„Proiecția actualizată a creșterii cheltuielilor strict legate de îmbătrânirea populației (cheltuieli cu pensii, educație, sănătate și ingrijire pe termen lung), indică, pentru România, o creștere de 6 pp din PIB pentru perioada 2016-2070 (față de 2,1 pp variație prognozată în cadrul exercițiului anterior). Media europeană fiind de 1,8 pp în ambele runde”, se arată în document.
Potrivit acestuia, evoluția cheltuielilor cu pensiile publice totale luând în, calcul legislația în vigoare, vor crește considerabil, cu un vârf de 14,4% din PIB în 2053. Cheltuielile cu pensiile vor atinge, la sfârșitul orizontului de proiecție, 12,5% din PIB, comparativ cu 8,7% din PIB estimat
conform prevederilor legislative anterioare.
“Acest lucru pune presiune pe nivelul datoriei pe termen mediu și lung și afectează sustenabilitate finanțelor publice”, menționează sursa citată.
• Creșterea cheltuielilor cu pensiile este determinată atât de indexările ad-hoc ale punctului de pensie, de formula de indexare mai generoasă pe termen lung dar și de recalcularea pensiilor prin noua formulă de calcul prevăzută în anul 2021.
În raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice, publicat la începutul anului 2020, Comisia Europeană atrage atenția asupra riscului pe care îl generează legislația în vigoare asupra indicatorilor de sustenabilitate pe termen mediu si lung.
Conform sursei citate, schimbările demografice vor modifica structura populației României. Amploarea și viteza îmbătrânirii populației depind de tendințele viitoare în ceea ce privește speranța de viață, fertilitatea și migrația.
Procesul de îmbătrânire rapidă va modifica raportul dintre populația la vârsta de pensionare și populația activă, ceea ce va aduce schimbări majore în structura pe vârste și implicații negative pe piața forței de muncă. Raportul dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele în vârstă de muncă (15-64 de ani) crește semnificativ, ceea ce înseamnă că în perspectiva următorilor ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate în raport cu cheltuielile.
CCR a respins desfiintarea. Nu asteptati de la PNL, caci ei nu au majoritate in parlament. Numai in parlament se poate da lege. Nu de desfiintare, pt ca nu vrea CCR-PSD, ci impozitare. Si acolo majoritate au PSD cu ciracii lor.
Dar dacă BNR ar decide mărirea normelor de lucru la Imprimeria BNR ? Și daca nu ar fi destul, să se decidă introducerea în circulație a noi bancnote, de 1000 și de 5000 lei, ce să ne mai chinuim cu bancnotele de 50,100 lei, să se mărească rata inflației cu 50%, mărim pensiile cu 40%, salariile la toți bugetarii să fie mărite și ele, de la președinte și parlamentari în jos...
Reducerea, pentru o scurta perioada, a salariilor bugetarilor a fost cea mai buna solutie, pentru salvarea tarii de la faliment , de la dezastru, de la incetare de plati, de la prabusirea monedei nationale.
Acum sunt solutii pentru majorarea pensiilor :
- reducerea salariilor nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor si consilierilor
- reducerea masiva a fondurilor din PNDL, pe care primarii le risipesc pe prostii
- sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale, nesimtite si nemeritate
- sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
- sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt niste obscure SRL-uri sau ONG-uri)
- sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
- sa desfiinteze finantarea de la buget a partidelor
- sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
- sa confiste integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara
Am votat mereu cu dreapta dar cred ca e aceasi mizerie.
Ne vedem la vot.
Exista totusi USR, deci avem ce vota la locale si parlamentare.
"Implementarea reformelor structurale rămâne în continuare o prioritate pentru Guvern,
însă în prezent eforturile majore sunt depuse pentru a gestiona criza. "
Voi a crede dar...
Sanatate si spor va doresc asa cum imi doresc si mie!
Pensiile speciale sunt neconstitutionale, si au fost legalizate de caracatita PSDUDMRALDEPNL. Ele sunt un furt national si el se intampla zilnic.
Evident ca nu mai sunt bani pt pensiile bazate pe contributivitate si nici pentru invatamant sau spitale.
Apoi luati in calcul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35 de ani nici 35%, deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo sifonat la bugetul statului din care va indestulati voi.
In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face.
Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faceti si acum?! Poate o tineti tot asa pana decedeaza toti actualii pensionari care v-au tinut si va tin pe voi toti indestulati si ingamfati!
De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari?! Cat aveti de gand sa ne mai chinuiti, cosmocratilor?! Va va certa Dumnezeu in curand!
Pentru ca pensionarii au fost prea rabdatori si au tot sperat ca la un moment dat va veti veni in fire si veti repune lucrurile in buna oranduiala!
Dar se pare ca nici nu va ganditi la asa ceve ci probabil doriti decimarea pensionarilor pentru a va ramane cat mai mult din contributiile pe care le-au platit ei.
Rusine este un cuvant prea usor pentru ceea ce se intampla de atata amar de vreme!
Oare copiii vostri nu vor invata din asta ca sa va faca si ei voua acelasi lucru pe care ni-l faceti voi noua?!