Institutul Național de Statistică renunță la publicarea comunicatelor privind cheltuielile făcute de turiștii români, de cei străini dar și la cercetările statistice (mai aprofundate) pe aceeași temă din cauza dificultăților generate de pandemie, a anunțat luni instituția. ”Măsurile impuse au determinat perturbări importante ale unor sectoare economice prin limitarea contactului direct între persoane, imposibilitatea deplasării persoanelor fizice în scop turistic (...).

Institutul National de StatisticaFoto: Agerpres

În acest context, cercetările statistice din domeniul turismului au fost afectate din punct de vedere al calității și completitudii informațiilor statistice colectate, fapt ce a determinat Institutul Național de Statistică să revizuiască atât calendarul comunicatelor de presă, cât și calendarul publicațiilor statistice”, se arată în comunicatul INS.

Reamintim că și în alte state au fost luate decizii similare, Italia de exemplu renunțând la a calcula inflația dar și unii indicatori de încredere/conjunctură tot din cauza dificultății de colectare a datelor care ar fi putut altera precizia rezultatului final.

Redăm mai jos întregul comunicat al INS:

”Pandemia de Covid-19 a afectat puternic colectarea directă a datelor de la gospodăriile populației prin interviu față în față, respectiv de la agenții economici prin Esop și/sau chestionare pe hârtie pentru cercetările statistice.

Măsurile impuse au determinat perturbări importante ale unor sectoare economice, unul dintre cele mai afectate fiind turismul prin limitarea contactului direct între persoane, imposibilitatea deplasării persoanelor fizice în scop turistic, închiderea structurilor de primire turistică sau transformarea unor structuri de cazare turistică în sedii de primire cu regim de carantină.

În acest context, cercetările statistice din domeniul turismului au fost afectate din punct de vedere al calității și completitudii informațiilor statistice colectate, fapt ce a determinat Institutul Național de Statistică să revizuiască atât calendarul comunicatelor de presă, cât și calendarul publicațiilor statistice, astfel:

• se anulează publicarea comunicatelor de presă aferente trimestrul I si trimestrului II referitoare la „Cheltuielile turistice ale nerezidenților în România” din data de 17.06.2020, respectiv din data de 16.09.2020;

• se anulează apariția publicației „Cheltuielile turistice ale nerezidenților – trim I 2020 ” din data de 25.06.2020;

• se anulează apariția publicației „Cheltuielile turistice ale nerezidenților- trim II 2020” din data de 24.09.2020;

• se decalează termenul de apariție al publicației „Cererea turistică a rezidenților din România în trim I 2020” din data de 25.06.2020 în data de 27.07.2020.

În perioada următoare, Institutul Național de Statistică va face toate demersurile necesare privind reconstituirea datelor pentru trimestrele I și II, urmând ca din trimestrul III 2020 să se poată reveni la calendarul obișnuit de diseminare”.