Președintele a promulgat joi legea de modificare a Codului Muncii. Amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege

de DP     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2020, 17:26 Economie | Finanţe & Bănci


Klaus Iohannis
Foto: Digisport.ro
Legea de modificare a Codului Muncii care vizează sancționarea cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei în cazul orelor suplimentare prestate de angajați a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, arată un comunicat al Președinției. Principala modificare vizează faptul că amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege, față de situația prezentă în care amenda era acordată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea. Noua lege intră în aplicare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Actualul Cod al Muncii prevede ca durata maximă legală a timpului de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata respectivă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

În expunerea de motive a legii menționate, inițiatorii subliniau că modificările este necesară pentru generarea unui efect disuasiv, de natură să determine o descurajare a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală, în condițiile în care norma în vigoare nu stabilește o corelare a cuantumului amenzilor și numărului de ore suplimentare efectuate cu numărul de salariați care au făcut ore suplimentare.

Potrivit reglementării actuale, art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii prevede: „Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte: (...) i) nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”.

Având în vedere faptul că scopul reglementării este acela de a înăspri regimul sancționator doar pentru situația prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 alin. (1) din Codul muncii - respectiv de 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare sau, în cazuri excepționale peste 48 de ore pe săptămână - dar cu îndeplinirea condițiilor stabilite de art. 114 alin. (2) din Codul muncii, considerăm că, pentru un plus de claritate a legii, ar fi necesară circumstanțierea acestei sancțiuni, prin indicarea în mod expres a situațiilor privind munca suplimentară de natură să atragă aplicarea unei amenzi contravenționale, se arată în cererea de reexaminare.

În acest sens, semnalăm că, potrivit dispozițiilor art. 120 – 124 din Codul muncii există și alte posibile încălcări ale regimului muncii suplimentare cum ar fi: efectuarea de ore suplimentare fără acordul salariaților; neplata orelor suplimentare sau neînregistrarea corespunzătoare a acestora; plata sporului prevăzut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensării cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare; precum și orice alte situații de încălcare a regimului juridic privind munca suplimentară, ce se pot ivi în practică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15162 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Da, da (Joi, 18 iunie 2020, 17:53)

  TheFreeOne [utilizator]

  Si banii suplimentari colectati din aceste amenzi vor fi folositi pentru investitii (sociale - prevenirea migratiei prin oferta de conditii mai bune in tara / educatie - multe facilitati pentru elevi, ca sa aiba o singura grija, invatatul / sanatate / transport - autostrazi), prevenirea bolilor. Am zis cumva ca vor fi folositi pentru spitale noi, moderne? Da, am mentionat mai devreme, dar simt nevoia sa repet, pentru ca e foarte important. Si marmota invelea ciocolata.
  E foame de bani.
 • -3 (3 voturi)    
  munca (Vineri, 19 iunie 2020, 9:44)

  drago [utilizator]

  Problema in Romania este nemunca nu munca in exces.
  De ce sa penalizezi dorinta omului de a munci mai mult si de a cistiga mai multi bani?
  In SU oamenii muncesc de rup , au 2 saptamini concediu de odihna si foarte putine sarbatori fara munca. Acesta este motivul prosperitatii.
  Avem si exemplul Chinei si a celorlalte state din Asia unde se munceste fara limite, state care sint concurentele noastre pentru a obtine investitii si de a oferi produse relativ ieftine.
  Pina vom ajunge la productivitatea din occident in Romania este necesar sa muncim mai mult. Dar iata ca statul ne interzice!!!
  • +3 (5 voturi)    
   pt ca reprezinta sclavie mascata (Vineri, 19 iunie 2020, 10:07)

   kniffe [utilizator] i-a raspuns lui drago

   @drago
   pentru ca de multe ori este dorinta patronului ca angajatul sa munceasca suplimentar. Si avem vechea scuza: Nu-ti convine esti liber sa-ti cauti de munca...e coada la usa mea pentru angajari....
  • +1 (1 vot)    
   Unde traiesti ? (Vineri, 19 iunie 2020, 14:17)

   all23 [utilizator] i-a raspuns lui drago

   arata-mi un om in SUA care munceste si nu are bani sa traiasca. Orice munca platita in SUa , iti ofera un apartament ieftin cu chirie si mancare in fast food , si iti mai raman bani , In Romania muncesti pe salariul minim si traiesti , daca te tin parintii in locuinta lor , si iti da mama pachet ....
   Ai citit cat e cosul mini pentru un om in RO ? Ultima oara era 2700 lei , exista salariul asta minim ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by