Trei concluzii ale unui raport pe care e bine să le știi: Perioada cea mai grea va urma după ce criza trece / Populaţia e cu gândul la veniturile trecute, nu la privaţiunile ce vor veni / Consecinţele crizei vor domina prima parte a deceniului

de DP     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2020, 12:54 Economie | Finanţe & Bănci


Calitatea vietii
Foto: Stirile ProTV
În ultimul secol, România a trecut prin cel puțin 6 crize economice: (1) marea criză din 1929-1933; (2) anii 1940 şi perioada de război, foametea din 1945-1947, reconstrucţia postbelică; (3) anii 1980, marcaţi de plata datoriei externe; cele două recesiuni ale tranziţiei, (4) 1990-1992 şi (5) 1997-1999; (6) recesiunea din 2009-2010, arată o cercetare a Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții.

Toate aceste crize au câteva puncte comune, spun cercetătorii ICCV:
 • 1. recesiuni adânci, cu scăderi masive ale standardului de viaţă al populaţiei şi perioade lungi până la recuperarea nivelului dinaintea izbucnirii crizei;
 • 2. capacitatea redusă a economiei de a rezista la şocuri şi de a susţine o plasă de siguranţă;
 • 3. perioada cea mai dificilă din punct de vedere social - cea a degradării calităţii vieţii populaţiei - nu este cea imediat următoare şocului economic, ci se manifestă în timp; pentru populaţie, perioada „curbelor de sacrificiu” durează ani de zile;
 • 4. decalajul în timp între punctul cel mai de jos al căderii economiei şi, respectiv, punctul cel mai de jos al degradării standardului de viaţă; economia îşi revine mai repede decât standardul de viaţă;
 • 5. deteriorarea finanţelor publice prin deficite mari şi creşterea datoriei publice, determinate de căderea economiei; greul efortului de reducere a deficitului şi de plată a datoriei este suportat de generaţiile active la acel moment, nu de cele viitoare;
 • 6. populaţia României este cea care a suportat o parte disproporţionat de ridicată a costurilor economice şi sociale ale crizelor; cu alte cuvinte, aproape fiecare generaţie a cunoscut o perioadă „de sacrificiu”; costurile au fost inegal distribuite, apăsând îndeosebi pe umerii celora cu venituri medii şi mici.
Experienţa celor trei perioade de recesiune din ultimii 30 de ani - care au fost resimţite de cel puţin două treimi din populaţia adultă actuală - ilustrează punctele de mai sus. În figura de mai jos este prezentată dinamica indicelui câştigului salarial real (salariul nominal mediu net, în termen reali) în perioada recesiunilor 1990-1992, 1997-1999 şi 2009-2010. În fiecare dintre figuri, valoarea de la care se pleacă este 100, respectiv cea din anul precedent declanşării recesiunii, iar revenirea peste valoarea de 100 înseamnă recuperarea puterii de cumpărare a salariului mediu, respectiv a pensiei medii, din perioada de dinainte de criză.
Conform datelor din Figura 1 şi Figura 2, numărul de ani necesar pentru a reveni la situaţia de dinainte de criză a excedat simţitor durata în ani a recesiunilor. În plus, numărul de ani necesar revenirii la puterea de cumpărare de dinainte crizei a fost unul ridicat: 6 ani în cazul recesiunii începute în 2009, 8-10 ani pentru cea începută în 1997.

În cazul recesiunii din 1990-1992, revenirea salariului mediu şi a pensiei medii la valoarea din 1990 a fost întreruptă de o nouă recesiune. Nivelul dinaintea crizei a fost atins abia după 17 ani în cazul salariului mediu şi 18 ani în cazul pensiei medii.

Aşadar, pe baza experienţei privind crizele, putem afirma că:
 • 1. perioada cea mai dificilă pentru standardul de viaţă va urma după ce criza medicală va trece sau se va reduce;
 • 2. la momentul aprilie 2020, populaţia se raportează încă, psihologic, la nivelul veniturilor din februarie-martie, nu la privaţiunile din viitor;
 • 3. consecinţele socio-economice ale pandemiei asupra calităţii vieţii românilor vor domina cel puţin prima parte a deceniului 2020-2030.
Particularitatea situaţiei actuale constă în faptul că, pentru prima dată, experimentăm o criză care îşi are originea în sănătate.

România are o capacitate macroeconomică scăzută de a susţine un deficit public mare, de sprijinire, cu orice preţ, a economiei şi populaţiei, în comparaţie cu măsurile anunţate de statele occidentale. Această limitare derivă din nivelul general de dezvoltare a economiei României, de poziţia periferică în sistemul mondial. Ţara noastră nu este în situaţia Germaniei, SUA ori chiar a Italiei, în care banca centrală să cumpere titluri de stat şi să susţină deficitul ori în care titlurile de stat îşi pot găsi, cu puţine dificultăţi sau chiar deloc, cumpărători pe pieţele financiare. Altfel spus, SUA se pot baza pe forţa economică a Rezervei Federale, iar statele din zona euro pe Banca Centrală Europeană (BCE), forţă economică incomparabilă cu cea a Băncii Naţionale a României.

Forţa de muncă ieftină, slab calificată şi înalt vulnerabilă la şocuri economice


Modelul economic al României se bazează, în mare măsură, pe forţa de muncă ieftină, slab calificată (low skill, low pay). Cu alte cuvinte, există o mare masă de salarii mici şi locuri de muncă precare. Pe termen mediu şi lung, reducerea ritmului depopulării României este incompatibilă cu permanentizarea modelului ocupaţional al economiei româneşti. Altfel spus, fără ieşirea din modelul low skill, low pay, economia României se va confrunta cu o problemă crescândă şi insolubilă a lipsei forţei de muncă, după ce economia se va fi relansat.

În contextul tranziţiei s-a cristalizat o structură a pieţei muncii în care numeroşi salariaţi au locuri de muncă ce presupun în cea mai mare parte calificări reduse. Potrivit datelor privind structura socio-ocupaţională a salariaţilor din octombrie 2017, printre primele 20 de ocupaţii ca număr de salariaţi se numărau: şofer autocamion/maşină de tonaj mare (152 mii salariaţi); lucrător comercial (143 mii salariaţi); vânzător (142 mii); şofer de camioane şi autoturisme (105 mii); muncitor fără calificare specială la asamblarea, montarea pieselor (96 mii); agent de pază (95 mii); muncitor fără calificare specială în industria confecţiilor (95 mii); asistent medical generalist (94 mii); manipulant mărfuri (85 mii); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli, zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (85 mii); însoţitor al unei persoane cu handicap grav (65 mii); agent de vânzări (63 mii).

Pierderi de venituri primare din cauza pandemiei: grupurile afectate


Restrângerea activităţii economice şi sociale - ca urmare a regulilor de izolare şi distanţare fizică şi socială pentru a combate răspândirea virusului - are drept efect şi scăderea veniturilor populaţiei.

Cei mai afectaţi sunt:
• cei care şi-au pierdut locurile de muncă: circa un sfert de milion de persoane au fost disponibilizate;
• salariaţii care au intrat în şomaj tehnic: peste un milion de persoane au avut contractul de muncă suspendat;
• persoanele în ocupare informală (adesea şi precară), subocupare şi/sau agricultura de subzistenţă, al căror număr precis rămâne necunoscut;
• persoanele care s-au întors recent din străinătate şi care nu au venituri, şi numărul precis al acestora nefiind cunoscut.

În lipsa alternativelor precum şomajul tehnic, adresate doar celor de pe piaţa formală a muncii, riscul social, chiar de supravieţuire, este şi mai ridicat pentru ultimele două categorii.

Sistemul de protecţie socială are rolul de compensa pentru pierderile de venituri primare prin cele două componente ale sale: asigurările sociale şi asistenţa socială.

Recomandări de politici în asigurările sociale • Indemnizaţia de şomaj la 1.000 lei / lunar
Recomandăm mărirea cuantumului indemnizaţiei de şomaj la 1.000 lei pe lună, ca măsură excepţională pentru o perioadă de 3-6 luni, cu posibilitatea prelungirii în funcţie de evoluţia epidemiologică şi/sau socio-economică. Formula de calcul din lege prin raportarea la ISR să fie suspendată în această perioadă. Precizăm că nivelul de 1.000 de lei lunar este apropiat de pragul de 75% din salariul minim net.

Există două motive pentru care recomandăm ca indemnizaţia de şomaj să fie de 1.000 lei: (1) formula actuală de calcul, prin care maximul indemnizaţiei de şomaj este sub 480 lei, adică mai puţin de 100 euro lunar; menţinerea unei asemenea formule, bazată pe politicile de austeritate din 2010-2012 şi pe nivelul veniturilor populaţiei din urmă cu 10 ani reprezintă un risc social major, în eventualitatea unui şomaj masiv provocat de recesiune; (2) raportarea indemnizaţiei de şomaj la 75% din salariul minim a funcţionat foarte bine timp de circa 20 de ani, chiar şi în perioadele în care România înregistra peste un milion de şomeri.

De asemenea, recomandăm extinderea accesului la indemnizaţia de şomaj şi pentru şomerii pe termen lung, care sunt înregistraţi, dar care nu mai beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

 • (Re)introducerea contribuţiei sociale de şomaj
Contribuţia de asigurări sociale de şomaj a fost eliminată la 1 ianuarie 2018 prin controversata „revoluţie fiscală” din 2017. Până la acea dată, salariaţii contribuiau la fondul de şomaj cu 0,5% din salariul brut, iar angajatorii contribuiau cu echivalentul a 0,5% din salariul brut al angajatului. De la 1 ianuarie 2018, contribuţia de şomaj din partea angajatului a fost anulată, iar cea din partea angajatorului a fost contopită în noua contribuţie asiguratorie pentru muncă.

În condiţiile unui şomaj de ordinul a sute de mii de persoane, fondul de şomaj nu va face faţă plăţilor. În plus faţă de transferurile de la buget, recomandăm reintroducerea contribuţiei de şomaj. Ar fi o formă de solidaritate socială şi de revenire la situaţia normală în care asiguratul contribuie direct la asigurările de şomaj.

 • Universalizarea accesului la sistemul public de asigurări de sănătate

Recomandăm universalizarea accesului populaţiei la sistemul public de sănătate. Actualmente, persoanele neasigurate nu pot beneficia decât de asistenţă medicală de urgenţă. Restrângerea accesului populaţiei la îngrijire sanitară reprezintă un regres faţă de perioada comunistă şi faţă de anii ’90, când România avea un sistem universalist cvasi-gratuit, finanţat de la bugetul public, cu plată pentru anumite servicii la cerere şi cu participare contributorie obligatorie pentru persoanele ce realizează venituri, în principal din muncă.

 • (Re)introducerea plăţii contribuţiei sociale de sănătate pentru pensionarii cu venituri mai mari de 3.200 lei lunar
Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15772 vizualizari

 • +7 (27 voturi)    
  recuperarea nivelului dinaintea izbucnirii crizei (Joi, 30 aprilie 2020, 13:07)

  anton_carpati [utilizator]

  Ce glumă bună. Nu va exista nici o recuperare. Asta a fost lecția - un virusache poate să distrugă în 2 luni toată rețeaua economică globală construită în 2 secole. Ar cam trebui să ne obișnuim cu ideea că vom experimenta un standard de viață mai scăzut, fără produse de import, fără articole de îmbrăcăminte și gadgeturi produse în Asia la prețuri de nimic. Asta în cazul miraculos în care statul poate să reclădească industria națională și să oprească valul de criminalitate iminent.
  • +10 (14 voturi)    
   Stai, stai (Joi, 30 aprilie 2020, 13:56)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

   mizeriile chinezesti vor veni dimpotriva in valuri - avem "relatii privilegiate si de pretinie". Dixit ala care a "reconstruit Romania postbelica" pe oasele "bestiilor chiabure".
   E ca-n Starship Troopers: avem navele, avem armele, inrolati-va - cumparati de la baietii mafioti, care va iubesc de va strivesc din 47 incoace.
   Problema e mare, riscam sa avem granite inchise, poate chiar tancuri prietene.
   Inauntru, e clar, criminalitatea a fost, este si va fi sprijinita mai mult sau mai putin tacit de anumite institutii, atata timp cat nu distruge semnificativ o comunitate (o fata doua zece o mie disparute nu e problema: "se mai intampla", "de ce umbla ca o c..va", "faci alta").
   Iar in cazul in care o distruge, "politia ancheteaza".
  • +2 (8 voturi)    
   neah (Joi, 30 aprilie 2020, 14:10)

   sentenced [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

   Cu siguranta lucrurile se vor reaseza in alt mod dupa ce va trece toata nebunia, insa dupa ce criza va trece, oricat ar dura acest proces, avantul consumerist va fi si mai mare, iar tehnologia va juca un rol si mai important dupa aceasta criza in vietile noastre.
   • +4 (4 voturi)    
    normal ca consumerismul va exploda (Joi, 30 aprilie 2020, 20:57)

    unics33 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

    deja a explodat 40% on line...sunt disperati sa angajeze curieri. SI ASTA IN PERIOADA DE TAIERI SI CONCEDIERI!! Guvernul va da bani de-a moka incontinuare, romanul mai bine da foc la Guvern decit sa renunte la mall, city brakes, fitze si figuri, vacante in Madagascar
 • +1 (7 voturi)    
  Păi nu este acum pragul de 2000 lei? (Joi, 30 aprilie 2020, 13:19)

  nick24 [utilizator]

  “Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020.”
  Acum se iau de la pensionari CASS de pe tot ce depăsește 2000;lei pensie.
  • +5 (5 voturi)    
   Pensionarii nu plătesc CASS (Joi, 30 aprilie 2020, 18:30)

   Daniel_.A [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Asta spune legea, sigur ai verificat ce este acum în vigoare?
 • +16 (20 voturi)    
  Prostii! (Joi, 30 aprilie 2020, 13:19)

  Observator roman [utilizator]

  „Universalizarea accesului la sistemul public de asigurări de sănătate” ar însemna costuri pe care nu și le permit nici S.U.A., nici Germania. Toți vor să fie asigurați pe de-a moaca, așa cum a tot clămpănit PSD-ul. Ori asta nu e posibil.Ne pare rău dar de aici încolo - nu cotizezi, nu ai acces la spital, policlinici publice, analize, etc. (bineînțeles cu excepția urgențelor). De ce să plătim pentru cetățenii cu case cu turnulețe pentru că se balonează cînd vin în țară după ce au dat cu jula în Străinezia și cheamă salvarea? Asta trebuie să se schimbe, acest egalitarism păgubos care ne-a adus la sapă de lemn ca națiune.
 • +4 (8 voturi)    
  dar exista o enorma diferenta fata de crizele ante (Joi, 30 aprilie 2020, 13:39)

  ..13 [utilizator]

  Acum te cheama neamtzul si austriacul sa "prajesti" la el in ograda si se poarta cu mult mai frumos cu tine - cel putin o perioada de timp. O sa vina vremea sa ne intoarcem si in Spania si in Italia. Numa in RO sa nu fi ca aici dureaza cu mult mai mult si iesitul din cutiutza da' pai iesirea din criza.

  Toate bune cu multa sanatate in pupa!

  PS
  Atentia la irigiatii ca se anunta un an secetos. Oare nu merge mai bine cu sistemul de irigatii practicat de Israel in saracia aia a lor???
  • +3 (3 voturi)    
   Daca vor fi stimulate investtiile, (Joi, 30 aprilie 2020, 21:10)

   Tudor PetruFriciu [anonim] i-a raspuns lui ..13

   in sectoarele care aduc plus valoare ,inclusiv in irigatii,si nu se va mai acorda prioritate consumului se vor crea locuri de munca bine platite si oamenii vor ramine in tara
 • -2 (20 voturi)    
  Pronosticul meu (Joi, 30 aprilie 2020, 13:42)

  Nyk1 [utilizator]

  Totul va reveni la normal în 2022, inclusiv economic, după ce marea majoritate a populației mondiale se va fi imunizat (preferabil cu ajutorul unui vaccin). Ba chiar este posibil un boom similar celor din anii '50, pe fundalul creșterii sectoarelor medicale și de biotehnologie, în timp ce populația va fi mai sceptică cu privire la aportul adus societăți de către fotbaliști, actori hollywood și alte categorii de paraziți.
  • +5 (5 voturi)    
   Boom-ul din 50' a fost produs de natalitate si (Joi, 30 aprilie 2020, 14:27)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ... si reconstructia de dupa razboi.
   Natalitatea lumii civilizate e in cadere libera, doar tiparnitele de bani si cresterea economica din lumea a-iii-a ne mai tineau pe plus.
  • 0 (2 voturi)    
   Bahaha (Joi, 30 aprilie 2020, 17:15)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Spune-mi si mie ce fumezi. Bai baiatule tu nu stii pe ce lume esti. Stai jos.
 • 0 (6 voturi)    
  "reconstructie postbelica" a fost botezata (Joi, 30 aprilie 2020, 13:50)

  ruskimushki [utilizator]

  Teroarea bolsevica ruseasca ?

  As fi curios sa stiu cine lucreaza la ICCV. Daca as fi. Caci nu m-ar mira sa aflu ca sunt fiii si nepoti celor care ieri terorizau si ucideau ca-n codru depotriva "reactionari", "imperialisti", "elemente putrede dusmanoase".
 • +12 (12 voturi)    
  Inca unii care vor sa adauge impozite in plus? (Joi, 30 aprilie 2020, 14:05)

  gugurila [utilizator]

  Cand s-a facut marea revolutie fiscala taxele au ramas aceleasi ca valoare absoluta, doar si-au schimbat denumirea.

  Daca guvernele n-au fost in stare sa repartizeze banii ca inainte, e problema lor si nu merita nici un ban in plus.

  Si lasati-ma si cu vrajeala cu contributia angajatului si a angajatorului, indiferent cum e etichetata tot e cost generat de acelasi angajat. E doar o minciuna ca sa nu vada muncitorul pe fluturasul de salariu cati bani ii ia statul de fapt.

  Poate astia de la ICCV ar putea in schimb sa-si dea demisiile ca sa mai degreveze bugetul statului de niste trantori?
 • +6 (6 voturi)    
  de ce pun numele institutiei ? (Joi, 30 aprilie 2020, 14:25)

  radu103 [utilizator]

  daca a doua pagina spune ca exprima parerea autorilor, atunci de ce mai pun numele institutiei pe prima pagina ?

  Raspuns : pentru ca ne-asumarea este sport de stat in tara asta si pe bani multi de obicei
 • 0 (8 voturi)    
  Recomandare... (Joi, 30 aprilie 2020, 14:44)

  wweesstt [utilizator]

  Cred ca si Orlando ar fi trimis bugetarii in somaj tehnic in aceasta perioda! Ce rusine pnl! Pentru PNL ca si pentru PSD importante sunt pensiile speciale(de serviciu) salariile bugetarilor, iar pentru asta ambele partide sunt dispuse sa ne amaneteze viitorul nostru si al copiilor nostri! imprumutati miliarde si miliarde pentru pensii speciale/de serviciu si salariile bugetarilor! Acest lucru=subminarea economiei nationale! abuz in serviciu contra unor foloase materiale( ciolanul)! Oameni cinsti, cand iesim in strada cu lanternele aprinse sa aratam lumii ca nu mai toleram un astfel de comportament din parte politicienilor tradatori de tara?!
 • +5 (11 voturi)    
  Ce ar trebui sa vedem de fapt e ca: (Joi, 30 aprilie 2020, 15:07)

  clint [utilizator]

  20% din muncitori sunt de esentiali, toti putem trai doar cu munca lor ( sanatate, politie, agricultura, desfacere si aprovizionare, utilitati ). Restul sunt implicati intr-o economie ne-esentiala care se adreseaza unor nevoi tot mai artificiale si exclusiviste: concedii afara, toale de firma, schimbat masini si telefoane tot mai des. Ne-am inventat nevoi pentru a ne hrani egouri tot mai inflamate in corpuri tot mai tatuate. In timpul asta, puiul e crescut mai degraba de niste masini, ogorul arat de f. putini oameni. Mancarea, utilitatile au devenit o mica fractie din veniturile noastre. Restul se duc pe lux, confort. Cu toate acestea, nu ne permitem 2-3 luni de lockdown, aud ca cade totul in jurul nostru.

  N-as avea nimic impotriva ideii cu diversificarea schimbului, daca nu ar fi niste probleme:
  - datorii publice in crestere exponentiala, statele se imprumuta in numele nostru, tot la noi cumva, e o inginerie financiara prin care 1% din bogati devin tot mai bogati, datoriile publice ajung la ei cumva, iar la nivelul oamenilor de rand, consumerismul creste si el desantat. Toate economiile noastre din banci sunt date statelor, pentru consum si pentru a-si hrani clientelea politica, cei 1% din bogati. Ce credem noi ca e economie, ca sume in banci, sunt de fapt cheltuite.
  - probleme mari cu mediul, date de supraproductie si consumerism, fiindca in final se mananca niste resurse.

  Cred ca provocarea va fi spre ce directionam cei 80% din energiile celor "ne-esentiali". Daca ii punem sa schimbe intre ei si sa isi inventeze nevoi tot mai diversificate, cu pretul distrugerii resurselor, doar pentru a-i tine ocupati ( a se afla in treaba ) sau invatam ceva din toata povestea si reusim sa facem ceva pentru planeta.
  • +6 (6 voturi)    
   Interesantă abordare (Joi, 30 aprilie 2020, 16:02)

   boggg [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Însă în ce direcție ne-am putea schimba filozofia de viață cei 80% despre care vorbiți? Să ne întoarcem „la țară”, la munca pământului? Cum ar putea renunța milioane de oameni la comoditățile vieții moderne pentru o himeră precum „salvarea planetei”? Sunt multe întrebări la care caut răspuns
   • +3 (3 voturi)    
    pai, cam asa (Joi, 30 aprilie 2020, 18:04)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui boggg

    poate ca minoritatea "ganditoare" ii va pune la munca fortata pe cei 80 la suta ramasi. gittanii exclusi, desigur, sa nu le scada sporul natural pe de-o parte, celalalt motiv fiind ca ei sunt practic la putere.
   • +1 (1 vot)    
    Pai de la revolutia industriala exista aceasta (Vineri, 1 mai 2020, 1:17)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui boggg

    dilema. Si Marx a vazut-o si a venit cu niste solutii care au facut mai mult rau "de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi" - mai ales ca din teoriile lui s-au "infruptat" niste analfabeti functionali plini de resentimente.
    E greu de spus care e solutia care sa impace si capra si varza ( confortul nostru si ecologia ).
    Eu cred ca tehnic vorbind, este perfect posibil sa traim cu totii decent la nivelul tehnologic actual, inclusiv oamenii din tarile din lumea a 3-a. Din pacate niste distrusi emotional, care au pierdut legatura cu cei din jur, detin puterea economica, financiara, politica. Modelul lor de viata, de a trage pentru ei fara scrupule, este adoptat de majoritatea populatiei, a tinerilor, ca masura a succesului.
  • 0 (2 voturi)    
   Automatizarea (Joi, 30 aprilie 2020, 17:13)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui clint

   E adevarat ca 80% din oameni au joburi neesentiale, insa cele esentiale sunt in mare parte automatizate, asa ca nu prea e nevoie de mult mai multa forta de munca. Ce ar trebui sa faca cei 80%? Sa stea inchisi intr-un lockdown continuu sau sa stea degeaba pur si simplu dupa epidemie si sa fie tinuti de state intr-un ajutor social continuu?
   • -1 (1 vot)    
    Nu, sa deschidem coafoarele de catei. (Vineri, 1 mai 2020, 1:18)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui copci

    Sa se simta si oamenii bine si utili, chit ca isi ingroapa parintii, bunicii. Cand ajungi in fata unei astfel de dileme iti dai seama ca ceva e fundamental gresit.
   • +2 (2 voturi)    
    Cu toate acestea, criza de personal e tocmai in (Vineri, 1 mai 2020, 1:26)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui copci

    cei 20% din sectoarele esentiale:

    - medici - nu mai vorbesc
    - profesori - o invatatoare la 35 de copii
    - agricultura - poate nu e vizibil, dar e nevoie de mana de lucru, mai ales daca vrem bio.
    - mediu, curatenie - orasele devin inconjurate de munti de gunoaie pe care nu le curata si proceseaza nmeni, noi le ardem pur si simplu. nu replanteaza nimeni padurile taiate.
    - infrastructura, scolile, spitalele trebuie regandite, construite altele de la 0, in scoli sa se faca sport, activitati, sa se manance o masa calda.


    O posibila explicatie in acest articol:
    https://www.strike.coop/bullshit-jobs/
    • 0 (2 voturi)    
     Excelent articol (Vineri, 1 mai 2020, 16:12)

     copci [utilizator] i-a raspuns lui clint

     Exact din articole de acel gen m-am inspirat si eu. Singura lipsa a articolului este ce ar trebui sa faca acei oameni cu bullshit jobs...Dar asa e asezata lumea.
     Legat de ce ati scris, infrastructura cu tot ce face statul, nu sunt esentiale, se poate trai fara ele. Daca fiecare isi curata in fata propriei locuinte, face sport acasa etc.
     Daca vrem agricultura bio, putem sa ne apucam de plantat, dar asa se face acum 100 de ani. Credeti ca oamenii sunt dispusi sa revina la acea viata astazi?
 • 0 (6 voturi)    
  Dozarea informatiilor pentru efectul scontat (Joi, 30 aprilie 2020, 15:40)

  Setalcott [utilizator]

  Traducere libera: stiti, de fapt, coronascepticii au avut dreptate, dar nu puteam spune asta inainte de inchiderea activitatilor. Atunci era esential sa-i reducem la tacere, ca monstri fara suflet care vor sa va ucida bunicii. Acum, dupa faptul implinit, trebuie sa va pregatim pentru ce va veni.
 • +1 (5 voturi)    
  Reconstructie a fost in vest (Joi, 30 aprilie 2020, 16:00)

  ruskimushki [utilizator]

  in est a fost teroare bolsevica.

  Ceea ce au facut criminali astia in materie de reconstructie a fost slab calitativ si neproductiv, de unde si situatia de sub coada calului in care ne place sa inotam cu mandrie care-l caracterizeaza pe inapoiatul mintal.
  • 0 (4 voturi)    
   Hai ca asta e prea de tot (Joi, 30 aprilie 2020, 20:42)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

   Pur si simplu nu este adevarat. Eu am trait anii aceea si am vazut dezvoltarea. Sigur nu am ajuns pe Luna, sigur nu am crescut precum altii cu planul Marshall, dar am crescut. In anii '70 si incolo am avut industrie, am avut agricultura, de zeci de ori mai performanta ca cea de dupa razboi. Hai sa fim cinstiti cu istoria noastra si cu efortul depus de parintii si bunicii nostri.
   • 0 (4 voturi)    
    Gresiti fundamental. (Vineri, 1 mai 2020, 1:43)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    "Am avut industrie" - puteti sa dovediti ca a fost rentabila ? Nu, au fost fabrici, combinate, dar multe au mers in piedrere si piederea a fost finantata pe spinarea celor de la tara. Datoria publica s-a platit exportant produse agricole, nu industriale. Cele cateva ARO si ceva utilaj petrochimic exportate nu stiu daca si-au acoperit costurile de productie, a fost o ambitie a unui regim care depindea doctrinar de asta.

    Am copilarit in anii '80 la tara. Nu gaseai nimic de mancare in afara de paine pe cartela. Ni se lua efectiv mancarea de la gura. Pentru ulei si zahar, tot pe cartela, ne cereau sa aducem si oua. Daca nu iti produceai singur in curte de mancare, mureai. In aprozarul din sat gaseai resturi necomestibile. La alimentara nu gaseai nici macar celebrul salam cu soia, doar biscuiti din aia tari, rareori peste congelat. In schimb plecau trenuri dupa trenuri incarcate de la noi: acelea albe cu produse alimentare in RDG, respectiv cele verzi cu cereale.

    Faptul ca dvs vi s-a spus la Telejurnal ca avem industrie sau ca vi s-a dat un fals sentiment de importanta de tip Cantarea Romaniei, nu inseamna ca asa stateau lucrurile de fapt. Problema e ca in comunism nu exista un calcul economic real, deci foarte greu sa cuantizezi pierderea si faptul ca investitiile, din nou, facute in virtutea unei doctrine, nu a unei realitati economice, au fost rentabile:

    https://mises.ro/70/capitolul-xxvi-imposibilitatea-calculului-economic-in-regim-socialist

    De altfel, ce indiciu mai bun ca investitiile facute in anii '70 in industrie nu au fost rentabile poate fi mai bun decat faptul ca in primavara lui '90, desi platisem datoria, Ceausescu nu a vrut sa relaxeze consumul pentru un popor tinut in foame peste un deceniu, fiindca a dorit sa retehnologizeze industira ?

    Oricum, daca nu v-ati dat seama pana acum de toata povestea, va spun eu ca e deja prea tarziu.
    • +1 (1 vot)    
     Comunismul, zice Tutea, este (Vineri, 1 mai 2020, 17:48)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui clint

     cea mai mare bagare in seama din toata istoria omenirii. adica vine diotul de langa tine si-ti zice, cu pistolul la tampla - ce-i al tau e-al meu, ca sa traiesti mai bine.
     Mai este si: hotie institutionalizata si crima in forma continuata.
     Daca dureaza prea mult, animalizeaza/canibalizeaza omul.

     Omul nu s-a nascut comunist, a fost creat de Dumnezeu capitalist, cu spirit de cunoastere si de intreprindere - ca sa evolueze.
     Comunismul este involutie totala. Pe langa crima contra naturii. Gropile comune, temnitele, teroarea de zi cu zi nu convin multora, din cauza ca nu au intelectul suficient de dezvoltat, multumindu-se cu o stare animalica: mananc, beau, ciocanesc, ce-mi mai trebuie ?

     Astfel de oameni nu ar trebui sa aiba drept de vot nicaieri. Datorita numarului mare al retardatilor mintali a putut comunismul sa se insurubeze adanc in societati precum cea rusa, si accesoriu cea romana, unde foarte repede a gasit sustinatori: minoritati parazite si pleava societatii.
     In concluzie, a trait "bine" atunci doar licheaua.
   • +1 (1 vot)    
    Mergeti pe site-urile (Vineri, 1 mai 2020, 17:41)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    celor de la iicmer si memorialul durerii sa vedeti ce este sau ce nu este adevarat.

    Daca era o tara libera, de ce nu v-ati mutat intr-o tara cu plan Marshall ?

    Va spuneu de ce: pentru ca din lagarul fericirii nu avea nimeni voie sa plece.

    iar de crescut, am crescut si eu, norocul meu a fost ca pe imputit si idioata lui l-au ucis, in sfarsit, ca altfel ne manca zilisoarele si noua cei nascuti prin anii 80.
    Apoi am plecat si-am vazut minciuna romaneasca, mare cat luna vazuta d ela 1 metru.
    socialismul romansc a fost este si va fi un cancer, cel mai ordinar care s-a abatut asupra acestei parti de lume.
    Voi ati trait bine fara Marshall. Aia din gropile comune ucisi de securitate si armata pentru ca nu voiau sa-si dea animalele si recolta, nu. Dar aia cu Marshall au trait si mai bine, si traiesc si azi. Tot o tara de sub coada calului ati ramas. Culmea e ca va place.
    masochismul unora nu are limite.
 • +1 (3 voturi)    
  Nici un comentariu (Joi, 30 aprilie 2020, 17:14)

  KostasP [utilizator]

  Nu este lasat la articolele cu fauci, bgates si alti ocultisti cu “bune intentii”. Cuiva ii tremura fundu’ la hotnews. Sau asa sunt ordinele de la “imparat”? Sunteti de rasul lumii.
 • -1 (3 voturi)    
  va rog sa observati in graficul expus (Joi, 30 aprilie 2020, 18:59)

  ..13 [utilizator]

  Ca datele se opresc la anul 2014 - adica nu mai avem date pana in 2019???

  Este o mare rusine acest studiu.
  Sunt acolo nume ca spun ca publica si nu implica institutia si atunci de ce pun sigla institutiei???

  Am mai comentat si comentariul a disparut -
  Dupa ce articolul a reaparut a mai comentat cineva in acelasi sens si ma incearca curiozitatea daca o sa dispara din nou comentariul meu.

  Cred ca se comenteaza in grup aici pe HNs.
  Initial, la prima aparitie a articolului nu se ingramadea nimeni - acum multi, din aceeasi gasca
  Nu este rau - continuati.
  • -1 (3 voturi)    
   E adevărat, diagrama asta e un pic mai complicată (Joi, 30 aprilie 2020, 20:54)

   Daniel_.A [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ...însă încearcă să fii un pic atent: pe axa orizontală sunt număr de ani, pe cea verticală sunt procente. Fiecare linie reprezintă o perioadă diferită și încearcă să arate ce spune nota de sub diagramă. Dacă ți se pare că n-ai înțeles până aici, citește din nou explicațiile. Dacă tot te miră de ce graficul se oprește la 2004 și nu 2019, e simplu: acea linie se referă la criza începută în 2009, iar în 2014 a fost depășit nivelul inițial, deci demonstrația nu mai avea sens să continue și cu anii următori. Dacă nici acum n-ai înțeles, ești unul dintre cei 42% de analfabeți funcțional și chiar n-am cum să te mai ajut.
 • +3 (3 voturi)    
  Felicitari (Joi, 30 aprilie 2020, 20:51)

  Tudor PetruFriciu [anonim]

  pt. propunerile privind pensiile si salariile.S-ar justifica totusi o crestere a pensiilor f. mici dar nu si
  a ajutoarelor pt cei ce refuza munca.Dupa criza salariile n-au cum sa mai creasca o buna bucata de timp iar o majorare masiva a pensiilor ar putea stimula oamenii sa se pensionze ac
  cetuind criza fortei de munca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by