Autoritățile analizează relocarea lanțurilor de aprovizionare la nivel global, a declarat Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului pe domeniul economic, într-o conferință online organizată de Ziarul Bursa.

Tanase StamuleFoto: Arhiva personala

„Avem deja niște intervenții din partea mai multor camere de comerț internaționale, tocmai pentru că sunt companii care aveau activități în orientul îndepărtat și doresc să le aducă mai aproape de piețele nucleu, în speță Europa de Vest. Schemele de ajutor de stat le avem pregătite. Dacă doresc să se relocheze în România, statul va susține foarte puternic toate aceste inițiative”, a spus Stamule.

El a dat exemple și de alte măsuri la care se gândește Guvernul:

• O măsură la care ne gândim este crearea unei scheme de garanții de stat pentru asigurarea creditului comercial. Avem o expunere de peste 380 miliarde lei și primim din ce în ce mai multe mesaje din piață că companiile doresc plata cash. Pe deopate furnizorii vor plata imediat, iar pe de altă parte, cei care au datorii și-au dublat anunțurile că nu mai pot plăti în termen facturile. Este obligatoriu să intervenim rapid aici pentru a asigura continuarea creditului comercial, mai ales fiind acest dezechilibru mare între credit bancar și credit comercial.

• În industria agroalimentară avem un deficit pe balanța comercială uriaș. Românii nu se prea asociază în zona rurală, dar e și lipsa de capital. Aici ar trebui să gândim niște scheme de ajutor. De exemplu, dacă vrem să finanțăm niște centre de colectare, aici problema va fi capitalul. Aici trebuie o colaborare cu băncile.

• Pregătim un pachet larg de investiții publice. Mai ales pe zona de infrastructură mare mai avem niște proiecte care erau de mult mult în așteptare și credem că se vor finaliza toate licitațiile anul acesta la foarte multe proiecte.

• Vrem o flexibilizare a Codului muncii pentru că o parte dintre cei care lucrează acum de acasă să poată continua. Avem rapoarte din zona privată că nu a scăzut productivitatea cu oameni muncind de acasă. În anumite zone, bineînțeles, nu vreau să generalizez.