Topul municipiilor și orașelor pe care cei mai mulți români le abandonează. Cea mai mare rată a plecărilor este în orașul despre care primarul spune că „oricui îi e greu să-l părăsească”

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 4 august 2020, 13:46 Economie | Finanţe & Bănci


Orașele din care se pleacă cel mai mult din România
Foto: sxc.hu
Anul trecut, peste 400.000 de români au părăsit localitatea în care locuiau, mutându-se în altă parte- fie în țară fie în străinătate. Ori se căsătoreau, ori își găseau un job mai bun, ori localitatea în care trăiseră nu le mai oferea speranțe pentru viitor. Media plecărilor cu domiciliul din ultimii 5 ani este de aproximativ 375.000/an. Anul trecut, bariera celor 400.000 de plecări a fost depășită. Institutul Național de Statistică numără plecările cu domiciliul ca fiind ”persoanele care pleaca din localitate si fac dovada ca au asigurată locuinta in alta localitate. Incepand din 1992 sunt incluse schimbarile de domiciliu in Municipiul Bucuresti dintr-un sector in altul. Schimbarile de domiciliu in cadrul aceleiasi localitati nu sunt incluse”. Datele de mai jos includ migratia internationala.

Am luat în calcul orașele și municipiile României, nu și satele sau comunele. Evident, o localitate este un corp viu. Oamenii pleacă, dar mai și vin. Noi am luat în calcul doar criteriul plecărilor. Si am constatat că sunt localități în care plecările din ultimii 10 ani ar fi redus cu trei sferturi populația locală. Noroc că au fost alți români care s-au mutat acolo, refacând deficitul demografic.

Datele arată că rata cea mai mare a plecărilor este din Baia de Aramă (Mehedinți), Motru (Gorj) și Rovinari (Gorj).

Vedeți mai jos top 10 municipii și orașe din care se pleacă cel mai mult (dați click pentru a mări graficul)
Baia de Aramă- Mehedinți. Site-ul Primăriei, aproape nefuncțional. Pe Ghidul Primăriilor, găsim mesajul Primarului: ”Orașul Baia de Aramă este locul în care istoria și cultura se îmbină armonios cu dezvoltarea economică și socială. Odată ajuns în Baia de Aramă, orcui îi este greu să-l părăsească (subl. mea). Orașul are un farmec aparte, pe care îl dau istoria, așezarea geografică, frumusețile naturale, tradițiile, obiceiurile păstrate cu sfințenie precum și viața băieșenilor. Pe drept cuvânt, pot spune că orașul este o destinație turistică, un loc plăcut în care să trăiești, să muncești și să studiezi, un oraș cu autorizați locale responsabile, deschise și cetățeni activi.
Ca și primar al orașului Baia de Aramă, de când am fost ales în această funcție, am fost conștient că nu îmi va fi ușor, ca Administrația locală este factorul hotărâtor pentru demararea unor serii de programe pentru crearea unor condiții de viață corespunzătoare în toate domeniile de activitate. Îmi iubesc concetățenii, mă identific cu nevoile lor, mă bucur alături de ei atunci când pot să îi ajut, din acest motiv s-a născut și dorința mea de a face tot posibilul pentru a ridica orașul și nivelul de viață al cetățenilor la standarde cât mai ridicate. Dovadă stau proiectele pe care le-am realizat în decursul mandatelor anterioare dar și proiectele care sunt în derulare”.
Orașul are puțin peste 5.500 locuitori. În ultimii 11 ani, peste 2.300 de locuitori au părăsit orașul. Anul trecut, numărul celor care au plecat a fost de 176, după ce în 2012 circa 300 de localnici au preferat să-și găsească un trai mai bun în altă parte.

Motru- Gorj. Este municipiu din anul 2000. Are aproape 22.000 de locuitori. În ultimii 11 ani, rata medie a plecărilor a fost de 31,78 la mia de locuitori. Anul trecut au plecat 551 localnici.

”Prin Hotarârea Consiliului de Ministrii nr. 1241/1959 privind dezvoltarea industriei carbonifere in tara noastra au inceput primele lucrari de deschiderea minelor. Rezervele de lignit din Valea Motrului au fost puse in valoare, odata cu realizarea lucrarilor de investitii, incepute in 1960, prin deschiderea in prima etapa a trei mine (Horasti, Leurda, Plostina), apoi prin aparitia Minei Rosiuta si Motru – Vest, iar in 1976, lucrarile de deschidere a Carierei Lupoaia.

Odata cu dezvoltarea cailor de acces, respectiv calea ferata Bucuresti – Timisoara din care, la statia Strehaia, se desprinde o linie secundara cu capatul in orasul Motru, procesul de transport al carbunelui extras s-a imbunatatit considerabil, oferind orasului nostru o dezvoltare dinamica, acesta capatând un profund caracter minier. Astfel orasul Motru ocupa locul doi ca importanta economica si sociala in judetul Gorj”, se arată pe site-ul Primăriei Motru.

Rovinari- Gorj. Oraș minier, având ca baza economică exploatarea minieră de cărbune (de suprafață și subterană) și producerea energiei electrice în cadrul termocentralei orașului, una dintre primele din Europa ca mărime. Localitatea a devenit oraș prin Decretul Prezidențial nr. 367/09.12.1981. Principala resursă minerală a orașului Rovinari este cărbunele inferior (lignit), folosit drept combustibil în centralele termoelectrice.

Regiunea Sud-Vest Oltenia cuprinde 3 zone defavorizate: Albeni, Schela și Rovinari, toate zonele fiind amplasate în județul Gorj. (vezi: Zone defavorizate)

Sub aspect economic, orașul Rovinari dispune de resurse în sectorul primar, prin rezervele de cărbune energetic, respectiv lignitul exploatat în cariere. Ponderea economică a orașului o constituie industria extractivă reprezentând circa ½ din producția totală pe județ (sursa).

Rata plecărilor la mia de locuitori din ultimii 11 ani: 31,67.

Băile Herculane (Caraș Severin). Celebra stațiune este un loc din care se pleacă des. Cu o rată a plecărilor de peste 30 la mia de locuitori, stațiunea este pe locul al 3-lea, din păcate. Anul trecut, din cei 1.600 de locuitori, 60 au preferat să plece.

Mai jos, rata medie a părăsirii orașelor și municipiilor la mia de locuitori (calcule făcute pe ultimii 11 ani: 2009-2019). Click pentru a o mări.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

46251 vizualizari

 • +32 (36 voturi)    
  Absolut normal (Marţi, 4 august 2020, 14:08)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Oamenii trebuie sa traiasca din ceva.

  Iar daca statul nu face absolut nimica ca sa miste din loc economia in aceste zone, oamenii pleaca.

  Atata timp cat singurele valoari nationale sunt manelistii, borfasii, analfabetii la ce sa ne asteptam?

  Iar policiticienii au o un singur scop in viata: banul, oricat de mult, nu conteaza de unde.
  Dupa ei poate sa ramana Romania un desert precum Sahara ....
  • +7 (7 voturi)    
   Aici este vorba de ce fac primarii și Consiliile l (Marţi, 4 august 2020, 17:34)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   Când primarii și Consiliile locale nu fac nimic pentru dezvoltarea localițății se întâmplă așa ceva.
   • +7 (9 voturi)    
    pai ce sa mai "dezvolti" in zona Motru? :O (Miercuri, 5 august 2020, 1:55)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    E zona monoindustriala!
    In plus, si peisajul a fost distrus!
    Mineritul DISTRUGE!
   • +6 (6 voturi)    
    fac ce-i duce capul (Miercuri, 5 august 2020, 10:12)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Problema populatiei rurale a fost si va ramane nivelul extrem de scazut de educatie. Primariile si consiliile locale sunt pline de analfabeti si incompetenti pentru ca, trebuie sa recunoastem, asta este nivelul populatiei.
  • -12 (20 voturi)    
   pai e capitalism...te-ai integrat in UE (Marţi, 4 august 2020, 18:34)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   ce vrei sa faca statul?
   e cu regiuni, e cu economie de extractie, e cu neo-colonie

   toti vor pleca si vor umple polii economici, unde sunt 3 multinationale si se construieste in draci pe credit, urmand ca amaratii care au venit sa plateasca sclavageala in 20-30 de ani

   inca 20-30 de ani si o sa fie desert in jurul marilor poli economici...nada spitale, invatamant, firme...doar agricultura si autostrazi de legatura intre poli
 • +19 (45 voturi)    
  Ei vin in Buc din satele lor si cred ca e 'frumos' (Marţi, 4 august 2020, 14:26)

  Boham [utilizator]

  cand vii in Buc dinceva sat normal ca tu crezi ca e 'frumos'
  mai ales daca nu ai iesit nicodata din tara asta de trista amintire

  daca nu erau multinationalele alea blamate de socialisti Bucurestiul era mult mai jegos decat e acum si acum e vai de capul lui. noroc cu aia ca au mai renovat niste trotuare si zoinele din jurul cladirilor
  • -18 (38 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 august 2020, 15:25)

   [anonim] i-a raspuns lui Boham

  • +5 (11 voturi)    
   100% corect! (Miercuri, 5 august 2020, 10:48)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   pedeseristii ti-au dat o multime de minsuri, dar ai prefecta dreptate!

   Da, orasul nostru este supraaglmerat si nu doar jegos, ci chiar poluat bine, dar, inca de prin 2000, aici sunt o gramada de joburir - de aceea vine lumea!
   Si da, majoritatea joburilor sunt de sclavi la multinationalel lacome, pe care Draknea le balma de zor.
   Din pacate, eact cum spui, acelea " au mai renovat niste trotuare si zoinele din jurul cladirilor", adica doar muult,ult prea putin fata de ce ere necesar!
 • +23 (27 voturi)    
  Baia de Arama (Marţi, 4 august 2020, 14:47)

  ipolitic [utilizator]

  A plecat chiar si primarul. La racoare, 3 ani.
  • +6 (10 voturi)    
   o mica parafraza (Marţi, 4 august 2020, 21:58)

   seb_h [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Orce om ii este frica...
   De ce itzi e frica nu scapi.
  • 0 (0 voturi)    
   e loc si de mai multi ani! (Joi, 6 august 2020, 17:52)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   .
 • +17 (29 voturi)    
  Este şi firesc, (Marţi, 4 august 2020, 15:00)

  fokerul [utilizator]

  omul fuge de săracie, de proastă administrare etc. După cum se observă, nu întâmplător majoritatea localităţilor din studiu se află în zonele dominate de ani de zile de ciuma roşie pesedistă (Telemorman mai ales) şi ţinute intenţionat în întuneric pentru un control facil al maselor de votanţi. Dacă oamenii de acolo vor să schimbe situaţia lor actuală şi să aibă măcar o fărâmă de speranţă pt un viitor ceva mai bun, să belească ochii la urne şi să mai lase antenele alea. Dacă nu, ducă-se
 • 0 (16 voturi)    
  Se pleaca masiv si din Arad (Marţi, 4 august 2020, 18:10)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  In ultimii 30 de ani au plecat aproape un sfert din populatia orasului !
  Si nu e condus de pezde...
  • +4 (4 voturi)    
   mananci hrana pesedistului! (Joi, 6 august 2020, 17:51)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   populatia aradului a scazut cu 16%!
   dar cat a crescut cea a comunelor adiacente ai calculat?
 • +5 (5 voturi)    
  Va rog verificati fluctuatia flotantilor din anii (Miercuri, 5 august 2020, 12:37)

  Maia1 [utilizator]

  Va rog verificati fluctuatia flotantilor din anii electorali la com Tirnova,judetul Arad si veti vedea cum se "umfla" alegatorii cu 5-600 votanti. Si atunci va puteti explicati de ce primarul comunei este acelasi de la revolutie.Uneori a castigat cu cateva zeci de voturi datorita "abilitatii" sale .de a manevra pe cine trebuie si de a profita de problemele oamenilor,de saracia lor si de indiferenta autoritatilor in ceea ce priveste prevenirea abuzurilor ca si pentru respectarea legalitatii.
 • +5 (9 voturi)    
  Canada (Joi, 6 august 2020, 3:22)

  Calgary [utilizator]

  Am plecat in vest, la 9 ani lumina, nu ma mai intorc in putzeraiul ala de tara.
 • +5 (7 voturi)    
  Nicio surprza (Vineri, 7 august 2020, 10:22)

  Beiu [utilizator]

  Pe unde trece PSD-ul ramane pustiu: Teleorman, Gorj, Olt....
  • -1 (1 vot)    
   Nu-i bai! (Duminică, 9 august 2020, 18:29)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Beiu

   Cel putin in Teleorman, la fiecare alegeri, sunt cam un milion jumate de morti ce voteaza pedesereul!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by