​După ce la finalul lunii trecute Guvernul a acordat 500 milioane lei din Fondul de rezervă pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), joi (23 iulie) în Monitorul Oficial a apărut o nouă Hotărâre de Guvern. Se alocă încă 260 milioane lei pentru acest lucru, iar banii vor fi împărțiți de Ministerul Dezvoltării, însă nu știm și cum.

Bani pentru PNDL din Fondul de rezervaFoto: Monitorul Oficial

Întrebare este: De ce nu au fost prevăzuți acești bani când s-a realizat bugetul de stat pe anul 2020?

Întrebarea este legitimă dacă ne uităm la înseamnă Fondul de rezervă bugetară pus la dispoziția Guvernului. Conform Legii 500/2002, Fondul de rezerva bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe baza de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.

Aceste cheltuieli pentru PNDL nu reprezintă un factor „neprevăzut”.

Folosirea acestui fond pentru alte lucruri decât cel pentru care a fost destinat datează din 2018 (atunci a observat și Curtea de Conturi). Chiar recent Consiliul Fiscal atrăgea atenția asupra acestui lucru într-un raport: „aceste cheltuieli nu pot fi considerate neprevăzute şi ar fi trebuit luate în calcul la fundamentarea bugetului de stat”.

În anii 2018 și 2019 s-a exagerat cu alocarea sumelor din Fondul de rezervă pentru situații previzibile (vedeți raportul Consiliului fiscal).

Citește și:

Fondul de rezervă, din nou folosit pentru lucruri previzibile. Ori bugetul de stat a fost scris prost, ori există rațiuni electorale

Fondul de rezervă al Guvernului nu a mai fost de urgență în ultimii 2 ani. Consiliul Fiscal: Urmărirea sumelor cheltuite e dificilă, iar Parlamentul ar fi trebuit să controleze