Raport al Ministerului Finanțelor: Creșterea prognozată a pensiilor afectează sustenabilitatea finanțelor publice

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 25 mai 2020, 8:57 Economie | Finanţe & Bănci


Chestuielile cu pensiile
Foto: MFP
​În ultima perioadă, atât premierul cât și ministrul Finanțelor au tot dat de înțeles că e posibil să fie o majorare mai mică a punctului de pensie de la 1 septembrie, astfel că ar sări din discuție creșterea de 40%. Programul de convergență al Ministerului Finanțelor continuă în această idee spunând că majorarea ar pune presiune pe nivelul datoriei pe termen mediu și lung și afectează sustenabilitatea finanțelor publice.


„Proiecția actualizată a creșterii cheltuielilor strict legate de îmbătrânirea populației (cheltuieli cu pensii, educație, sănătate și ingrijire pe termen lung), indică, pentru România, o creștere de 6 pp din PIB pentru perioada 2016-2070 (față de 2,1 pp variație prognozată în cadrul exercițiului anterior). Media europeană fiind de 1,8 pp în ambele runde”, se arată în document.

Potrivit acestuia, evoluția cheltuielilor cu pensiile publice totale luând în, calcul legislația în vigoare, vor crește considerabil, cu un vârf de 14,4% din PIB în 2053. Cheltuielile cu pensiile vor atinge, la sfârșitul orizontului de proiecție, 12,5% din PIB, comparativ cu 8,7% din PIB estimat
conform prevederilor legislative anterioare.

“Acest lucru pune presiune pe nivelul datoriei pe termen mediu și lung și afectează sustenabilitate finanțelor publice”, menționează sursa citată.

• Creșterea cheltuielilor cu pensiile este determinată atât de indexările ad-hoc ale punctului de pensie, de formula de indexare mai generoasă pe termen lung dar și de recalcularea pensiilor prin noua formulă de calcul prevăzută în anul 2021.

În raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice, publicat la începutul anului 2020, Comisia Europeană atrage atenția asupra riscului pe care îl generează legislația în vigoare asupra indicatorilor de sustenabilitate pe termen mediu si lung.

Conform sursei citate, schimbările demografice vor modifica structura populației României. Amploarea și viteza îmbătrânirii populației depind de tendințele viitoare în ceea ce privește speranța de viață, fertilitatea și migrația.

Procesul de îmbătrânire rapidă va modifica raportul dintre populația la vârsta de pensionare și populația activă, ceea ce va aduce schimbări majore în structura pe vârste și implicații negative pe piața forței de muncă. Raportul dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele în vârstă de muncă (15-64 de ani) crește semnificativ, ceea ce înseamnă că în perspectiva următorilor ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate în raport cu cheltuielile.

Rezultatele previziunii demografice oferite de Eurostat pentru România, indică o scădere semnificativă a populației, cu 4,7 milioane persoane mai puțin în 2070 comparativ cu anul 2018.

Citește și:
Orban, întrebat dacă de la 1 septembrie pensiile vor fi majorate cu 40%: Vor crește, dar cu atât cât va permite economia


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4705 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  La cele speciale, se referă? (Luni, 25 mai 2020, 9:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Conglomeratul „liberal” include mafia portocalie (Flutur, VIdeanu, Udrea, Turcan etc.) Adică cei care au vrut să taie pensiile în 2010. Ne putem aștepta orice de la „liberali”, nu ca să respecte legea. Nu au facut NIMIC din ce au promis.
  • +15 (17 voturi)    
   Viermuș, pensiile speciale trebuie desființate. (Luni, 25 mai 2020, 10:00)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Boierimea bugetară trebuie înjumătățită și salariile și beneficiile lor reduse la jumătate. Știi că există contabili și achizitori care primesc sporuri de 120%???
   • 0 (4 voturi)    
    Iar si iar (Luni, 25 mai 2020, 14:11)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Aceleasi minciuni si manipulari. Ca pensiile trebuie marite cu 40% si cea cu desfiintarea pensiilor speciale. Daca vreti sa se taie pensiile speciale, vorbiti cu PSD si cu CCR fratilor.
    CCR a respins desfiintarea. Nu asteptati de la PNL, caci ei nu au majoritate in parlament. Numai in parlament se poate da lege. Nu de desfiintare, pt ca nu vrea CCR-PSD, ci impozitare. Si acolo majoritate au PSD cu ciracii lor.
    • 0 (2 voturi)    
     Ia întreabă un hoț dacă vrea la bulău? (Luni, 25 mai 2020, 19:14)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     Nu vrea. Așa și cu CCR-PSD: nu vor să rămână fără pensii speciale, pensii care sunt un furt, că nu sunt legale.
  • +1 (7 voturi)    
   ...sfat... (Luni, 25 mai 2020, 10:32)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   E nevoie de bani, și guvernul nu are, au apărut 1 milion de șomeri în 2 luni de CoVid-19, să se reducă numărul de bugetari, iar nu se poate, cine știe ce clauze înrobitoare conțin Contractele colective de muncă la stat, Băsescu și Boc s-au lovit de așa ceva cînd preconizau concedierea a 25% dintre bugetari, la Poșta română, falimentară, cînd să se facă niște concedieri, hooop, era o clauză, concediere colectivă = plata a 60 de salarii compensatorii, s-au șters datoriile acumulate, daddy Dragnea a decis asta...
   Dar dacă BNR ar decide mărirea normelor de lucru la Imprimeria BNR ? Și daca nu ar fi destul, să se decidă introducerea în circulație a noi bancnote, de 1000 și de 5000 lei, ce să ne mai chinuim cu bancnotele de 50,100 lei, să se mărească rata inflației cu 50%, mărim pensiile cu 40%, salariile la toți bugetarii să fie mărite și ele, de la președinte și parlamentari în jos...
  • +4 (12 voturi)    
   Sa plece daca nu au solutii pentru majorare (Luni, 25 mai 2020, 10:56)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   In 2010, a fost o criza economica mondiala, care s-a suprapus peste dezechilibrele si devalizarile comise de fostele guvernari psd si pnl.
   Reducerea, pentru o scurta perioada, a salariilor bugetarilor a fost cea mai buna solutie, pentru salvarea tarii de la faliment , de la dezastru, de la incetare de plati, de la prabusirea monedei nationale.
   Acum sunt solutii pentru majorarea pensiilor :
   - reducerea salariilor nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor si consilierilor
   - reducerea masiva a fondurilor din PNDL, pe care primarii le risipesc pe prostii
   - sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale, nesimtite si nemeritate
   - sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
   - sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt niste obscure SRL-uri sau ONG-uri)
   - sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
   - sa desfiinteze finantarea de la buget a partidelor
   - sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
   - sa confiste integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara
   • +3 (3 voturi)    
    PLUS DESFIINȚAREA PENSIILOR MILITARILOR! (Luni, 25 mai 2020, 19:16)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    ȘI INTERZICEREA PENSIONĂRII ACESTOR HAITE ÎNAINTE DE VREME..
 • +17 (19 voturi)    
  probabil (Luni, 25 mai 2020, 9:30)

  123qwe [utilizator]

  Poate ca e asa cum scrie in articol. Ce nu inteleg eu e de ce cand vorbim de pensii speciale nu se intampla nimic. Tocmai au fost actualizate, fara sa se puna problema sustenabilitatii, pe cale de consecinta cred ca e cazul sa se plateasca si cele pe principiul contributivitatii tot fara sa se puna problema sustenabilitatii.
  Am votat mereu cu dreapta dar cred ca e aceasi mizerie.
  Ne vedem la vot.
  • +8 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 25 mai 2020, 10:13)

   [anonim] i-a raspuns lui 123qwe

 • +9 (13 voturi)    
  lacrimi mari se rostogoleau pe obrajii mei (Luni, 25 mai 2020, 9:53)

  ..13 [utilizator]

  Cand am citit:
  "Implementarea reformelor structurale rămâne în continuare o prioritate pentru Guvern,
  însă în prezent eforturile majore sunt depuse pentru a gestiona criza. "

  Voi a crede dar...

  Sanatate si spor va doresc asa cum imi doresc si mie!
 • -3 (9 voturi)    
  drepturile castigate prin lege nu se iau inapoi... (Luni, 25 mai 2020, 10:22)

  demaGOGU [utilizator]

  ...bref, orice crestere mai mica de 40% va pica la CCR. big time.
 • +8 (10 voturi)    
  pensie speciala=>spitale infecte (Luni, 25 mai 2020, 10:23)

  wweesstt [utilizator]

  trebuie iesit in strada pentru eliminareaTUTUROR pensiilor speciale/de serviciu! este singura solutie! este clar ca psd-isti galbeni la fel ca psd-istii rosii nu vor sa desfinteze aceste pensii speciale(imorale)! cei care au organizat proteste impotriva ordonantei 13 si impotriva ciumei rosii, ar trebui sa organizeze si impotriva pensiilor speciale(cel putin la fel de imorale) ! nu se poate sa ne mai indatoram copii si nepotii pt aceste pensii speciale! cand iesim in strada?!
 • +3 (7 voturi)    
  daca cine te fura iei masuri. de ce trebuie (Luni, 25 mai 2020, 11:00)

  hopsinoi [utilizator]

  sa asteptam pana la alegeri?

  Pensiile speciale sunt neconstitutionale, si au fost legalizate de caracatita PSDUDMRALDEPNL. Ele sunt un furt national si el se intampla zilnic.

  Evident ca nu mai sunt bani pt pensiile bazate pe contributivitate si nici pentru invatamant sau spitale.
 • -4 (6 voturi)    
  pensiile (Luni, 25 mai 2020, 11:24)

  costelo999 [utilizator]

  afecteaza economia, dar pomenile facute la firme nu o afecteaza ? somajul tehnic, si alte ajutoare pentru corporatii nu ? consumul tre sa creasca altfel firmele o sa produca degeaba ca nu vot putea vinde,
 • +4 (6 voturi)    
  Majorare majorare (Luni, 25 mai 2020, 12:16)

  ISoli [utilizator]

  Acesti oameni ori sunt habarnisti sau sunt asumat niste ticalosi. Cum poti trata atat de discretionar subiectul pensiilor cand este vorba despre generatiile de pensionari care in anii 1990 si 2000 au platit contributii de 120% RAPORTAT LA SALARIU (aproape 20 de ani) si apoi de 70%. Acestor generatii care v-au tinut in spate prin contributiile lor si care prin marimea contributiilor platite au sperat ca isi vor asigura pensii decente, acestora le spuneti voi ca n-au dreptul la ceea ce au platit dinainte?
  Apoi luati in calcul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35 de ani nici 35%, deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo sifonat la bugetul statului din care va indestulati voi.
  In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face.
  Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faceti si acum?! Poate o tineti tot asa pana decedeaza toti actualii pensionari care v-au tinut si va tin pe voi toti indestulati si ingamfati!
  De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari?! Cat aveti de gand sa ne mai chinuiti, cosmocratilor?! Va va certa Dumnezeu in curand!
  Pentru ca pensionarii au fost prea rabdatori si au tot sperat ca la un moment dat va veti veni in fire si veti repune lucrurile in buna oranduiala!
  Dar se pare ca nici nu va ganditi la asa ceve ci probabil doriti decimarea pensionarilor pentru a va ramane cat mai mult din contributiile pe care le-au platit ei.
  Rusine este un cuvant prea usor pentru ceea ce se intampla de atata amar de vreme!
  Oare copiii vostri nu vor invata din asta ca sa va faca si ei voua acelasi lucru pe care ni-l faceti voi noua?!
 • +1 (1 vot)    
  bataie de joc de pensionari (Luni, 25 mai 2020, 19:48)

  cuky [utilizator]

  D-l Catu si bate joc de pensionari . Va ingropa PNL pe vecie .Ar trebui sa doarma linistit SA NU SE MAI GANDEASCA LA ANII VIITORI fiindca NU va mai ajunge la guvernare in 2021,in 2022 ..nu va mai fi problema lui .Va arunca PNL intr-o groapa ,de unde nu va mai Si cine face asta ar trebui sa raspunda Pacat de PNL .
 • +1 (1 vot)    
  Mariti pensiile taind pensiile spec si nr bugetari (Marţi, 26 mai 2020, 7:45)

  Gargara3 [utilizator]

  Pensionarii sunt o categorie de cetateni defavorizata de saracia tarii. Dupa 30 -40 de ani de munca atunci cand nu ma pot munci ei depind exclusiv de pensia care nu le permite un trai decent .Aceasi tara saraca plateste insa cu salarii uriase si in majoritate lor nemuncite o armata inutila de bugetari si sute de mii de pensionari speciali.Un guvern responsabil care se gandeste la cetatenii sai ar trebui sa gaseasca bani pentru a asigura un trai decent pensionarilor .Cel mai simplu ar fi sa reduca drastic numarul bugetarilor si sa taie toate pensiile speciale. Astfel ar avea bani sa majoreze pensiile chiar cu 40%
  • 0 (0 voturi)    
   i-auzi (Marţi, 26 mai 2020, 8:46)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Gargara3

   si-atunci cine manipuleaza si chiar terorizeaza populatia ca sa se mentina politrucii la putere? pensionarii? :))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by