Din perspectiva analizei pe factori de producție este clar că asistăm la sfârșitul hegemoniei economiei americane, a declarat economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-o conferință de specialitate.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

"După aproximativ un secol de leadership la nivel mondial, asistăm la perioada în care SUA va trebui să predea ștafeta către economia Chinei, care vine puternic din urmă: ponderea PIB-ului Chinei în economia mondială a crescut semnificativ din anii '80 până în prezent. Vorbim de o creștere de 15 ori ca pondere în PIB-ul mondial", a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, anul trecut PIB-ul nominal al Chinei a depășit PIB-ul zonei euro.

"Dacă nu vom asista la conflicte de proporții, până la sfârșitul acestui deceniu PIB-ul nominal al Chinei va depăși PIB-ul SUA. Este clar că direcția în economia mondială nu se va mai da de la Vest și treptat vom schimba polul de putere către Est, către economia Chinei, care este structural puternic diferită de economia americană", a explicat el.

Rădulescu a mai afirmat că incidența acestei pandemii va contribui la atenuarea mai rapidă a decalajului pe PIB nominal între China și SUA.