Cum completezi Declarația unică - GHID VIDEO

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 26 iunie 2020, 16:07 Economie | Finanţe & Bănci


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Consultantul fiscal Cornel Grama ne-a ajutat în crearea unui ghid video de completare a Declarației Unice pentru diverse situații, deoarece ANAF nu a realizat ceva de genul acesta. Acest formular a fost gândit pentru specialiști, precum consultanți fiscali, contabili etc., nu pentru pentru cineva, de exemplu, care și-a închiriat casa. Ar fi trebuit, spune Grama, ca ANAF să facă un formular interactiv de genul: „Ai avut venituri din chirii? Atunci bifează aici”. Formularul apoi te ducea unde trebuie. Acum te pune să bifezi articolul 120, alt articol, alt. alineat etc.

ANAF a avut o sesiune online în care a încercat să vină în ajutorul celor ce doresc și trebuie să completeze Declarația.

Cornel Grama a urmărit acea discuție: „Acolo informațiile erau de genul: Vedeți art. 120 Codul fiscal, art. 148, alin. 3. Acolo puneau întrebări multe persoane care nu aveau pregătire de specialitate, de consultanți fiscali și așa mai departe. Era un om simplu care a obținut niște dividende, a avut o chirie, un apartament pe care l-a închiriat. În condițiile astea omul era bulversat. Unele răspunsuri (ale ANAF n.r.) sunt: "Sunați la call-center, colegii o să vă ajute, așteaptă telefonul dumneavoastră". Se suna la numărul ăla și nu răspundea nimeni, evident”.

Delcarația Unică trebuie depusă până marți - 30 iunie.Exemplele (cu locul unde trebuie bifata declarația etc.) la care răspunde ghidul video:


1. O persoană fizică autorizată anul trecut a depus declarația unică, a avut veniuri estimate peste plafon (12 salarii minime pe economie). El trebuie să-și regularizeze impozitul anual final. Constată că venitul este peste plafon și vrea bonificațiile. Vrea să și redirecționeze 3,5% din impozit pentru un ONG, o bursă privată și așa mai departe.

2. Activități independente cu normă de venit. Norma de venit a fost estimată anul trecut. Dacă este peste plafon, se datorează la fel: CAS și CASS.

3. O persoană are dividende ridicate în 2019, a depus anul trecut DU, are venituri peste plafon și a fost obligat să declare CASS la 12 salarii minime. Anul acesta vrea bonificații.

4. O persoană a avut chirii în lei. A depus anul trecut DU, venituri peste plafon, vrea bonificații.

5. O persoană care a avut chirii în valută, estimat peste plafon. A depus anul trecut DU. Anul acesta are obligația regularizării la cursul valutar și vrea bonificații.

6. O persoană are venit din bursă din transfer titluri de valoare. În 2019 a avut venituri peste plafon și vrea bonificații.

7. O persoană obține dividende din străinătate în 2019, peste plafon. I s-a reținut un impozit în acea țară (are credit fiscal) și vrea bonificații.

8. O persoană are venituri din bursă - transfer titluri de valoare din străinatate în 2019. Veniturile sunt peste plafon, are credit fiscal (impozit reținut), vrea bonificații și redirecționează 3.5% din impozit.

9. O persoană fizică în sistem real, a depus anul trecut DU, are venituri estimate peste plafon, rămâne peste plafon, a mai depus în 2020 o Declarație cu regularizarea impozitului și vrea bonificații.

10. O persoană cu normă de venit a depus anul trecut DU, norma în 2019 fiind peste plafon. A mai depus în 2020 Declarația cu norma pe 2020 și vrea bonificații.

11. Legat de dividende. O persoană a depus anul trecut DU, iar venitul în 2019 a fost peste plafon. A mai depus în 2020 DU cu dividende estimate peste plafon. Vrea bonificații.

12. Venituri în sistem real. A depus anul trecut DU, cu venit în 2019 sub plafon și venit final peste plafon cu regularizare impozit pe 2019. Vrea bonificații.

13. O persoană a depus anul trecut DU. A estimat venituri peste plafon. A avut peste plafon în final. A depus o declarație unică, dar cu bonificații deja. Deci pe modelul nou, cum ar veni. Ea vrea totuși să-și rectifice venitul declarat.

Exemplul 1 în imagini

Pentru că nu este sincronizat bine în video exemplul 1, îl redăm pe imaginile de mai jos.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19237 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  ANAF - institutie penibila (Vineri, 26 iunie 2020, 18:58)

  Cristian_88 [utilizator]

  ANAF e o institutie penibila. Au durat doi ani sa puna si ei un link de plata in SPV in caz ca, Doamne Fereste, doreste omul sa plateasca impozitul.
  Acu, dupa ce au pus linkul, nu scad datoria omului dupa ce plateste, o pun la "sume ne-utilizate in stingere", o aberatie care numai la romani e posibila.
  Deci, daca platesti, iti apare in cont o suma cu plus si una cu minsu.
  Stie cineva ce e in capul ANAF, daca sunt sanatosi la cap ???
  • +9 (9 voturi)    
   Nu cred! (Vineri, 26 iunie 2020, 22:37)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Cristian_88

   Au reușit dintr-un formular care trebuia să fie simplu, să faca unul cu multe căsuțe de bifat ilogice.
   Dacă vrei să rămână bonusul în cont pt impozitul de anul următor, nu se poate. Trebuie o cerere de compensare, dovezi de dat la ghișeu.
   De ce nu se poate face online totul?
   • +4 (4 voturi)    
    Declaratia unica (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 14:26)

    t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    E un mare esec

    Inaintea ei erau 3 declaratii de cate o pagina A4 toate.
  • +5 (5 voturi)    
   Pana si linkul ala (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 14:28)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Cristian_88

   E cu date preluate de la ghiseul.ro, nu de la ei.

   "sume ne-utilizate in stingere" asa o sa ramane toate platile pe care le faci pana la data scadenta. Asta stiu din 10 ani de plimbat pe la ANAF.
 • +9 (9 voturi)    
  ANAF, niste distrusi (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 8:20)

  Cristian_88 [utilizator]

  Intri pe SPV si nu-ti apare nicaieri situatia fiscala curenta, actualizata la zi, trebuie sa te apuci de generat formulare in aplicatie iar acolo apar sume cu plus si cu minus.
  Daca depui declaratia, stai vreo 2-3 luni ca ea sa apara in SPV ca sa vezi ce ai de plata si contul, altfel umbli dupa conturi pe net de n-ai aer.
  Abia in iunie 2020 au pus si ei un link de plata catre Ghiseul.ro desi trebuia sa se intample din 2018 de pe timpul lui Orlando.
  Sumele de plata se platesc "la gramada" in cont comun. Daca ai ceva mai vechi de stins dar vrei sa platesti obligatia curenta, ai ghicit, NU se poate, sumele se duc tot in contul comun, la gramada.
  Daca trimiti un e-mail din aplicatie catre ANAF sa soliciti clarificari de sume el nu ajunge la ANAFul care se ocupa de contul tau ci la ANAF central care ori iti recita din Codul Fiscal, ori iti re-directioneaza cererea catre ANAFul de care apartii, de la care nu primesti absolut niciun raspuns sau daca primesti iti recita cineva din Codul Fiscal.
  Daca te apuci si platesti (mare greseala) nu se scade nimic din datoria pe care o ai ci apar sume cu plus si cu minus pe cont, respectiv "sume neutilizate in stingere".
  Daca te apuci si iti calculezi singur bonificatia si platesti scazand bonificatia din suma de plata, bonificatia iti ramane ca "datorie" dupa termenul de scadenta (30.06) urmand ca sa se apuce ANAF la Anul si la Multi ani sa o scada prin Ordin distinct (Noaptea Mintii). Niciodata nu stii, dupa ce ai platit daca datoria ta catre stat s-a scazut corect din cont. Totul e o nebuloasa la ANAF.
  Niste terminati, si imi asum ce spun.
  • +4 (4 voturi)    
   confirm! (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:42)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui Cristian_88

   anaf -ul e stat in stat, e cea mai sinistra institutie pestilentiala din ROU... auzi "cum completezi DU" ha ha ha; pai ca aproape orice declaratie gandita de administratia de stat e inutila & conceputa ezoteric a.i. sa te faca sa interactionezi pe post de milog cu sistemul; sunt categorii de venituri extrasalariale unde totul trece prin banca, de ce nu se fac retineri la sursa?! de cand mare minune se face auto-impunere la ce mai trebuie DU? apoi SPV -ul acela e sinistru, e special facut sa te aduca la comportament de retard in fata autoritatii; nota obligatiiilor de plata (1 fel de fisa fiscala) intr-adevar e de cosmar negru, operatiile de-acolo n-au sens matematic, sunt operatii contabile neinteligibile - "exigibile?!?" pt profani, desi e despre platile tale ca impozite & contributii/ mda cam atat/ pe scurt nu vad nicio sansa de ameliorare - am trecut & eu prin toate cele descrise de Cristian_88 [utl]
  • +4 (4 voturi)    
   FOARTE CIUDAT!!! (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 11:47)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Cristian_88

   Am reușit să prind la telefon ANAF și am completat declarația pe loc, odată cu ei.
   La final după aplicarea celor 2 bonificații, am întrebat: deci, càt plătesc? Suma totală sau cea mică cu bonificația aplicată? Cică cea mica. Așa am plătiti, iar acum să citesc pe aici că e posibil să se considere că nu mi-am plătit impozitul în totalitate.
   Numai la ANAF se poate întâmpla așa ceva aberant!
 • +7 (7 voturi)    
  Solutie (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:28)

  Dedalus [utilizator]

  Daca am reduce personalul ANAF la 10% din ce este acum si am scadea salariile lor la 50% si am limita indemnizatiile la 5% din salariul de baza, am economisi sute de milioane de lei, daca nu miliarde, anual.

  Din acesti bani economisiti am putea contracta o firma (sau chiar pune cativa programatori mai cu motz din Ro) sa elaboreze un program cu cap si coada.

  Si ne-ar mai ramane si bani la buget, am creste si gradul de colectare si ar fi si contribuabilii multumiti.
  • +3 (3 voturi)    
   mai mult decat de-acord e.g. (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 17:23)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   toti furnizorii de utilitati &-au formalizat relatia online cu clientii; platesti online, ai istoricul de plati oricand accesibil, poti face plati in avans (la unii), compensari pe loc, debit direct, solicitari samd cu feed back in termen rezonabil /// la anaf nimic din toate astea; oare de ce?!! manastire-ntru-1 picior /// pur & simplu ai de facut niste plati & nu poti deoarece trebuie sa treci prin niste proceduri absconse & grotesti /// in alta ordine de idei am mai scris despre despre asta, sper sa nu fiu singurul: cota unica e sa fie pe orice tip de venit impozitat primar (prin urmare exclus depozitele bancare & dividendele) "pt functionarea statului" de la mine hai 12.50%; restul i.e. pensii, sanatate etc e treaba privata a fiecarui individ creator sau beneficiar de venituri iar redistribuirea e treaba guvernului functie de politicile pe care le-a prezentat pt a ajunge la putere
 • +5 (5 voturi)    
  E ilogic, depui ceva, iar apoi decid ei altceva (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 11:21)

  jorj_bv [utilizator]

  Am depus o declarație pentru niște venituri suplimentare, fără contribuții ca era sub prag.
  Bineînțeles ca incompetenții au reușit sa împartă suma aia în impozit, CAS, CASS...
  Informația e foarte vaga și disperata prin tot site-ul...
  • +5 (5 voturi)    
   Eu am aceeasi problema cu plata (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 13:52)

   Tyrion.lann [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Am platit contributia de sanatate acum o luna pentru persoane fara venit, insa la casa de la trezorerie mi-au "facturat" cu 100 de lei in plus si platind cu cardul am observat mai tarziu.
   Nu asta era problema, ca am platit in avans. Problema e ca in SPV au alocat suma suplimentara cu minus la CASS (sanatate), CAS (pensie) si impozit pe venit in niste proportii ce nu au nicio logica.
   Ulterior in iunie am depus si declaratia unica pentru anul urmator.
   Bineinteles ca trebuie sa astept 10 iulie ca sa vad daca compenseaza minusurile cu datoria noua la CASS, dar tare ma tem ca ramane cu minus si plus pana la termenul de plata din anul viitor.
   Ultima oara cand am platit dobitoaca mi-a trecut suma la contul de CASS obligatoriu unde aveam cu minus datoria si la CASS aferent declaratiei unice eram cu plus la datorie.
   Am facut o cerere de compensare cu copii la tot chitante, declaratie, situatie din SPV. Le-a luat peste 3 luni sa opereze compensarile in SPV, bineinteles fara nici un raspuns la cerere desi le dadusem toate informatiile de contact.

   De data asta cred ca fac adresa in 3 exemplare, una la ANAF, una la Ministerul Finantelor si una la Guvern si le scriu in ea ca daca nu raspund in termen legal le fac plangere penala pentru abuz in serviciu - incalcarea termenelor din lege.
 • +4 (4 voturi)    
  Foarte proasta aceasta declaratie (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 14:25)

  t4v1 [utilizator]

  De unde sa stiu eu ca ma incadrez la art. 120 din CF? Eu incasez dividende, chirii, sunt pfa, etc..

  Formularul mai are o bifa: "Declaraţie rectificativă privind Capitolul I , pentru aplicarea bonificatiei" . >>> Am bifat-o din prima ca asta fac: completez o rectificativa ca sa primesc bonusul.

  Dar NU, NU trebuie bifata. Am vazut abia in materialul de mai sus. Noaptea mintii!


  Am reusit sa o completez "corect" abia dupa ce am urmarit materialul si completez la din astea de 15 ani, d-apai altii?!
  • +1 (5 voturi)    
   asa e... (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 16:32)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   din pacate ..anul asta s-au intrecut pe ei in a bulibasi declaratia asta
 • +3 (5 voturi)    
  Completare mică (Duminică, 28 iunie 2020, 6:32)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Pe langa ce s-a zis aici, nu pot sa nu remarc cum arata site-urile spv si ghiseul.ro, zici ca au fost facute in anii `90. Varza e si site-ul ANAF, de nota 4. Nici macar un link pe prima pagina, clar, spre lista conturilor nu are...
 • 0 (2 voturi)    
  Ghid video (cam) nereusit (Duminică, 28 iunie 2020, 8:48)

  critix20 [utilizator]

  In primul exemplu cel de care sunt personal interesat s-a jonglat penibil cu imaginile de completare a declaratiei. Nu s-au sincronizat deloc cei de la hotnews cu consultantul. Buna initiativa dar prost executata. In plus la capitoul I.5.2 ni se spune ca nu se completeaza CASS dar cand apare imaginea modelului ( intre 8:52 si 8:53 pentru o fractiune de secunda) se poate vedea ca este completata. Poate cei de la hotnews sau dl consultant reusesc sa clarifice situatia pana pe 30 iunie. Multumesc.
  • 0 (2 voturi)    
   Multumim pentru precizare (Duminică, 28 iunie 2020, 11:45)

   fbarbuta [hotnews.ro] i-a raspuns lui critix20

   Aveti dreptate, primul exemplu nu este sincronizat. De aceea, la finalul acestui articol am pus acum pozele cu privire la aceasta situatie.

   Va multumim ca ne citiți/urmariti!
  • 0 (0 voturi)    
   daca sunteti atent (Duminică, 28 iunie 2020, 18:56)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui critix20

   o sa vedeti ca am zis ca CAS si CASS musai sa fie completate la Sectiunea I5.2 pentru ca au fost declarate anul trecut ( si se bifeaza pe prima pagina art 120 casuta 3) .La I5.1 o sa fie doar impozitul final cu bonificatiile . Asa cum sunt si pozele de mai sus. Poate sincronizarea nu a fost foarte buna dar ideea e asta .
 • +1 (1 vot)    
  Nu este un pic cam tarziu??? (Luni, 29 iunie 2020, 9:47)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Acum vad articolul, dar oricum data de 26 este cam tarziu - am depus online declaratia pe 22, ca sa vad daca este OK si sa am timp sa si platesc impozitul datorat ...

  Formularul este extrem de neprietenos!

  Si am constata si eu, pe pilea mea, ce spun altii aici: "Intri pe SPV si nu-ti apare nicaieri situatia fiscala curenta, actualizata la zi"

  Da, am depus declaratia online, dar joi am fost in persona acolo si am stat l coada ca sa imi spuna cat este impozitul, cat trebuie sa platesc.

  Un pic OT: pe vremea cand sediul ANAF era la Costin Georgian, aproape de fiecare data cand ma duceam si stateam la luuunga coada la Camara 1, era si o persona cu amenda pentru viteza. Povestea era aceeasi: cu trei ani in urma, i-a prins radarul cu viteza excesiva. Au primit amenda, au platit, au prezentat chitanta, dar acum figureza ca neplatita, trebuie sa ai dovedeasca o dat ca s-a platit ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by