Oana Petrescu, Blue Air: Rugăm Guvernul României să permită continuitatea activității noastre prin aprobarea în timp util a Actului Normativ necesar pentru emiterea garanției de stat

de DP     HotNews.ro
Vineri, 31 iulie 2020, 16:17 Economie | Finanţe & Bănci


Blue Air_avion
Foto: Hotnews
Pentru a putea asigura reluarea zborurilor, în data de 29 iunie, Blue Air a depus la Tribunalul Municipiului București cererea de deschidere a procedurii de concordat preventiv - cerere admisă de judecător în data de 6 iulie 2020. Acest demers ar fi asigurat protejarea companiei și onorarea tuturor obligațiilor asumate și ar da acestora un confort suplimentar privind capacitatea Blue Air de a-și continua activitatea în conditiii profitabile. Potrivit termenelor legale, Blue Air are obligația să depună Oferta de Concordat în termen de maxim 30 de zile, adică cel târziu luni. Statul a reconfirmat angajamentul prin garantarea unui împrumut bancar de 300 milioane Ron pe 6 ani, destinat exclusiv acoperirii pierderilor generate de deciziile de limitare a liberei circulații și transportului aerian, potrivit prevederilor Cadrului Temporar. Numai că Hotărârea de Guvern nu a apărut.

Prin această soluție impactul asupra bugetului României este strict pozitiv, întrucât finanțarea va fi asigurată de către sistemul bancar iar statul român nu este nevoit să aleagă între a împrumuta Blue Air și a majora alocații sau pensii, așa cum s-a vehiculat, arată reprezentanții companiei într-un comunicat remis presei.

Dimpotrivă, prin această măsură statul român se asigură că Blue Air va continua să opereze și să conecteze regiunile românești, între ele și cu Europa, să susțină aviația românească, să transporte cei peste 4 milioane de antreprenori și cetățeni români care lucrează în străinătate - iar taxele aferente, care în anul 2020 sunt deja de 58 milioane lei, și care vor continua să crească odată cu ieșirea din criză, vor continua să fie plătite în România.

La Blue Air, suntem hotărâți să continuăm să zburăm. Știm ce avem de făcut, și am demonstrat până acum că reușim să facem ceea ce ne propunem. Avem capacitatea de a rambursa împrumutul bancar și dobânzile aferente, așa cum am demonstrat atât reprezentanților Comisiei Europene, cât și Eximbank și administratorului concordatar, KPMG.

În data de 13 martie 2020, am depus la Guvern solicitarea noastră formală de a fi sprijiniți în această perioada de forță majoră – când, pentru prima dată în istoria aviației internaționale, întreagă flota a lumii s-a oprit din zbor.
Astăzi, 31 iulie 2020, după 20 de săptămâni de la solicitarea noastră formală, rugăm Guvernul României să accelereze procesul de adoptare a actului normativ necesar pentru continuarea procedurii de concordat și contractarea împrumutului bancar. În caz contrar, pasagerii noștri, micul antreprenoriat și diaspora română, vor călători cu alte linii aeriene low cost - care nu vor contribui la bugetul de stat al României și nu vor lua în considerare în luarea deciziilor interesele României și ale cetățenilor săi.

Vom asista cu tristețe la irosirea eforturilor unei generații de români iubitori de zbor și de aeronave, la dispariția unei companii românești reputabile, care concurează de la egal la egal cu marile linii aeriene europene. Veți pierde mii de locuri de muncă de înalta calificare, atât direct la Blue Air cât și la companiile de pe fluxul nostru de valoare adăugată, aeroporturi, operatori la sol. Veți asista la pierderea efectului de multiplicare în economie creat de existența unui operator de transport local cu cota de piață semnificativă.

 • Oana Petrescu, Blue Air: „Rugăm Guvernul României să permită continuitatea activității Blue Air prin aprobarea în timp util a Actului Normativ necesar pentru emiterea garanției de stat. Garantarea de către stat reprezintă o condiție esențială pentru acoperirea, printr-un împrumut bancar, a pierderilor generate de situația de forță majoră creată de pandemia de COVID-19 și pentru succesul planului de redresare al Blue Air în condiții de concordat preventiv.”

În ultimii patru ani, Blue Air a plătit către statul român impozite, taxe și contribuții care au depășit 500 milioane lei și a devenit o companie critică pentru aviația românească.

După trei ani de investiții masive în rute și sloturi pe marile aeroporturi europene, compania a devenit profitabilă anul trecut, acțiunile sale fiind evaluate, în luna decembrie 2019 la 1,6 miliarde de lei (peste 350 milioane de euro).

În situația actuală, pe fondul limitărilor legate de starea de urgență instituită de către autorități, Blue Air a fost nevoită să suspende zborurile regulate în perioada 20 martie – 30 iulie 2020 și să-și reducă semnificativ nivelul de operare pentru întregul an 2020.

Confruntată cu această situație de forță majoră, pentru a putea acoperi pierderile create și a putea continua activitatea, în dată de 13 martie 2020 Blue Air a solicitat formal sprijin statului român.

Șase săptămâni mai târziu, după finalizarea tuturor procedurilor interministeriale și pre-notificarea Comisiei Europene, Guvernul a aprobat, prin Memorandumul adoptat în ședința din 23 aprilie 2020, acordarea unui împrumut de 300 milioane Ron către Blue Air în scopul acoperirii pierderilor directe generate de situația de forță majoră generată de pandemia de Covid-19. În cadrul acestui proces Blue Air a demonstrat faptul că are capacitatea să reia activitatea în condiții profitabile și să ramburseze acest împrumut în maxim 6 ani, conform Cadrului Temporar stabilit de Comisie în acest scop.

În plus, pentru a evita închiderea activității în perioada de stare de urgență, în data de 29 aprilie 2020, Comitetul Interministerial pentru Finanțări, Garanții și Asigurări de stat a aprobat acordarea de către Eximbank a unui credit-punte de 30 milioane Ron pentru Blue Air pentru plata certificatelor de carbon necesare îndeplinirii obligației de conformare care derivă din condiționalitățile europene, cu sursă de rambursare din creditul acordat de stat.

În acest timp, deși în permanentă peste 90% din angajați au fost în șomaj tehnic, echipa Blue Air s-a mobilizat și a continuat să își facă datoria – echipa operațională a răspuns promt tuturor solicitărilor statului român pentru a organiza zboruri de repatriere, echipa financiară s-a asigurat că drămuiește fiecare ban și își asigura sprijinul fiecărui furnizor pentru a câștiga timp esențial supraviețuirii până la reluarea activității, echipa tehnică a remodelat aeronavele necesare pentru transporturile de măști, echipamente sanitare și alimente, iar piloții au zburat peste tot unde a fost nevoie – către destinațiile tradiționale din Europa, dar și pe rute noi în Italia (Veneția), Franța (Marsilia), Serbia (Belgrad), Olanda (Amsterdam), China (Shanghai, Tianjin, Shenzhen), Kuweit, Emirate (Dubai), Iraq (Erbil), mai arată reprezentanții Blue Air.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2725 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  . (Vineri, 31 iulie 2020, 16:30)

  zigzag [utilizator]

  Nu va e rusine? Pe aeroporturi se respecta cat de cat normele dar, de indata ce te-ai urcat in autobuze si mai apoi in avioane, e o buluceala de nedescris, masca e ba pe nas, ba pe sub nas si oamenii vostri taie frunza la caini in loc sa faciliteze distantarea. Dar aveti pretentii ca sunteti hotarati sa continuati sa zburati. Toti promiteti marea cu sarea si, dupa ce va da voie, va doare la basca, banul sa iasa si voi sa munciti cat mai putin.
 • +3 (7 voturi)    
  Blue Air - tzepari obraznici (Vineri, 31 iulie 2020, 17:05)

  don Semaca [utilizator]

  In atentia tzeparilor obraznici de la Blue Air: mare tupeu aveti sa cereti guvernului subventii publice, din banii nostri, ai tuturor!! Pana atunci, va reamintesc ca sunt zeci de mii de romani carora le-ati papat deja banii pentru o prestare de servicii - bilete de avion platite in avans pe perioada pandemiei - promisa si neefectuata. Mai mult, va sfidati clientii ca nici-o alta companie aviatica, neoferindu-le nici un raspuns solicitarilor lor de luni de zile (in cazul meu, rezervare VBNQ9).
  Rusine, ordinarilor!
 • +3 (7 voturi)    
  faliment placut (Vineri, 31 iulie 2020, 17:06)

  iondelaafumati [utilizator]

  neplacuta experienta a zbura cu ei si au si prostul obicei dupa ce au primit banii pe bilet sa evite sa comunice cu clientul,vedeti si pagina lor de fb cum ignora orice raspuns
 • +3 (7 voturi)    
  Romania (Vineri, 31 iulie 2020, 17:32)

  Martinezu [utilizator]

  Nu are infrastructura de transport de nici un fel. Are din fericire doua companii aviatice din care una, -din fericire -este privata. Ar trebui sa faca totul sa salveze aceste companii ( nu dand bani ca ajutoare trantorilor din Tarom)
 • 0 (2 voturi)    
  bun (Vineri, 31 iulie 2020, 18:50)

  nikita11 [utilizator]

  dar daca mai refuzati curse pe aeroporturi interne pe motiv de profitabilitate sau neintelegeri cu autoritatile locale va dam foc. Si poate va schimbati si comportamentul ca uite ce zic comentatoriide mai sus!
 • -2 (2 voturi)    
  situatia este naspa (Vineri, 31 iulie 2020, 19:02)

  ..13 [utilizator]

  Nu stiu ce sa zic...

  termenul acordat de instanta mi se pare prea scurt - se poate prelungi?
  Se stie daca guvernul vrea si poate???

  Mi-a spus de mult tare o profa ff buna de la ASE ca ultima solutie este falimentul si ca pana sa te gandesti la ea trebuie sa incerci toate celelalte optiuni - nu am uitat desi au trecut ceva ani de atunci...
 • 0 (0 voturi)    
  pai, loczi (Vineri, 31 iulie 2020, 19:36)

  nash pandelica [utilizator]

  se lauda peste tot ca el e gata cu documentele pt. relansarea aia de optzeci de miliarde...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by