Până la 30 aprilie, fiecare stat ar trebui să meargă la Comisia Europeană cu un program de reformă axat pe trei direcții, dar ministerele habar nu au că sunt actori cheie în atragerea de fonduri și că trebuie să propună programe, reiese din declarațiile lui Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR). De asemenea, spune el, ungurii au procedat foarte deștept în privința lansării „green bons”, dar autoritățile române nu sunt în stare să gândească de așa ceva.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

*Probabil declarațiile au fost făcute în nume personal

Foarte pe scurt:

  • Autoritățile române nu vor avea anul acesta și anul viitor un program de atragere a fondurilor care să țină cont de pachetul de 750 miliarde euro
  • Nu vor avea nici program de corecție fiscală
  • Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, autoritatea pentru informatizarea societății ar trebui să înceapă să propună programe până pe 30 aprilie dar habar nu au.
  • Alte țări apelează la "green bonds" pentru investiții. "Departe de autoritățile române așa ceva"

Două lucruri pe care autoritățile române nu le vor avea

Potrivit lui Lazea, autoritățile române nu au și nici nu vor avea anul acesta și nici anul viitor, din păcate, două lucruri:

1. Un program de atragere a fondurilor străine care să țină cont de recentul pachet de 750 miliarde euro

2. Un program de corecție fiscală din motivele știute.

• Până la sfârșitul anului nu se gândesc la chestiile astea, iar la anul timpul va fi prea scurt pentru a pune pe picioare astfel de programe.

Până la 30 aprilie, fiecare stat ar trebui să meargă la Comisia Europeană cu un program de reformă axat pe trei direcții:

1. digital

2. green

3. resilient - "prin resilient eu înțeleg: medicină internă, deci să-ți asiguri medicamentele și echipamentele necesare și hrana, fără lanțuri lungi de aprovizionare".

„De pe acum, ministerele de linie, respectiv Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Autoritatea pentru informatizarea societății ar trebui să înceapă să propună programe. Știu ele? Au ele habar că vor fi actori în jocul de atragere de fonduri? Habar nu au. Nici nu o să aibă habar până la 30 aprilie când va trebui să pună aceste lucruri pe masă”, spune Lazea.

O altă modalitate de atragere a fondurilor, spune el, sunt așa-numitele „green bonds”.

„Ungaria în premieră a emis niște green bonds acum câteva săptămâni. Aici, marea dilemă pentru investitori, pentru cei care cumpără astfel de bonduri, este să se asigure cum să știe că statul va investi exact în domeniile ecologice spre care se zice că banii aceia vor merge. Ungurii au procedat foarte deștept. Au zis: „Domnule, la anumite intervale, anumite instituții internaționale vor veni și vor verifica, vor audita practic, spre ce s-au dus banii din green bonds”. Suntem noi în stare să gândim așa ceva? Departe de autoritățile române așa ceva”, a afirmat Valentin Lazea, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul fiscal la care au participat mai mulți economiști.