Cele 10 avertismente ale BNR. În cel mai recent raport publicat, cuvântul ”incertitudine” apare de aproape 60 de ori

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 2 iunie 2020, 12:28 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Hotnews
De 58 de ori apare cuvântul ”incertitudine” în cele circa 70 de pagini ale Raportului privind inflația publicat de Banca Națională. Deși discursul oficialilor BNR este de regulă unul calm, fără ieșiri emoționale, de data aceasta raportul vorbește despre situația actuală ”fără precedent” sau despre impactul ”de o severitate ridicată” al crizei. După lectura documentului, am extras 10 avertismente pe care acesta le conține. Potrivit raportului publicat de instituția condusă de Mugur Isărescu, am putea vedea ca, în pofida unei reveniri a activității economice începând din al doilea semestru, ”gradualitatea acesteia va face ca pe ansamblul anului dinamica medie a PIB real să înregistreze o valoare negativă semnificativă, apropiată de cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009” (în 2009, economia a scăzut cu 7.1% -n.a.).
 • 1. Nivelul incertitudinii, care a atins cote record în perioada recentă, este de așteptat să greveze cu precădere asupra dinamicii investiționale, având ca efect probabil înghețarea pe termen scurt a finanțării proiectelor, în timp ce pe termen mediu nefiind exclusă posibilitatea unor amânări în mod repetat ale termenelor de implementare a acestora. Aceeași incertitudine ridicată, cu efect de comprimare a venitului disponibil real al gospodăriilor populației, va contribui la întreruperea relativ brutală a trendului favorabil de evoluție a consumului din ultimii ani. Totuși, în cazul acestei componente, scăderea este de așteptat a fi doar cvasigeneralizată, în condițiile în care anumite subcomponente (de exemplu, bunurile de strictă necesitate) au dovedit o reziliență sporită, având chiar potențial de a înregistra dinamici pozitive.
 • 2. În ceea ce privește evoluțiile de pe piața muncii, ca urmare a contracției economice ce se conturează, gradul de tensionare a acesteia este evaluat în scădere, reflectând creșterea ratei șomajului și o reducere a numărului locurilor de muncă vacante. Pe fondul provocărilor generate de contextul epidemic actual, nu este exclusă o restructurare a costurilor de producție, mai ales în sectoarele grav afectate de lipsa cererii. Astfel, în condițiile unei puteri de negociere mai ridicate a angajatorului relativ la perioada de expansiune a ciclului economic, ajustarea costurilor s-ar putea produce prin concedieri, înghețări sau reduceri ale salariilor și ale altor beneficii acordate salariaților.
 • 3. Deficitul de cont curent va cunoaște o ușoară deteriorare pe ansamblul anului curent, conturându-se tot mai clar perspectiva unei depășiri în acest an a valorii de 4% din PIB stabilită ca reper multianual de Comisia Europeană în cadrul tabloului de riscuri economice. Evoluția deficitului de cont curent din 2020 este anticipată și pe fondul înrăutățirii deficitului bugetar, în condițiile unei majorări a cheltuielilor publice destinate atenuării efectelor crizei de sănătate publică, în paralel unui declin important al veniturilor bugetare. Prin efectele de runda a doua, contracția economiei este de așteptat să agraveze suplimentar balanța fiscală, printr-o nouă majorare a cheltuielilor bugetare, sub impactul acțiunii stabilizatorilor automați.
 • 4. Situația actuală, fără precedent, face ca perspectivele de evoluție a economiei să fie marcate de ample incertitudini. În aceste condiții, pe fondul probabilei mențineri pe perioade mai lungi de timp a măsurilor voluntare de distanțare socială din partea populației, precum și a unui grad de precauție mai sporit și probabil persistent cu impact asupra deciziilor de consum și investiții atât ale gospodăriilor și ale companiilor, se anticipează înregistrarea unui ritm lent de revenire a activității economice la nivelurile observate anterior declanșării crizei pandemice.
 • 5. Având în vedere seceta prelungită din unele regiuni ale țării, cu implicații directe asupra ofertei de produse agroalimentare, nu sunt excluse presiuni inflaționiste pe acest segment. În același timp, dată fiind posibila afectare semnificativă a unor culturi agricole (de exemplu, cerealele), nu ar fi exclusă nici o diminuare mai importantă a activității economice.
 • 6. Actuala criză de sănătate publică este presupusă a exercita doar efecte temporare asupra activității economice, chiar dacă de o severitate ridicată. Unul dintre cele mai relevante riscuri ar putea fi acela al transformării acesteia într-o criză persistentă, fie prin prelungirea situației medicale pe o perioadă mai lungă de timp, fie prin o posibilă reinflamare a cazurilor de contaminare în viitor. Astfel de evoluții ar periclita refacerea potențialului productiv al economiei. În aceste condiții, adoptarea unor programe și mai consistente de susținere a economiei față de cele presupuse în scenariul de bază, coroborată unei diminuări și mai ample a încasărilor bugetare, pe fondul trenării revenirii economiei, ar fi de natură să vulnerabilizeze atât echilibrul intern, cât și pe cel extern al țării, cu toate implicațiile ce ar decurge din această evoluție, inclusiv cea de persistență a deficitelor gemene (bugetar și de cont curent) și, implicit, de asigurare a finanțării ordonate a acestora.
 • 7. Incertitudinile sporite cu privire la orizontul de soluționare a crizei ar afecta volumul investițional derulat de agenții interni sau, după caz, atras din străinătate, grevând asupra rapidității ritmului de revenire ciclică a activității economice și al celui de refacere a potențialului productiv al economiei. În plus, o prudență sporită din partea consumatorilor și alterarea mai semnificativă a obiceiurilor de consum ale acestora ar putea constrânge o revenire a economiei susținută de consum atât pe termen imediat, cât și într-o perspectivă mai lungă de timp. Cumulate, aceste evoluții s-ar răsfrânge asupra dinamicii productivității economiei românești, una din consecințe putând fi diminuarea avantajului competitiv în raport cu partenerii noștri comerciali externi.
 • 8. În pofida unei reveniri a activității economice începând din al doilea semestru, ”gradualitatea acesteia va face ca pe ansamblul anului dinamica medie a PIB real să înregistreze o valoare negativă semnificativă, apropiată de cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009” (în 2009, economia a scăzut cu 7.1% -n.a.).
 • 9. Caracterul de noutate al crizei pe care o traversăm și, implicit, numeroasele sale necunoscute fac dificilă evaluarea, la momentul actual, a impactului net asupra prețurilor. Dacă pe termen scurt o parte a producătorilor ar putea crește prețurile bunurilor și ale serviciilor oferite ca urmare a majorării temporare a cererii pentru anumite produse (de exemplu alimente), o trenare pe perioade mai lungi de timp a revenirii economiei la niveluri similare celor anterioare crizei ar putea ocaziona persistența unor presiuni dezinflaționiste din partea cererii agregate, implicit posibile riscuri de abatere în jos a inflației de la coordonatele scenariului de bază.
 • 10. Reziliența pe perioade mai îndelungate de timp a crizei epidemice, prin efectul de perturbare a lanțurilor globale de producție și distribuție, dată fiind dificultatea suplinirii într-un timp rezonabil a acestora pe baza unei integrări pe orizontală și verticală a producătorilor locali, dar și costurile probabil ridicate ale unui asemenea demers, ar putea avea ca efect o reducere de durată a ofertei de produse, cu impact advers asupra presiunilor inflaționiste resimțite pe termen mediu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9189 vizualizari

 • -5 (25 voturi)    
  si totusi mugur (Marţi, 2 iunie 2020, 13:25)

  mmmircea [utilizator]

  cand pleaca ?
  • -3 (15 voturi)    
   Doar cu picioarele inainte. (Marţi, 2 iunie 2020, 14:33)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Unele functii sunt pe viata si chiar mai mult.
  • -2 (12 voturi)    
   dupa.... (Marţi, 2 iunie 2020, 14:59)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   .. Iliescu.
 • -4 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 iunie 2020, 13:30)

  [anonim]

 • +11 (15 voturi)    
  ...de unde vine inflația...? (Marţi, 2 iunie 2020, 14:31)

  baligosul [utilizator]

  Din martie au dispărut în economia reală 1.000.000 locuri de muncă, din acestea 600.000 pe motiv de suspendare temporară a activității, și car locuri de muncă nu vor reapărea la anularea deciziei de suspendare. La 400.000 s-a ales praful de tot, eu sînt unul dintre nefericiți, pe 15.03, reprezentantul angajatorului, o franșiză a unui nume mare printre restaurantele semipopulare din lumea asta,, deci șeful rstaurantului mi-a comunicat că mi se închide contarctul de muncă, imediat, eram în perioada de probă..., și după 4 zile anunță Orban suspendarea temporară a ctivităților în Horeca, șomaj tehnic, eu nu mă potriveam că fusesem dat afară cu 4 zile înainte de decizia guvernamentală. Și cum restaurantul este sub un acoperiș, s-a ales praful de tot. Va dispărea și șomajul tehnic, vor fi mai puțini contribuabili și clasa politică nu a decis pînă acum să-și reducă cheltuielile, mai puțini angajați, mai mici salariile, etc. Și uite o sursă de inflație. Statul plătește salarii din buget redus...Și este un guvern PNL, care nu are de-a face cu liberalismul nici cît negru sub unghie...
  • +7 (11 voturi)    
   Care (Marţi, 2 iunie 2020, 15:28)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Care politician ar reduce salariile exagerate ale bugetarilor, sa reduca numarul exagerat al acestora,fel de fel de vouchere si nenumarate beneficii-mostenire perversa si ticaloasa lasata de adunatura numita "primul partid" al Tarii?Si asta, intr-un an electoral!Un important efect nociv al pandemiei este ca nu s-au putut declansa alegeri anticipate.
   • 0 (2 voturi)    
    deci (Marţi, 2 iunie 2020, 23:12)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    Alegerile anticipate se puteau declansa mai inainte de pandemie asa cum se putea schimba si gubernul #ciumeirosii daca pnl-ul, usr-ul se incordau mai tare in parlament si tata JK chiar dorea schimbarea.

    Exista si este nevoie de munca politica in parlament - nu stiu de ce nu face chestia asta pnl-ul, cumva pentru ca nu stie si nu intelege chestia asta??? Poate arunca un ochi in gradina alora rosii si urmari cum joaca aia daca nu cumva pot observa jocurile din casele mai mari...

    Deci nu am avut anticipate nu din cauza pandemiei ci din cauza neputintei peneliste si useriste si din lipsa de carmaci destoinic la Cotroceni.Punct

    Dar remarc ca i-a placut lui tata JK sa conduca pe vremea pandemiei...Si ar mai fi vrut dar nu s-a mai putut - curat ghinion...

    Pe subiect -inflatie - mai jos vezi.
 • -1 (11 voturi)    
  Evolutie (Marţi, 2 iunie 2020, 14:47)

  finutza [utilizator]

  Raportul asta ignora faptul ca economia romaneasca e puternic dependenta de alte economii din UE sau de aiurea. Iar daca aceste vor evolua pozitiva, ne vor trage si pe noi in sus, in ciuda... "incertitudinilor"!
  • -3 (5 voturi)    
   shhhh... (Marţi, 2 iunie 2020, 17:57)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   .. romanilor spune-le doar ce vor sa auda si te vor aplauda in cor!
  • 0 (0 voturi)    
   Este o analiză literară.Articolul. (Vineri, 5 iunie 2020, 9:36)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Cuvântul//incertitudine//apare de aproape 60 de ori.Aștept continuarea analizei pentru alte cuvinte.
 • -4 (10 voturi)    
  din ciclul (Marţi, 2 iunie 2020, 14:54)

  costelo999 [utilizator]

  sa mai citim in globul de cristal / povesti de tatal omidu ruda cu mama omida
 • -1 (1 vot)    
  ref raport si incertitudini (Marţi, 2 iunie 2020, 23:53)

  ..13 [utilizator]

  AM numarat si eu, din curiozitate incertitudinile, si am picai pe acelasi numar... Multe nene, prea multe...

  Culmea incertitudinii - am numarat intr-un scurt paragraf de 3 ori enuntata incertitudinea - zici ca esti in povestea cu drobul de sare; cade sau nu cade? sau mai elegant spus in piesa lui Shakespeare: To Be or Not To Be? ...

  Mi-a placut modelarea input-output. O sa citesc mai multe despre ea dar este foarte clar prezentata in raportul inflatiei. Multumesc.

  Ma gandeam ca daca maine inchide Renault fabrica din RO apare pe zero tot ce se intampla la Mioveni si vezi relativ repede impactul. M-am linistit cand am citit ca Ford a inceput sa creasca dar ma gandesc ca daca si Ford inchide ca in tara nebunului nu stii ce se petrece in urmatoarele 5 min - iarasi incertitudinea...

  Ce inca nu am aflat, dar nu depinde de BNR, sunt reformele structurale, or fi ele incerte>, ale RO pe care actualul gov le urmareste. Una pare legata de ANAF, dar sunt multe directii si unde oare le-as putea gasi???

  ma gandescu cu simpatie reformatoare la educatie, la sanatatea cu telemedicina si home-care - si la cresterea si conecatarea cercetarii la mediul de afaceri din RO.

  exista si o propunere reformatoare care poate fi adresata de banci - ref creditul comercial.

  Cu voia pandemiei avem si mai multe carduri si tranzactii pe card, si se pare ca vor aparea si mai multe credite decat visau bancherii - este buna si pandemia asta la ceva...Trece la realizari certe!

  Mi-a placut si prezentarea productivitatii si ma gandeam cum va evolua ea cand toti o ard pe uscat, cu salariile la maxim dar treaba este ioc - adica bugetarii - bre, halal productivitate...

  Overall raportul inflatiei mi se pare net superior fata de cel anterior.

  Si la sfarsit o constatare - undeva in raport se precizeaza ca PIB-ul potential nu a fost afectat de pandemie, da, dar daca numarul victimelor crestea considerabil sau daca lovea cu predilectie personalul dintr-un anume sector cum ar fi fost???
  • 0 (0 voturi)    
   Concluzia? (Vineri, 5 iunie 2020, 9:40)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Raportul arată sărăcia vocabularului celor care l-au întocmit.Denotă o lipsă a cunoștințelor de specialitate pentru a putea explica contextul politico-economic actual.Dacă acum privești problema strict financiar,înseamnă că nu ai înțeles nimic din ce se întâmplă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by