Intervențiile noastre, atât cele deja materializate cât și cele pregătite pentru etapa imediat următoare, vizează atenuarea efectelor negative asupra debitorilor, precum și asigurarea premiselor pentru ca instituțiile să-și poată concentra eforturile și fondurile de care dispun către continuarea activității de creditare. Astfel, pe diferite paliere, instituțiile financiare nebancare vor putea reduce temporar costul de reglementare, pentru a canaliza astfel de economii către susținerea activității de bază", spune Cristian Ștefan, Director Direcția Reglementare și Autorizare, BNR, într-un interviu acordat revistei Piaţa Financiară.

Cristian Stefan (primul din stanga) la o conferinta a BNRFoto: Piata Financiara

"Perioada pe care o traversăm impune implicarea autorităților pentru sprijinirea mediului de afaceri, iar în cazul BNR, obiectivul principal al acestui demers este asigurarea stabilității financiare, inclusiv pe palierul creditării non-bancare”, mai spune Cristian Ștefan.

"Experiența acumulată în perioada de aplicare a legislației în domeniu este o bogată sursă informațională pentru analizarea de către BNR, în calitate de autoritate cu competențe de monitorizare/supraveghere, a necesităților de revizuire a cadrului de reglementare. Avem în vedere identificarea de soluții noi sau îmbunătățite, care să întărească instrumentarul autorității competente, soluții conectate actualei realități a ecosistemului creditorilor nebancari.

O eventuală ajustare legislativă trebuie să asigure, pe de o parte, sporirea rezilienței IFN, inclusiv prin măsuri de întărire a guvernanței afacerii, palier care va viza, desigur, și industria leasingului și, pe de altă parte, evitarea supra-reglementării segmentelor de piață a căror activitate s-a demonstrat că nu poate impacta stabilitatea financiară".

Citește aici continuarea interviului acordat de Cristian Ștefan.