Creditul comercial, garantat printr-o schemă de ajutor de stat. IMM Factor, în Monitorul oficial

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2020, 18:49 Economie | Finanţe & Bănci


IMM Factor
Foto: Monitorul Oficial
​Programul IMM Factor prin care creditul comercial este garantat printr-o schemă de ajutor de stat, a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta se adresează IMM-urilor, iar ajutoarele vor fi acordate după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene.

Programul constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip factoring cu regres, acordate de finanțator, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring acordată de finanțator beneficiarului eligibil (fără dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanțării garantate) cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni.

*Operaţiune de Factoring cu Regres - operațiunea prin care beneficiarul programului transferă proprietatea creanțelor sale izvorâte din facturile comerciale către finanțator (factor) în vederea obținerii unei finanțări. În caz de neplată factorul își va recupera sumele neîncasate de la acesta prin exercitarea dreptului de regres, respectiv prin debitarea contului curent al acestuia sau prin valorificarea garanțiilor.


Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5 milioane lei/ beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanții pentru o facilitate de factoring, acordată beneficiarului pentru un debitor cedat este de maximum 750.000 lei.

Suplimentarea plafoanelor de garantare se poate realiza după consumarea a cel puțin 80% din plafonul alocat inițial beneficiarului, la solicitarea finanțatorului și după obținerea acordului FNGCIMM, fără depășirea limitei maxime de 5 milioane lei/beneficiar.

Pentru facilitățile de factoring, Ministerul Finanţelor Publice acordă un grant care acoperă costurile de garantare (comisionul de risc și comisionul de gestiune) în procent de 100% din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale.

Ministerul Finanțelor Publice acordă un grant care acoperă și costurile de finanțare aferente facilităților de factoring în procent de 50% din bugetul de stat.

Costurile aferente finanțărilor de tip factoring, care pot fi acoperite prin grant în procent de 50% din bugetul Ministerului Finantelor Publice sunt: dobanda aferenta sumelor avansate si comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare si administrare creante.

Data până la care se pot acorda garanții și granturi în cadrul acestei scheme este 31 decembrie 2020, iar data până la care se efectuează plățile aferente granturilor care acoperă costurile de garantare și de finanțare este 31 octombrie 2021.

ATENȚIE: După încetarea aplicabilității schemei, beneficiarii vor datora Ministerului Finanțelor comisionul de risc, iar FNGCIMM comision de administrare, precum și costurile integrale aferente finanțării finanțatorilor.

Ministerul Finanțelor are termen 30 de zile să facă norme de aplicare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1094 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by