​Anumite instituții gândesc un instrument pentru facilitarea accesului la capital al IMM-urilor inovative prin instrumente de finanțare listate pe piața de capital, conform unor surse guvernamentale. Momentan este doar o idee, se lucrează pe ea și ar urma să beneficieze firmele din IT, export și cele inovative.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Practic, ideea este de creare a unui fond care să facă un SPV (special purpose vehiche) - o companie care va administra doar acest fond, creată special în acest scop. Acționarii ar trebui să fie FNGCIMM, FRC, FEI, BERD etc.”, spun acestea, precizând că momentan nu s-a discutat cu eventualii finanțatori străini.

SPV-ul va avea răspundere limitată.

Acest fond ar urma să listeze pe bursă pentru capitalizare obligațiuni cu bon de subscriere în acțiuni la scadență.

• Bonul de subscriere în acțiuni va da dreptul ca la scadență deținătorul obligațiunii (investitorul obligatar) să devină acționar în acest fond. Dreptul poate fi înstrăinat separat contra unei sume plătită de cel care își dorește să devină acționar, în locul investitorului obligatar.

Conform surselor citate, până la scadență, investitorul obligatar primește cupon de la SPV din dividendele sau dobânzile încasate de acesta de la cei pe care îi finanțează.

“La scadență nu primește contravaloarea obligațiunilor de la SPV, ci acțiuni la SPV (la acest fond). FNGCIMM își va vinde și el participația tot la acel moment unor investitori privați prin licitație publică”, spun acestea.

• SPV ar urma să investească capitalul obținut din emisiunea de obligațiuni (nu și capitalul social) în acțiuni / obligațiuni sau chiar credite direct acordate IMM-urilor selectate de el, IMM-uri care trebuie să îndeplinească o serie de criterii de performanță / potențial economic.

• Selecția va fi externalizată unui comitet independent format din profesioniști din zona finanțelor.

Administrarea SPV se va face independent de fond prin numirea unor administratori privați prin concurs de către acționari.

Domeniile vizate:

• sectorul IT

• IMM Exportatoare

• IMM Inovative