​Pensiile ar putea crește cu doar 10% din septembrie și nu cu 40% așa cum era prevăzut. „Este un scenariu pe care l-am luat în calcul, am calculat impactul și riscurile aferente, alături de un alt scenariu îl voi prezenta guvernului și vom lua o decizie”, a declarat joi, la Realitatea Plus, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Premierul Ludovic Orban a evitat să comenteze declarațiile lui Cîțu, precizând că o decizie în privința majorării pensiilor va fi luată în funcție de raportul la șase luni și prognoza economică pentru perioada următoare.

Florin CituFoto: facebook

„Este profund nedrept pentru toți românii care sunt afectați astăzi de această criză să vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se întâmplă în restul economiei. Trecem printr-o criză de proporții foarte mari, nu s-a mai întâmplat așa ceva. PSD duce discuția spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte și alte cheltuieli în buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse în pericol de aplicarea legii așa cum este astăzi. Vorbim de cheltuieli de investitii. Niciodată nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli”, a explicat Cîțu, sugerând astfel că majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă.

Suntem într-o criză economică fără proporții. Nu s-a mai întâlnit așa ceva în 100 de ani.

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe

Premierul Ludovic Orban a evitat să facă vreun comentariu referitor la scenariul avansat de Cîțu.

„Când vom decide ceva vom anunța public. Pensiile vor crește”, a spus el.

Întrebat dacă legea pensiilor va fi modificată prin ordonanță de urgență, Orban a răspuns: "Credeți că un proiect de lege inițiat de guvernul României are vreo șansă să treacă de Parlament?".