„Se estimează o reducere severă a activității economiei în trimestrul al-II-lea (-14,4%), profilul trimestrial evidențiind o evoluție preponderent în formă de "V", dar fără a reveni la situația din scenariul de iarnă (absența coronavirusului), cu o recuperare propriu-zisă în trimestrul IV”, se arată în document.
Scenariul se bazează pe un impact economic negativ limitat în timp, în jur de 4 luni (martie-iunie), urmând o extindere parțială în iulie-septembrie, plecând de la experiența Chinei care dă semne de revenire după 4 luni.
„Impactul probabil asupra industriei prelucrătoare în cele 3 luni maxim afectate (martie-mai) va fi o reducere de circa 18% față de perioada corespunzătoare din 2019, cu un declin mai accentuat, peste 35%, la fabricarea produselor textile și articolelor de îmbrăcăminte, pielărie și industria auto”, menționează sursa citată.
• În perioada de vârf a pandemiei, serviciile vor avea o contribuție negativă de 9,3 puncte procentuale la dinamica PIB-ului, fiind urmate de industrie (-3,9 puncte procentuale).
• Serviciile vor fi afectate în special pe segmentele de tranzacții imobiliare, hoteluri și restaurante, activități recreative, transporturi, servicii de întreținere.
Exista, insa, potential de revenire rapida daca se iau masurile corecte. (cumva, sunt optimist ca se vor lua, pentru ca suntem in aceeasi situatie cu economiile puternice care ne vor trage, din nou, dupa ele).
Cacatzu de la Finante ne spune ca reporneste economia prin finantarea a vreo 40 de IMM-uri … simpatic!
Avem o speranta in lucrarile de infrastructura, vad ca s-a miscat pe autostrazi si CF, se va misca si pe infrastructura energetica.
Problema este sa fie bani pentru aceste lucrari, speranta este sa se atraga fonduri de la UE. Ce bine ar fi fost sa nu fie tzara atat de impovarata cu cresteri nesustenabile de pensii si salarii la bugetari. PSD a lasat tzara intr-o situatie foarte grea.
Dacă virusul e pe jumătate atât de contagios pe cât ni s-a spus, atunci economia nu poate decât stagna după cădere, ceea ce echivalează cu evoluția în „L”.
1. In toate domeniile din agricultura: canale de irigatii, extinderea instalatiilor anti-grindina, in echipamente pentru provocarea precipitatiilor, procesarea si conservarea materiilor prime agricole si asigurarea desfacerii,
2. In finalizarea si punerea in valoare tuturor lucrarilor hidrotehnice, nefinalizate pana in prezent,
3. In sistemul de sanatate: constructia de spitale, echipamente medicale si consumabile medicale,
4. In absorbtia fortei de munca din Romania, prin angajarea fortei de munca cu experienta (cu varsta de peste 40-50 de ani), concomitent cu calificarea/recalificarea/specializarea tinerilor (si cei din orfelinate) in toate domeniile precum si repatrierea fortei de munca din strainatate in proportie cat mai mare,
5. In cercetare si educatie.
6. In infrastructura de transport feroviara, fluviala (Dunarea) si rutiera, iar la infrastructura rutiera crearea unui program de intretinere si reabilitare/modernizare a drumurilor judetene din fiecare judet si a drumurilor nationale. La aceste solutii se mai pot adauga si altele dar, aceste solutii pentru investitii creaza foarte multe locuri de munca foarte repede, pe termen scurt, mediu si lung, creste baza de impozitare si se pot folosii surse de finantare multiple