​După ce săptămâna trecută a fost publicată Ordonanța de Urgență 92/2020 privind plata unui procent din salariu de către stat (prin fonduri europene) pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic, acum a apărut ordinul președintelui ANOFM privind modelul documentelor ce trebuie completate de către angajator pentru aceștia.

Ordin ANOFM pentru plata unei parti din salariuFoto: monitoruloficial.ro

Este vorba de:

• cererea care trebuie semnată și datată de reprezentantul legal

• declarația pe propria răspundere

• lista persoanelor care beneficiază de această sumă

De ordonanța de urgență publicată săptămâna trecută pot beneficia cei care se întorc din șomajul tehnic. Practic, statul (prin fondurile europene) susține 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Adică nu mai mult de 2.253 lei. Vor putea beneficia trei luni. Practic se decontează acea parte din salariu.

Angajatorii trebuie să mențină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepție fac lucrătorii sezonieri.

Pentru mai multe detalii cu privire la acest subiect, citește: Cei care se întorc la muncă, din șomajul tehnic, vor avea o parte din salariu plătit de stat, de la 1 iunie. Ordonanța, publicată în Monitorul Oficial