​Senatul a adoptat pe 19 mai un proiect de lege care prevede interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută. Reprezentanții CFA România consideră că semnalul transmis de acest proiect de lege investitorilor este ca piata de actiuni va fi afectata pe o perioada de doi ani.

CFA RomaniaFoto: CFA Romania

Proiect de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică (click pentru a deschide)

“Chiar și simpla încercare de a trece acest proiect dă un semnal negativ investitorilor. Chiar dacă nu există în acest moment o listă scurtă cu numele companiilor unde statul este acționar unic și care ar putea fi considerate pentru o listare, investitorii rămân interesați și urmăresc piața de capital românească pentru oportunități”, spun ei.

Potrivit acestora, faptul că ar exista legislație care în mod clar exclude posibilitatea ca România să aducă pe piața de capital un pachet minoritar într-o companie de stat face ca investitorii să urmăreasca într-un mod pasiv piața de capital româneasca și poate chiar să îi țină departe de numele companiilor care sunt tranzacționate în acest moment.

De asemenea, spun reprezentanții CFA România, poate fi un semnal privind înrăutățirea guvernanței corporative la companiile de stat.

Conform sursei citate, sectoarele economice vor ieși din criză la momente diferite.

“Viteza cu care își vor reveni va depinde de evoluția crizei medicale. O rezolvare rapidă a crizei medicale va conduce la perspective de revenire mai rapidă a economiei. Prin urmare, într-un orizont de doi ani pot apărea ferestre de oportunitate pentru listarea de noi companii. Adițional o listare vine la pachet și cu o îmbunătățire a guvernanței companiei și transparență sporită care de multe ori duc la rezultate financiare viitoare mai bune care pot crește valoarea participației statului. 80% dintr-o companie bună poate valora mai mult decât 100% dintr-o companie cu probleme”, spun ei.

  • Nu stim in acest moment sub ce forma vom vedea revenirea macroeconomica si care va fi evolutia pietei de capital, tocmai de aceea propunerea de lege actioneaza mai mult asupra perceptiei investitorilor si limiteaza posibilitatea statului de a capitaliza un moment bun, fie ca el poate veni in 6 luni, sau 1 an sau 1 an si jumatate. Practic semnalul transmis de acest proiect de lege investitorilor este ca piata de actiuni va fi afectata pe o perioada de doi ani.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți senatori PSD, iar Camera Deputaților este forul decizional.