Persoanele care nu au stagiul de cotizare pentru pensionare pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale- Proiect de OUG

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 3 septembrie 2020, 8:15 Economie | Finanţe & Bănci


Pensie
Foto: Digi 24
 documente
(03 Sep 2020) PDF, 304KB
​Guvernul va discuta în ședința de joi un proiect de OUG privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice. Potrivit proiectului, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată, să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.


UPDATE Proiectul a fost discutat în ședința de joi, urmând să fie aprobat în perioada următoare.


În nota de fundamentare se arată că este necesară implementarea unor măsuri de lărgire a sferei de asigurați ai sistemului public de pensii prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat şi care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă dând astfel posibilitatea exercitării dreptului fundamental la pensie.

Au fost avute în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România în anumite perioade de timp.

Actul normativ are în vedere evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, anticipată parțial în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat.

Actul normativ mai prevede completarea art. 159 prin care se urmărește ca, în situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă cât și carnetele de muncă scanate. Aceste situații sunt ivite ulterior creării arhivei electronice.

Potrivit notei de fundamentare, este absolut necesar crearea cadrului legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce conține carnetele de muncă scanate cu atât mai mult cu cât persoanele cărora se adresează actul normativ nu mai pot realiza alte venituri din cauza intervenirii riscului bătrâneții. Arhiva electronică prevăzută are două componente care cuprind datele preluate din carnetele de muncă și datele rezultate din activitatea de scanare a carnetelor de muncă.

Neadoptarea măsurii legislative propuse are consecințe negative pentru categorii de persoane care se află în imposibilitatea de a dovedi activitatea profesională/veniturile de natură salarială considerent pentru care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, respectiv stagiul de cotizare, chiar dacă vârsta standard de pensionare este împlinită.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost elaborat împreună cu Casa Națională de Pensii Publice.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

47574 vizualizari

 • -4 (6 voturi)    
  fisele de plata (Joi, 3 septembrie 2020, 8:48)

  DanBruma [utilizator]

  Salariatii ar trebui sa fie incurajati sa pastreze fisele de plata. O fisa de plata este un act legal nu doar o nota de informare. Persoana platitoare de taxe are totusi obligatia sa demonstreze ca a participat la sistemul de pensii. Statul nu poate sa asigure chiar totul. Si ar trebui sa se renunte la carnetele de munca. Este o munca de arhiva inutila.
  • +2 (2 voturi)    
   Totul e online după 2010 (Joi, 3 septembrie 2020, 11:27)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

   Din 2016 s-a introdus și obligativitatea ca la încetarea contractului angajatorul sa dea fostului angajat o adeverință de vechime. Atunci se pot face mai ușor demersuri juridice dacă se consideră păcălit (alt salariu, norma diferită).
   Deși parca de mai demult era obligativitate sa se dea o fisa anuala a salariului și contribuțiilor.
  • +3 (3 voturi)    
   carnet de munca nu mai exista (Joi, 3 septembrie 2020, 11:49)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

   ...de ani buni...totul este in format electronic
   • 0 (0 voturi)    
    Din pacate nu si toate cele vechi (Joi, 3 septembrie 2020, 23:32)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Doar 80%, si nu toate au scanari de calitate.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/nu-toate-cartile-de-munca-se-afla-in-evidenta-electronica-a-statului-a-constatat-ministrul-violeta-alexandru-1252339
 • +4 (4 voturi)    
  Legea pensiilor nouă (Joi, 3 septembrie 2020, 9:11)

  nick24 [utilizator]

  prevede că această contributie nu mai e posibilă pt salariu minim, adică vreo 500 lei pe lună, ci pt SALARIU MEDIU , adică peste 1000 lei pe lună contribuție.
  Deci pt 6 ani din urmă
  12x1000x6=72000 lei
  Glumiti! Cine are banii ăștia, cànd nu mai are servici, când e aproape de anii de pensie.
  • +6 (6 voturi)    
   Or fi totusi (Joi, 3 septembrie 2020, 10:51)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Unii care au 10-12 ani de cotizare, si mai au nevoie de cativa ani, de ex cei care au lucrat prin strainatate la negru si vor totusi sa aiba si pensie in RO. Am eu un exemplu in familie: pentru maica-mea, am pus si noi copiii cateva mii de euro cat mai avea nevoie ca sa aiba stagiul minim de cotizare si acum o sa ia pensie.
   • +2 (2 voturi)    
    Cazuri rare când ai nevoie de puțin (Joi, 3 septembrie 2020, 13:55)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    Sigur când îti lipsesc câteva luni sau 1 e ceva relativ ușor. Dar când îți lipsesc 5-6 ani?
    • 0 (0 voturi)    
     Cotizezi pt 15 ani și iei pensie (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 0:30)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     Cat unul care a muncit pe salariul minim 40 ani.
     Pentru 6 ani face 40 mii lei.
     La 800 lei pe luna ii primești înapoi în 4 ani. Următorii sunt gratis, plus ca pensia e clar in creștere, inclusiv cea minima.
  • +2 (2 voturi)    
   Scrie clar în proiect, salariul minim (Joi, 3 septembrie 2020, 11:17)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Oricum cei care cumpără sunt fie cei care aveau ani lipsa pentru încadrarea la pensie (minim 15 ani vechime) sau cei care nu vor penalizări (31 ani jumate pentru femei, 35 bărbații) sau plănuiesc să iasă anticipat peste câțiva ani dar nu au contract acum.
 • +2 (2 voturi)    
  Altii care comenteaza fara sa cunoasca realitatea (Joi, 3 septembrie 2020, 13:01)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Buna, de la inceput. Nu stiu ce e aia "fisa de salariu" pe care un comentator a scris ca trebuie sa o pastreze angajatul. Exista fluturasi de salariu dar firmele nu sunt obligate sa dea fluturasii.
  Apoi pentru casele de pensii si agentiile de somaj singurul act doveditor al vechimii e adeverinta de vechime. Chiar si in 2020 la depunerea dosarului de pensie sau al celui pentru indemnizatia de somaj solicitatii au obligatia de a duce carnetul de munca in original la Casa de pensii sau la Agentia de somaj. Altfel nu li se accepta dosarele.
  Intr-o perioada nici macar nu se mai gaseau de cumparat carnete de munca Pentru acea perioada angajatorii au obligtia sa vizeze la ITM adeverintele pentru perioada de dinainte de 2010.
  In Romania nu exista digitalizare pe bune. Desi casele de sanatate si agentiile de somaj si casele de pensii ar putea sa ia datele din ANAF din declaratia 112 nu o fac.
  Declaratia 112 contine TOTUL: nume, prenume, cnp, adresa, coasigurati, copii, venituri brute, nete, contributii, impozite, tichete de masa, serii si numere de medicale, concedii, TOT.
  Cu toate astea tot angajatorii sunt cei care trebuie sa elibereze zeci de adeverinte lunar: pentru medic, pentru casa de sanatate, pentru banca, pentru scoala, pentru casa de pensii.
  Sunt case de pensii care vor inclusiv situatia detaliata pe luni a contributiilor. Atunci sa vezi distractie cand ai un salariat care a lucrat 15-16 ani la tine.
  Repet, nu raportul revisal (care e doar instrument de control), nu fisa fiscala (care nu mai exista de cativa ani), nu statele de plata dovedesc vechimea. Doar carnetul de munca si adeverinta de vechime dovedesc vechimea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by