Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe piețele externe. Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, săptămâna trecută, ar fi dorit să atragă 4 miliarde euro. Au fost două tranșe: una de 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și, cealaltă, de 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Dacă ne uităm în spate, la emisiunea din ianuarie, atunci au fost două tranșe de 12 și de 30 de ani. Cea de 12 ani a avut un randament de 2,025% și o dobândă de 2% pe an. Cea pe 30 de ani: randament de 3,391% și dobândă de 3,375%/an.

Revenind la emisiunea din 19 mai, Ministerul Finanțelor spune că „s-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 12 miliarde euro. S-a realizat cea mai mare reducere a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 50 de puncte de bază.”

"Succesul acestei tranzacții demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunității internaționale a investitorilor, chiar și în această perioadă provocatoare, generată de pandemia COVID-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice. În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum și cererea record din partea investitorilor și primele de emisiune aferente tranzacției reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria piețelor emergente.", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei marți, 26 mai.

Conform MFP, este de remarcat o creștere a diversificării către investitori din Asia și a participării în proporție de peste 65% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Germania și Marea Britanie pentru tranșa cu maturitatea de 10 ani.

În ceea ce privește distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani lung (cu scadență la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 22%, SUA 14%, Germania și Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveția 5%, Italia 7%, Franța 4%, restul Europei 16%, Asia 5%.

Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 35%, SUA 23%, Germania și Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveția 5%, Italia 2%, Franța 2%, restul Europei 7%, Asia 3%.

„Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 5 ani lung a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 56%, 23% către bănci comerciale și private, 1% către fonduri de pensii și companii de asigurări, 6% instituții oficiale și 14% fonduri de investiții. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 70%, bănci comerciale și private 13%, fonduri de pensii și companii de asigurări 3%, instituții oficiale 3%, fonduri de investiții 11%”, menționează sursa citată.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG.