Nouriel Roubini: „40% dintre americani nu au nici 400 de dolari cash în caz de urgențe. Acea urgență o trăim acum. Oamenii ies în stradă și din acest motiv” (interviu Der Spiegel)

de DP     HotNews.ro
Luni, 15 iunie 2020, 4:34 Economie | Finanţe & Bănci


Nouriel Roubini
Foto: Agerpres
Cunoscutul economist american Nouriel Roubini nu crede că economia globală se va redresa rapid. El consideră că actuala situație gravă va duce la o vară de proteste în SUA și la ani de dificultăți în Europa.

”A fost nevoie să treacă ani după 1929 pentru ca întreaga amploare a crizei să devină vizibilă. Comparativ cu astăzi, a fost ca un accident feroviar văzut cu încetinitorul. Acum economia mondială s-a prăbușit în numai câteva săptămâni și, numai în SUA, peste 40 de milioane de oameni sunt șomeri. Mulți cred că economia își va reveni la loc la fel de repede, dar aceasta e o eroare”, crede economistul.

DER SPIEGEL: Dle Roubini, pandemia a pus economia globală în genunchi și milioane de oameni și-au pierdut slujbele. Este criza la fel de gravă ca Marea Recesiune din anii '30?
Roubini: Colapsul e chiar mai mare decât a fost atunci. A fost nevoie să treacă ani după 1929 pentru ca întreaga amploare a crizei să devină vizibilă. Comparativ cu astăzi, a fost ca un accident feroviar văzut cu încetinitorul. Acum economia mondială s-a prăbușit în numai câteva săptămâni și, numai în SUA, peste 40 de milioane de oameni sunt șomeri. Mulți cred că economia își va reveni la loc la fel de repede, dar aceasta e o eroare.
.
DER SPIEGEL: Nu crezi într-o redresare în formă de „V”, în ciuda enormelor pachete de stimuli economici? În definitiv, în mai au fost create la loc 2,5 milioane de slujbe noi.
Roubini: Sigur, vom vedea o relansare în a doua jumătate a anului. Dar nu va fi una reală, ci o iluzie. Economia s-a prăbușit atât de grav încât e practic inevitabil ca la un moment dat să înceapă să crească din nou. Dar acest lucru nu va compensa colapsul în niciun fel. Chiar și la finalul lui 2021, economia americană se va afla tot sub nivelul de la începutul lui 2020; sunt prea multe avarii. Iar șomajul se va stabiliza undeva pe la 16 sau 17% - în cursul crizei financiare a fost doar 10%. Slujbele create în mai au fost numai 2,4 milioane, după ce 42 de milioane și-au pierdut locurile de muncă în ultimele câteva luni. Iar rata reală a șomajului e de fapt mult mai mare decât o dau măsurătorile oficiale.

DER SPIEGEL: Piața bursieră vede în mod evident diferit lucrurile, cu acțiuni tranzacționate la același nivel ca la începutul anului.
Roubini: Piața bursieră se autoamăgește. Investitorii pariază că vor urma noi pachete de stimuli și o redresare în „V” a profiturilor. Dar pentru oamenii de aici, din SUA, acest lucru nu înseamnă nimic.

DER SPIEGEL: De când nu le mai pasă americanilor de piața bursieră?
Roubini: Pe Wall Street marile corporații dau tonul, în special băncile și companiile tehnologice. Ele vor supraviețui crizei întrucât statul nu va permite niciodată ca ele să se scufunde. Vor da oameni afară, vor reduce costurile și, în cele din urmă, vor avea chiar mai multă putere pe piață decât înainte. Dar ceea ce numim noi aici „Main Street”, companiile mici și mijlocii, nu pot face același lucru. Ele dau pur și simplu faliment. Estimez că unul din două restaurante din orașul New York va fi nevoit să se închidă, dar McDonald's va supraviețui. Însă asta nu e tot.

DER SPIEGEL: Ce altceva?
Roubini: Cei mai bogați 10% dintre americani dețin 80% din valoarea pieței bursiere, în vreme ce 75% nu dețin nici măcar o acțiune. Este un studiu realizat de Rezerva Federală (Fed), conform căruia 40% dintre americani nu au 400 de dolari bani gheață pentru a fi pregătiți pentru urgențe. Acea urgență o trăim acum. Sistemul e bolnav, iar oamenii ies în stradă din acest motiv.

DER SPIEGEL: Vrei să spui că protestele de după uciderea lui George Floyd de către poliție au și o componentă socială?
Roubini: Bineînțeles! În zona în care locuiesc eu, Bowery în Lower Manhattan, trei sferturi din manifestanți sunt albi. Mulți dintre ei sunt tineri și fac parte din „precariat”-ul urban, noua subclasă care a substituit clasa muncitoare tradițională, proletariatul, în economiile avansate bazate pe servicii. Precariatul e constituit din lucrători cu contracte temporare, liber profesioniști, oameni care muncesc cu ora, lucrători „gig” [tot independenți/temporari, dar în special în sfera digitală - n.trad.], contractanți - în ciuda faptului că ei dețin adesea o diplomă universitară. Cei care nu sunt angajați cu normă întreagă nu mai primesc ajutor de la stat după trei luni. Și atunci acești oameni nu-și mai pot plăti chiria și factura telefonică, iar curentul electric și apa le sunt tăiate. Va fi o vară lungă și fierbinte.

DER SPIEGEL: Acest lucru nu-i va reduce considerabil lui Donald Trump șansele de a fi reales?
Roubini: Ai dreptate. Dar Joe Biden va trebui să câștige cu o marjă foarte mare pentru ca Donald Trump să plece de bunăvoie de la Washington. Însă eu prezic că nu așa se va întâmpla. Fie Trump își va păstra la limită funcția, chiar dacă susținerea lui se disipează în rândurile clasei muncitoare albe care l-a așezat în funcție. Fie va pierde cu o marjă foarte mică, dar nu va accepta rezultatul.

DER SPIEGEL: Chiar crezi la modul serios că atunci s-ar baricada în Casa Albă?
Roubini: Firește. Trump nu se duce la Curtea Supremă, ca Al Gore, să ceară o renumărare a voturilor dacă rezultatele vor fi strânse în unele circumscripții. El va da vina pe China, Rusia, pe negri sau pe imigranți și se va comporta precum un dictator de republică bananieră. Își va chema adepții să se ridice la arme - sunt destui fasciști albi înarmați mișunând pe acolo. El le reamintește suficient de des despre Al Doilea Amendament, care le permite americanilor să dețină arme.

DER SPIEGEL: Un scenariu sumbru. Trump va da probabil vina și pe Fed pentru evoluțiile economice. El vrea ca Fed să reducă rata dobânzii chiar și mai mult.
Roubini: Fed a făcut deja tot felul de lucruri pe care nu era obligată să le facă. A salvat bănci, investitori financiari, fonduri speculative și administratori de active inundând piețele cu lichidități. Era lucrul corect de făcut pe termen scurt pentru a evita deflația. Dar datoria publică e atât de mare încât guvernele și companiile nu se pot refinanța dacă rata dobânzii rămâne extrem de scăzută. Fed trebuie să se asigure de acest lucru prin cumpărarea de obligațiuni, mărindu-le astfel prețul și diminuând rata dobânzii. Pe termen lung, nu va ieși din acest comportament. Fed e în aceeași situație în care sunt toate marile bănci centrale din lume.

DER SPIEGEL: Vrei să spui că băncile centrale și-au pierdut independența?
Roubini: Absolut. Uite: în decembrie 2018 președintele Fed Jerome Powell a anunțat că va mări rata dobânzii și va reduce bilanțul băncii centrale prin încetarea cumpărării de obligațiuni. Drept urmare, piața bursieră a căzut cu 20%. Powell a bătut rapid în retragere, și bilanțul Fed de astăzi e dublu față de cât era atunci. Pe termen lung acest lucru va duce la inflație.

DER SPIEGEL: Cum se poate întâmpla așa ceva cu atât de mulți șomeri și cu economia nepregătită pentru o relansare?
Roubini: Pentru că vom avea un șoc negativ de partea ofertei. Poate sună tehnic, dar se poate explica ușor.

DER SPIEGEL: Te rog.
Roubini: Globalizarea a menținut costurile cu mâna de lucru și producția la un nivel scăzut vreme de ani, fie și numai din cauza celor 2,5 miliarde de muncitori ieftini din India și China. Dar globalizarea a trecut deja de vârful [„peak”, punct după care nu mai poate exista creștere din nou - n.trad.] ei după criza financiară, iar pandemia a intensificat această tendință. Suntem martori la renaționalizare, la dezintegrarea lanțurilor de aprovizionare, la un conflict comercial între China și SUA.

DER SPIEGEL: Deci te aștepți ca prețurile să crească pe toată linia?
Roubini: Să luăm ca exemplu tehnologia 5G: Nokia și Ericsson sunt cu 30% mai scumpe și cu 20% mai puțin eficiente decât Huawei. Deci, dacă o țară decide să nu apeleze la Huawei pentru expansiunea 5G, și există motive întemeiate de securitate pentru a proceda astfel, prețurile a tot felul de produse finale, de la servicii 5G până la prăjitoare de pâine și cuptoare cu microunde cu cipuri 5G, vor crește automat. Iar acest lucru duce în cele din urmă la inflație.

DER SPIEGEL: Dar atunci rata dobânzii ar trebui să crească.
Roubini: Conform manualului, da, dar nu se va întâmpla așa. Altfel statele și firmele și-ar face praf și pulbere bugetele și bilanțurile.

DER SPIEGEL: Ești surprins de cât de mulți bani s-au apucat brusc europenii să mobilizeze pentru a-și stabiliza economiile?
Roubini: Nu chiar. În definitiv, ce contează cu adevărat e integritatea zonei euro. Fără un act de solidaritate, Italia, în special, ar intra în colaps și ar ieși din uniunea monetară. Și atunci totul s-ar termina.

DER SPIEGEL: În ce privește pachetul de subvenții de 500 miliarde de euro pe care speră să-l strângă Germania și Franța, ministrul german de finanțe Olaf Scholz a vorbit despre un moment Hamilton al Europei, o referire la primul secretar al trezoreriei americane Alexander Hamilton, cel care a turnat fundația financiară a statului american. Exagerează Scholz?
Roubini: Evident, exagerează. Pachetul e cât se poate de în regulă, dar lipsesc două precondiții esențiale pentru un stat federal european: în primul rând punerea în comun a pasivelor - datoria Italiei tot datoria Italiei rămâne. Și, în al doilea rând, un buget comun de dimensiuni semnificative, de exemplu 20 sau 30% din PIB, iar nu doar 2%, cum stau lucrurile acum.

DER SPIEGEL: După standardele germane, deciziile guvernului german sunt revoluționare.
Roubini: Nu poți să spui mereu „nu” la orice! Berlinul nu poate să fie împotriva faptului că bugetul UE crește și că Banca Centrală Europeană joacă un rol mai important, și în același timp să mai fie și surprins când totul începe să se ducă de râpă. Atunci Europa ar fi moartă! Din fericire, cancelarul Angela Merkel a realizat la timp care este miza. Și ea este atât de populară pe moment încât își permite să ia asemenea măsuri. Mă îndoiesc că așa ceva va mai fi posibil sub succesorul ei, indiferent cine va veni la conducerea partidului ei și a guvernului.

DER SPIEGEL: Dar următoarea criză deja pândește după colț: Brexit. Vor cere din britanicii o prelungire a perioadei de tranziție?
Roubini: Eu vorbesc regulat cu reprezentanți ai guvernului britanic și am impresia că ei se îndreaptă în mod clar spre un Brexit dur. Londra nu vrea un acord de liber-schimb precum cel dintre UE și Canada, guvernul chiar vrea o separare deplină. Ceea ce e, bineînțeles, o nebunie. Camioanele se vor strânge claie peste grămadă la vămile de la graniță, piețele bursiere ale Europei vor cădea drastic, și economia britanică la fel, iar economia europeană va cădea și ea, deși nu la fel de mult.

DER SPIEGEL: Există ceva care îți dă speranță?
Roubini: Speranță? Trebuie să mă gândesc. A fost bine că guvernul a reacționat atât de rapid și de masiv la pandemie și consecințele ei. Dar altfel? Mă tem că deceniul 2020 va fi marcat de prăpăd și distrugere. Poate că economia globală va deveni mai sustenabilă după aceea. Dar deocamdată perspectivele sunt sumbre.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15361 vizualizari

 • -13 (37 voturi)    
  Mama, mama (Luni, 15 iunie 2020, 6:56)

  Incomod3 [utilizator]

  cati hipsterasi d-astia rezistenti o sa vedem mieunand,,,si dand navala inapoi la mamica...
  • +8 (20 voturi)    
   Lasa (Luni, 15 iunie 2020, 8:17)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   Nu duce tu grija hipsterasilor rezistenti. Sunt sigur ca se vor descurca. Pana una alta sunt singurii care mai muncesc cat de cat in tara asta..
   • +1 (5 voturi)    
    Pai tocmai asta il deranjeza! (Luni, 15 iunie 2020, 18:40)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    "sunt singurii care mai muncesc cat de cat in tara asta.."

    Asta il deranjeza pe tollul pedeserist!
    Pentru dumnealui, cei care muncim suntem "sclavii multinationalelor", si este ceva de rusine!
    Este bine sa fii sista social, aia este OK.
    Cu doi ani in urma, am vazut chiar aici pe HN noua insulta pe care ne-ao adreseaza pedeseristii:

    "PLATITORILOR!"

    adica fraierii care lucreaza si care platesc taxe si impozite ...
  • +9 (19 voturi)    
   Esti convins? (Luni, 15 iunie 2020, 9:37)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui Incomod3

   De ceea ce spui? Esti economist sau poti vedea viitorul? Crezi ca daca esti psd-ist si lucrezi la stat esti in siguranta???
 • +1 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 iunie 2020, 7:56)

  [anonim]

  • +2 (12 voturi)    
   L-ai trait tu? (Luni, 15 iunie 2020, 11:53)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui

   Cosmarul? Sau vorbesti din stele?
 • 0 (14 voturi)    
  ma gandesc (Luni, 15 iunie 2020, 8:22)

  ..13 [utilizator]

  Ca presedintele Ro poate sa citeasca in original textul. Cred ca este recomandat pentru domnia sa si pentru dl. L. Orban - cel putin.

  Lucrul care m-a nelinistit maxim imediat dupa ce a inceput pandemia in RO a fost exact partea pe care Roubini a mentionata:
  "un studiu realizat de Rezerva Federală (Fed), conform căruia 40% dintre americani nu au 400 de dolari bani gheață pentru a fi pregătiți pentru urgențe."

  Fed intelege.

  si cred ca si la noi este la fel dar cum am mai spus la noi se fura si nimeni nu face nimic, tace... Numai ca nici la noi nu o sa fie situatia roz - nu o sa fie de furat si lumea se va enerva imens si la noi lumea va iesi in strada daca astia care ne conduc vor intinde in continuare coarda - fie prin continuarea cu restrictiile aberante fie cu minciunile si aberatiile formulate de #ciumarosie.

  Si eu cred ca oferta este prabusita - se poate vedea acest lucru. Cele mai afectate sectoare sunt cele care au nevoie de ciclu, lung de fabricatie si vrem nu vrem de ele depind multe altele.

  Sigur o sa ne intoarcem in istorie: o sa fim fericiti ca avem unde sta, ca avem cateceva de mancare si va trebui sa invatam din nou sa muncim cu adevarat.

  DAr ceea ce nu mentioneaza Roubini este ca americanii sunt absolut exceptionali - au niste varfuri care vor duce mai departe tara lor si o lume intreaga.

  Elon Musk este unul dintre ei - a fost corect cand a precizat ca actiunile sunt supra -evaluate si corectia a venit pe loc. Iti trebuie curaj asa cum are Roubini.

  suntem intr-o situatie absolut dramatica si ei, americanii, mai ceva ca restul lumii pentru cu au nebunul la Casa Alba.

  Decurand agitatorul sef de la Casa Alba a stat prea mult in soare si asta nu i-a facut bine - poate ca istoria si votul americanilor ne vor ierta pe toti de prezenta sa in curand.

  Vremuri absolut dramatice.

  Repet insa - nicaieri in lume nu este o concentrare mai mare de oameni inteligenti, puternici , dedicati muncii lor si care pot schimba cursul in tara lor si implicit in lume
  • +4 (16 voturi)    
   ce folos ca sunt plini de oameni inteligenti (Luni, 15 iunie 2020, 10:41)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   daca establishmentul nu le permite accesul la varf si iese pe piata numai cu fosile preistorice, epuizate, bolnave?
   Nu vezi ca nu mai razbate la varf niciun om tanar, bine pregatit, cu experienta in administratie si politica? Ies tot cu bosorogi de 80 de ani care abia isi mai aduc aminte sa-si incheie slitul! Iar staff-ul e sufocat de nepotisme.

   Tot raul Americii vine de la faptul ca societatea s-a rigidizat, este structurata in felii si este o falie enorma intre cei 20% si restul populatiei.
   Cei 20%, care detin 80% din economia americana si au monopolul asupra politicului, isi aleg reprezentantii care trebuie sa lucreze in favoarea lor.
   Pentru asta apeleaza la cea mai josnica propaganda, cu nimic mai prejos de regimurile totalitare, iar prostovanii pun botul.
   Ha! Cel mai usor lucru este sa le fluturi promisiuni cu imbogatiori peste noapte, cu scaderi de taxe si impozite, sa te bati cu caramida in piept ca o sa faci si o sa dregi tot, sa inventezi dusmani din afara care vor sa-ti sugrume tarisoara, sa acuzi de te miri ce strainii sau pe opozantii tai si gata, treaba e facuta.
   Electoratul este la fel de prost, ingramadit, usor de pacalit si avid de bani peste tot in lume. Altfel, nu ar fi fost posibil sa apara Trump sau Bolsonaro si smintitul celalalt, din Venezuela. Promite-le prostilor bani facuti usor, cazuti din cer, si inventeaza dusmani imaginari - reteta este infailibila.

   Ma tem ca nu este ultimul nebun de la Casa Alba. Iar nebuniile sunt clocite de "elita" americana, care atat mai poate si atat vrea, trumpetii doar le pun in practica. Distruge fara sa puna nimic in loc, pentru ca nu mai are o directie clara, nimeni nu mai crede in valorile democratiei.
   Modelul China se va impune in final: o masa de lucratori, fara drepturi, foarte bine strunita, cu un model de supraveghere strict. Cand masa va deveni nesupusa si de neguvernat, se va da drumul la un razboi nimicitor, "elitele" vor scapa neatinse, dar populatia ramasa va fi cumintita.
   • +2 (16 voturi)    
    Te contrazici... (Luni, 15 iunie 2020, 11:45)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui revo

    Pe de o parte de plangi de "establishment" si ca unii nu pot penetra pentru ca sisytemul este rigidizat. Pai taticule, tocmai asta a venit Trump sa faca...sa rascoleasca un pic in establishment. Doar ca exact media de care te plangi il prezxinta in stil Antenist ca pe raul absolut, precum basescu era raul absolut acum 10 ani. Ce stim si de pe vremea lui basescu si de pe cea a lui trump este ca: basescu a lasat (cel putin) o justitie pe care ati iesit in starda sa o aparati cu zecile de mii si pentru care i-ati dat jos pe PSDisti iar de pe urma lui Trump un stock market grozav, o rata a somajului foarte joasa si o deschidere a subiectelor cartofi firebinti de care nu se atingea nimeni (a terminat cu ISIS, s-a retras din Afganistan, l-a linistit pe Kim si a denuntat magariile chinei si impocrizia beneficiarilor NATO (Germania de exemplu). Daca nici asta nu e un "anti-establishment", ce vreti atunci? Iisis Hristos insusi?
    • -5 (17 voturi)    
     ce justiție a lăsat Băsescu? (Luni, 15 iunie 2020, 12:21)

     zxcv [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     una care eliberează criminalii în serie pentru bună purtare? Băsescu a fost preocupat de justiție numai ca armă politică, nu ca instrument cu adevărat folositor oamenilor obișnuiți.
     • +7 (13 voturi)    
      Asa o fi... (Luni, 15 iunie 2020, 12:47)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui zxcv

      ...doar ca ati iesit sa o aparati pe acea justitie "rea" si ati dat de pamant cu dracnea cand a vrut sa o mutileze. Deci ceva ceva a fost de capul ei.
      La fel si educatia care incepuse firav sa devina mai serioasa...pana au mutilat-o iarasi Abramburica si ai ei. Acolo n-a mai iesit nimeni pe strada. In principiu Basescu a lasat ceva tangibil pe cand altii NIMIC.
     • +7 (11 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 iunie 2020, 16:31)

      [anonim] i-a raspuns lui zxcv

    • 0 (2 voturi)    
     pana si pandemia a pus=o pe butuci/// (Marţi, 16 iunie 2020, 7:04)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Iresponsabil, aventurier, megaloman - vezi turnurile sale care nu se sustin - mult praf acoperit cu o foita de aur

     Incapabil sa duca ceva la un bun sfarsit, traieste indodand fir dupa fir, afacere dupa afacere fara sa faca ceva sustenabil.

     A potolit china??? hohoho
     Nato mai puternic acum??? as vrea dar ...

     Anti-establishment -hohoho -dar io vreau sa fiu my own establishment, sa am my own rules... Chiar ...Just forget about constitution...

     cate ordine executive a dat???
     Cate erau chiar necesar sa fie executive???

     Nu presa este de vina -

     el cu mana sa, cu capul sau cam prostutz,cu smechereli ieftine, cu gura mare spurcata si cu numeroasele sale tweetere iresponsabile..

     Superiresponsabil, fara morala,insetat de castigul imediat, incapabil de cooperare,egoist si repezit

     Dupa el potopul
   • 0 (2 voturi)    
    NOPE (Marţi, 16 iunie 2020, 6:46)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui revo

    Nu elita conduce acum ci insusi Presedintele.

    Poate ca si-au imaginat ca vor putea conduce, dar eroare maxima cu actualul. Trump= showmanrapace si cam atat. Empty.

    Trump a distrus justitia, a vrut sa acapareze puterea militara pentru sine si interesele sale - sunt derapaje maxime. cineva sau ceva o sa il opreasca..

    CU picioarele pe gaturile unor specialisti si a unor lideri a incercat sa se sustina. Minciuni peste minciuni, toate turnate la foc automat care au bulversat la inceput si i-au permis sa controleze si sa domine mai mult dar vremea a trecut. Exista numeroase dovezi de abuz de putere

    Populatie este fragila, este credula dar toata lumea intelege ca acum este nevoie de altceva - nimic nu este consolidat dupa mandatul lui Trump - nimic - totul este haotic, mai fragil decat inainte de showman.VA pica epuizat sub propria sa aroganta

    Toti vor fi atinsi, inclusiv elitele.

    Modelul China nu se auto-sustine - este efemer si daca cumva se va extinde va contrinui la o cadere si mai adanca a intregii lumi.

    Toti vom plati.

    Incarcare maxima este data de raspunsul
    2. ce vrem sa avem in viitor
  • 0 (10 voturi)    
   Nici staul nu are. (Luni, 15 iunie 2020, 11:04)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   În România,guvernele PSD iresponsabile au jefuit și împărțit pomeni și acum stăm cu buzunarele goale.Aceiași iresponsabili îndeamnă la ignorarea măsurilor de prevenție a bolii,acțiune criminală pentru-că poate duce la creșterea numărului de morți.
  • +2 (12 voturi)    
   Haha... (Luni, 15 iunie 2020, 11:58)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Daca tu crezi ca Musk a spus ceva din onestitate esti naiv. Orice actiune declarativa in general e bine gandita si analizata la nivel de obioectiv si rezultat.
   Ce nebun e la Casa Alba? Ce a facut nebunul atat de rau pana acum? eu stiu ca economia merge grozav (nu dati vina pe el pentru corona) si ca rata somajului era istoric joasa. Faptul ca "hipsterii" de azi cheltuie totul pana la ultimul cent in ziua de salariu nu cred ca e problema lui Trump. Si ti-o spune cineva care a atrait printre ei. Cafeneaua, micul dejun, cina la terase, restaurante, nebunii. Avocado pe oaine cu ceva dry tomato si platea 20 dolarei fara problema. Eu de exemplu aveam o problema cu asta. e drept ca "mai taran" fiind am reusit ca astazi sa am o avere in active si cash cam la 400k Euro. 42 ani. Credeti-ma ca daca impartaseam filosofia mea de viata lor ma considerau "de la tara". O fi fost asa dar uite ca modernii sunt ep faras si vor sta la mana politicienilor sa "le gaseasca joburi" si "purpose in life".
   • -1 (1 vot)    
    moderatia dvs. vs. extravagantele altora... (Marţi, 16 iunie 2020, 7:14)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Foita de aur in turnul in care locuia Trump.

    turn dupa turn fara ca nici unul sa se sustina si tot asa inainte ca balta are peste si multi prosti...

    Maine fac zid si plateste fraierul din mexic...

    Maine ies din OMS - fara sa incerc sa schimb ceva acolo...

    De maine voi astia din Europa sa va faceti armata voastra ca io mi-a ocupat in America...

    Si mai dati dreacului Ucraina aia care il serveste
    pe Biden....

    Nu sunt jandarm si nu ma intereseaza democratia, constitutia, the rule of law - eu domin prostimea, justitia si armata.
 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 iunie 2020, 8:39)

  [anonim]

 • +4 (14 voturi)    
  Multumiri HN (Luni, 15 iunie 2020, 8:51)

  Namaste! [utilizator]

  pentru acest interviu relevant.
 • 0 (12 voturi)    
  Alt "liberal" (Luni, 15 iunie 2020, 11:52)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Mosulica, precum cei care se rulau pe la Antena 3 nu are decat un slogan: Trump e rau si dictator. Va suna cunoscut? Dictatorul Basescu, soldatii stau cu glontele pe teava sa traga in manifestanti, tot felul de magarii neadevarate. Problema este urmatoarea in general. Lipsa de responabilitate a oricarui individ (includiv TrumP0 vis a vis de ce debiteaza. Daca nu se intampla nimic din astea? Daca Trump pleaca linistit in caz ca pierde...sau daca castiga, sau daca...Roubini apare iarasi in Der Spiegel sa isi toarne cenusa in cap? Raspunsul il stim: NU. Asa ca deocamdata sunt improscari cu noroi pentru a il discredita pe trump si nimic mai mult. Daca si cu parca...si Rrump da foc la Roma...stie el...De unde? Pai, nu e evident? Asta e raspunsul invariabil al tuturor.
  • -4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 iunie 2020, 14:41)

   [anonim] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   • +5 (9 voturi)    
    Trebuie sa si intelegi ce citesti (Luni, 15 iunie 2020, 15:09)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui

    Eu nu fac decat o analiza asupra faptului ca nu e nimeni "accountable" in ziua de astazi. Vine unul (Trump inclusiv) si spune o balarie. Balaria nu se adevereste si el merge mai departe fara sa il ia nimeni la intrebari sau pur si simplu sa il discrediteze de atunci inainte. Roubini intra in aceeasi categorie. Spune niste chestii pe car enu are cum sa le documenteze si sunt doar pareri personale. De exemplu asta cu: "Trump nu pleaca". E posibil sa fie asa, dar asta nu se poate verifica decat atunci. Dar totusi daca nu se adevereste, el cum plateste inselatoria si laturile anteniste? Pai NU PLATESTE. Asta e avantajul zilei de astazi. Toti vorbesc ce vor fara a fi "accountable" pentru nimic.
    Eu imi asum ce zic. Pot sa vin si cu sute de exemple pe speta, asa ca ma acuzi nedrept :).
    • +1 (1 vot)    
     deocamdata avem o realitate (Marţi, 16 iunie 2020, 7:30)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Avem anuntul cu deintectantul - idiot maxim.

     Avem tweeterle personale emise din dorinta de a se impune si pline de ura .

     Avem expresia minunata - Dominate!
     scurgere in presa dar reala...

     Avem poza cu el si staff-ul lui in drum spre biserica.

     Nimeni in afara de el si securitatea sa nu stiaua ce va urma - asa au declarat - fact check.

     Garda Nationala scoasa de insusi presedintele in DC si chemata si armata in actiuni de intimidare a protestatarilor - 10 August 2018 in varianta Trumpista...

     Nimeni nu a fost de acord cu Biblia ridicata in sus si poza de acolo - era serios de primejdios si a mizat pe elementul surpriza dupa ce protestarii au fost potoliti pentru un cu totul si cu totul alt motiv declarat oficial - practic ca sa iasa la pozat dictatorul....

     Barr a declarat altceva decat era in raportul Mueller. Accountable - who is accountable???

     cel care si-a recunoscut vina si a ajuns la parnaie -in final eliberat ca si nevinovat... Bai ma lasi????
  • 0 (0 voturi)    
   zici ca pleaca linistit Masculul Alfa??? (Marţi, 16 iunie 2020, 7:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Hai ca sa o vad si pe asta...6 months
   • 0 (0 voturi)    
    Si daca nu o vezi? (Marţi, 16 iunie 2020, 11:34)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Ce se intampla cu ineptiile tale? Incepi sa iti pui cenusa in cap pe toate forumurile?
    Oricum, facem pariu ca Trump castiga si mandatul 2? Cu babalacul Biden e ca si cum ar candida Cumpansau impotriva lui Dancila. O fi fost cum era Dancila dar Campoanasu sigur nu castiga.
 • +4 (12 voturi)    
  De vreo 100 de ani se tot canta Prohodul USA (Luni, 15 iunie 2020, 16:59)

  Fu Leng [utilizator]

  Si culmea, toti vor acolo, asa rau cum e!!!
  • 0 (2 voturi)    
   acum este doar dramatic (Marţi, 16 iunie 2020, 7:52)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Dar isi vor reveni -

   Si la ei statul a ajuns sa detina o pondere importanta din economie si asta se vede inclusiv in afacerile lor

   Au o pondere ridicata cei care nu au rezerve ca sa reziste - contracte temporare sau zilieri - si asta nu este legat de modul lor de viata, Detinatorii de assets au umflat preturile care se vor prabusi daca nu cumva sunt deja prabusite.

   Sistem financiar puternic in USA??? Nu cred, daca ai o populatie asa precara...Multe falimente vor veni.

   cel mai lung ciclul economic din economia lor si totusi atat de multi oameni aflati in situatii precare...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by