cooperari eficiente cu guvernele, autoritatile de reglementare si cu toti partenerii nostri. Vom facem acest lucru pentru ca avem un angajament puternic fata de regiunea ECE si credem in oamenii si afacerile de aici, in potentialul lor pe termen lung si in viitorul lor promitator de dupa aceasta criza”, a mai adăugat Spalt.

Per ansamblu, profitul operational din primul trimestru a scazut la 551,7 mil. EUR (-15,9%; 656,0 mil. EUR). Raportul cost/venit a crescut la 66,8% (63,0%).

Datorita alocarilor nete, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la -61,7 mil. EUR, sau, la 15 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al creditelor brute catre clienti (eliberari nete de 35,8 mil. EUR, -9 puncte de baza). Alocarile de provizioane pentru credite, dar si pentru angajamentele si garantiile acordate au crescut in principal in Austria si Republica Ceha, iar o contributie pozitiva a fost inregistrata din recuperarea creditelor deja scoase din bilant in Romania. Alocarile de provizioane legate de Covid-19 din primul trimestru al 2020 au fost minore si s-au bazat in principal pe estimari facute de experti, dar nu au inclus inca alocari pentru deteriorarea preconizata a perspectivelor macroeconomice. Rata creditelor neperformante calculata la valoarea bruta a creditelor catre clienti s-a imbunatatit din nou la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 80,9% (77,1%).

  • PERSPECTIVE

De la publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al IV-lea 2019 si pe anul 2019 din 28 februarie 2020, perspectivele economice globale s-au deteriorat semnificativ. Intrucat performanta economica reprezinta un element fundamental pentru performanta financiara a Erste Group, estimam in consecinta ca aceasta situatie va duce la o deteriorare semnificativa, dar care nu poate fi inca cuantificata, a profitabilitatii bancii in 2020. Declinul economic si profitabilitatea scazuta sunt ambele consecinte directe ale faptului ca guvernele din intreaga lume au optat pentru strategii de restrictionare a activitatilor sociale si economice, in diferite grade, pentru a opri raspandirea Coronavirusului.

Aceste strategii de izolare au avut ca scop principal sa aplatizeze curba estimata de incarcare a sistemului de sanatate, provocand in acelasi timp daune colaterale semnificative si tangibile, cum ar fi activitatea economica scazuta, somajul in crestere si o scadere semnificativa a pietelor globale de actiuni.

Pentru a diminua daunele colaterale, guvernele, bancile centrale si autoritatile de reglementare au implementat o serie de masuri, precum: moratorii privind plata creditelor bancare, garantii pentru credite, plati directe catre industriile si consumatorii afectati, intreruperi sau amanari de la plata contributiilor fiscale si a asigurarilor sociale, masuri de sprijinire a pietei muncii, cum ar fi scheme de munca pe termen scurt, injectii de lichiditate, relaxarea cerintelor privind garantiile, reduceri ale dobanzilor, programe de relaxare cantitativa prin achizitii de obligatiuni guvernamentale si corporative, relaxarea cerintelor de capital; si tratarea cu pragmatism a inregistrarii pierderilor din depreciere in baza standardelor IFRS9 ca urmare a moratoriilor privind plata creditelor si a garantiilor pentru credite.

In ciuda acestor masuri si a primelor tentative de a iesi treptat din izolarea generalizata facute de tari precum Republica Ceha si Austria, in 2020, PIB-ul real la nivel global este estimat sa raporteze cea mai abrupta scadere de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Pentru Austria si Europa Centrala si de Est, estimarea actuala este de o scadere cuprinsa intre 4,2% si 7,5% a PIB-ului real in 2020, cu toate efectele negative corespunzatoare asupra contului de profit si pierdere, calitatii activelor si capitalului. In termeni concreti, estimam ca venitul net din dobanzi va scadea in 2020, ca efect combinat dintre reducerile semnificative ale dobanzilor in Republica Ceha, Romania si Serbia, schimbarea mixului de activitati in contextul in care segmentul garantiilor de stat are marje mai reduse, si efectele negative ale riscului valutar. Se preconizeaza ca venitul din taxe si comisioane va fi afectat in primul rand de reducerea activitatii economice, reflectandu-se in incasari mai mici din comisioanele pentru transfer si plati, si semnificativ mai mici din activitatea de brokeraj pe piata de capital.

Per ansamblu, venitul operational ar urma sa scada in 2020. Cheltuielile de exploatare, care la inceputul anului erau estimate sa creasca in 2020, ar urma sa scada, in contextul unor cheltuieli mai mici cu deplasarile, economii de eficientizare si efecte pozitive ale cursului de schimb. Cu toate acestea, rezultatul operational este estimat sa se contracteze in 2020, comparativ cu nivelurile din 2019; raportul cost/venit se va deteriora.

Pentru anul 2020 si nu numai, costurile de risc sunt ca un „wild card”. In principiu, managementul Erste Group va viza sa inregistreze anticipat costuri de risc in masura in care acestea sunt justificate de datele macroeconomice si de prognoze, evolutia ratingurilor companiei, precum si de evaluarea portofoliului de retail in 2020. In consecinta, estimam o crestere semnificativa a costurilor de risc in 2020. Luand in calcul scenariul actual cel mai probabil ce prevede sase luni de revenire economica in forma de V, costurile de risc pentru 2020 sunt estimate la circa 50-80 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al creditelor brute catre clienti.

Excluzand deprecierea fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operationale” este estimat sa creasca in 2020, in conditiile in care in 2019 a fost afectat de efecte cu caracter exceptional. Rata impozitelor va creste aproape sigur, deoarece ne asteptam ca profitabilitatea sa scada in tarile cu cote reduse de impozitare. Taxa pe participatiile minoritare va scadea, avand in vedere ca profitabilitatea bancilor de economii ar urma sa scada. Per ansamblu, ne asteptam la o scadere semnificativa a profitului net in 2020.

Erste Group a rezervat o suma de 1,5 EUR pe actiune ca potential dividend pentru anul 2019. La sfarsitul lunii martie 2020, Erste Group a anuntat ca a amanat Adunarea Anuala Generala a Actionarilor si decizia finala privind dividendele pentru trimestrul al IV-lea 2020, pentru a lua astfel o decizie mai bine informata, bazata pe fapte, referitoare la consecintele economice ale Coronavirus.

Conducerea Erste Group are intentia ferma de a plati un dividend pentru anul 2019, insa valoarea acestuia va fi determinata in primul rand de realitatile economice existente la momentul respectiv. De asemenea, decizia finala va pune in echilibru cu atentie recomandarile in materie de reglementare cu imperativul de a mentine increderea investitorilor in Erste Group, in particular, si in pietele de capital in general, dar va urmari sa asigure si un tratament echitabil pentru toate clasele de active.