Joi – 14 mai este ultima zi pentru obținerea Certificatului de Situații de Urgență, pentru amânarea ratelor la credite, potrivit consultantului Fiscal Adrian Bența. El a studiat Ordinul Ministrul Economiei nr. 1706/2020.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

“Actul normativ reglementează procedura efectivă de obținere a certificatului de situații de urgență ținând cont de veniturile și încasările lunii aprilie așa cum a fost reglementat prin OUG nr. 67/2020”, afirmă consultantul fiscal.

Astfel, spune el, dacă încasările/veniturile din luna aprilie sau după caz martie sunt mai mici cu cel puțin 25% față de media lunilor ianuarie și februarie sau întrerupt total și parțial activitatea ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice pot obține acest certificat de situații de urgență.

Foarte important: dacă acest certificat este utilizat pentru amânarea ratelor bancare, astăzi este ultima zi în care poate fi obținut certificatul și se poate solicita amânarea ratelor bancare. A se vedea art. 3 alin. (1) din OUG nr. 37/2020 privind unele facilități pentru creditele acordate.

Dacă certificatul de situații de urgență este folosit de întreprinderile mici și mijlocii pentru aplicarea unei clauze de forță majoră, tot astăzi este ultima zi în care poate fi folosit acest certificat de situații de urgență. A se vedea art. X din OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice.