”Toate firmele mari, toți antreprenorii trebuie să lucreze cu niste bugete. Pe care nu ai cum să le faci”, explică Angela Roșca, fondator și managing partner al firmei de consultanță fiscală Taxhouse, într-o discuție #deladistanță cu HotNews.ro.

Angela RoscaFoto: Arhiva personala

Ea a abordat temele firbinți ale industriei de consultanță: cum va fi taxată munca în 2021, ce să le spună investitorilor străini care pun întrebări despre planurile fiscale pe 2021? Cum atragem investiții străine? ”Știm că nu există planuri pentru mărirea fiscalității pentru 2020, dar nu știm ce se va întâmpla în 2021. Nu exista o corelație între Executiv si Legislativ, nu exista o dezbatere publică cu privire la fiscalitatea pe 2021, deși avem alegeri anul acesta”, mai spune Angela Roșca.

Poți urmări aici discuția #deladistanță a Angelei Roșca:

Ce a mai spus Angela Roșca în timpul discuției:

  • E greu sa ne facem bugete si e greu sa atragem investitii straine, deși asta ne dorim cu toții
  • La sfarsitul anului trecut, aveam 5 așteptări pentru 2020: digitalizarea ANAF, predictibilitate, rambursarile de TVA. Lista a rămas în linii mari aceeași, unele chiar s-au accentuat. Digitalizarea, de pildă.
  • Aceste 2 luni de criza ne-au facut sa luam decizii rapide, sa implementam solutii IT rapide – muncă la distanță sau alte soluții- pentru a ne putea continua businessul. Am realizat cât de repede le putem face și cât de utile sunt.
  • Din partea administratiei publice nu am vazut aceeași rapiditate și adaptare la o situatie de extremă urgență cum e aceasta cu Covid. Digitalizarea ANAF era si inainte o problema de igiena a spatiului economic, si este cu atat mai mult nevoie acum de ea. Si se poate face pe anumite zone rapid, fara investitii extraordinar de mari si cu efecte imediate, vizibile.
  • Fireste ca exista si varianta de calcul de oportunitate pentru ANAF, pentru că poate costa mult mai puțin sa colectezi bani la buget. Informatizarea inseamna mai putina evaziune si o mai bună centralizare a datelor.
  • Predictibilitatea ramane o prioritate absolut esentiala in aceasta perioada. Toate firmele toți antreprenorii trebuie să lucreze cu niste bugete. Stim ca suntem in an electoral. Dar aici e o lovitură pe două planuri: nu știm ce să bugetăm la venituri din cauza Covid si nu stim ce să bugetăm nici la cheltuieli. De exemplu cheltuielile cu cosul muncii. Cum va fi taxată munca în 2021? Știm că nu există planuri pentru mărirea fiscalității pentru 2020, dar nu stim ce se intampla in 2021. Nu exista o corelatie intre Executiv si Legislativ, nu exista o dezbatere publica a partidelor politice cu privire la fiscalitate, pentru anul viitor, deși avem alegeri anul acesta. cel putin pt anul viitor.
  • E greu sa ne facem bugete si e greu sa atragem investitii straine, deși asta ne dorim cu toții. Dacă se tot vorbete despre mutarea unor facilități din China iar noi suntem în competiție cu celelalte țări pentru a le atrage să nu uităm că noi trebuie să avem niște lucruri concrete. Iar întrucât noi nu avem infrastructura mai bună decât alte țări, am putea veni cu alte lucruri concrete, pe zona fiscală sau pe zona de politici economice. Noi, în calitate de consultanți suntem adesea întrebați de investitori care vor să vină și nu știm ce predicții să le dăm, nici măcar pentru 2021, care e doar la 7 luni de acum încolo.
  • Văd o criză în W nu în V, o criză etapizată și pe tipologii de industrii.
  • Clientii nostri au fost interesați în aceasta perioada de soluții pe partea de cashflow si finantare. De asemenea, multe solicitări au venit din zona dreptului muncii, somajului tehnic...Sunt si multe companii ingrijorate de scaderile de venituri si se intereseaza de deduceri fiscale, recuperare a creantelor, rambursarea TVA.
  • Și pentru noi, consultanții fiscali e dificil. Am avut 74 ordonante de urgente, le citim la foc continuu si incercam sa intelegem inadvertentele
  • Pachetul de masuri luat de Guvern seamana cu masurile luate in Vestul Europei. Toate sunt cumva in aceeasi zona. De la amanari la plata impozitelor, la bonificatii, somaj tehnic, etc.
  • Pentru partea a doua ne trebuie masuri cum sunt in Germania, un somaj tehnic combinat cu munca flexibila. Mediul de afaceri a apreciat în general masurile luate, dar e nevoie de masuri si pentru perioada urmatoare.
  • Exista un dialog cu actualul guvern, a existat si la inceputul anului. A fost ceva mai limitat in perioada de lockdown. N-am avut deloc consultari cu Parlamentul. Toate discutiile in comisiile de specialitate au fost suspendate, deși cred că se putea gasi o solutie de consultare la distant. E mai bine sa fim parte din proces decat sa corectam ulterior. Plus ca se pierde timpul de la publicare pana la corectie.

La ce intrebari ale cititorilor HotNews.ro a raspuns Angela Roșca în timpul discuției:

  • Care este termenul de depunere a declaratiei beneficiarului real? Exista discutii sau vreun plan de modificare a legii astfel incat administratorii persoane fizice sa nu mai fie nevoite sa depuna declaratia?
  • Datoriile scadente pe 25 mai sunt scadente pe 25 sau intra si ele pana pe 14 iunie, cf oug 29?
  • Puteti sa ma ajutati sa-mi spuneti care e prevederea legala privind acordarea tichetelor de masa electronice pe perioada suspendarii contractelor ? Le plateste firma sau se deconteaza de la stat ? Inteleg ca e o prevedere noua...
  • Contributiile salariale pe martie si aprilie se pot amana pana la 30 zile de la incetarea starii de urgenta fara dobanzi si penalitati cf OUG 29/2020? Multumesc
  • Oug 69 are mai multe modificări fiscale. Una dintre ele este legata de bonificațiile la Declarația unica. Ce se întâmplă cu cei care au plătit deja? Dacă fac declaratie rectificativa, își primesc banii? În cât timp?
  • Care sunt pașii pt o persoana fizica sa beneficieze de amnistie?
  • Contabilul mi-a spus ca a primit un telefon de la ANAF prin care i se reamintea obligația de depunere a situatiilor financiare anuale pe 2019 pe 1 iunie? Nu a fost decalat acest termen pentru 1 august? Cine e dezinformat (neinformat) ANAF sau contabilul? Unde gasesc prevederea legala care reglementeaza acest lucru?
  • Cine deconteaza faptul ca stam si pierdem zile in sir cu depunerea diverselor declaratii din cauza faptului ca serverele ANAF sunt mai mult cazute decat in picioare. Am incercat si prin spv, pe persoana fizica, dar nu mergea site-ul. Daca noi nu ne indeplinim obligatiile suntem buni de plaa. Daca ANAF nu si le indeplineste trebuie sa inghitim pur si simplu? Mai ales acum, cand toate platile ar trebui facute online! In discutiile cu ei ridicati si aceste probleme? Multumesc.

Discuția integrală o puteți urmări aici.