UPDATE Proiectul a fost discutat în ședința de joi, urmând să fie aprobat în perioada următoare.
- Vezi aici proiect OUG privind pensiile
În nota de fundamentare se arată că este necesară implementarea unor măsuri de lărgire a sferei de asigurați ai sistemului public de pensii prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat şi care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă dând astfel posibilitatea exercitării dreptului fundamental la pensie.
Au fost avute în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România în anumite perioade de timp.
Actul normativ are în vedere evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, anticipată parțial în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat.
Potrivit notei de fundamentare, este absolut necesar crearea cadrului legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce conține carnetele de muncă scanate cu atât mai mult cu cât persoanele cărora se adresează actul normativ nu mai pot realiza alte venituri din cauza intervenirii riscului bătrâneții. Arhiva electronică prevăzută are două componente care cuprind datele preluate din carnetele de muncă și datele rezultate din activitatea de scanare a carnetelor de muncă.
Neadoptarea măsurii legislative propuse are consecințe negative pentru categorii de persoane care se află în imposibilitatea de a dovedi activitatea profesională/veniturile de natură salarială considerent pentru care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, respectiv stagiul de cotizare, chiar dacă vârsta standard de pensionare este împlinită.
Deși parca de mai demult era obligativitate sa se dea o fisa anuala a salariului și contribuțiilor.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/nu-toate-cartile-de-munca-se-afla-in-evidenta-electronica-a-statului-a-constatat-ministrul-violeta-alexandru-1252339
Deci pt 6 ani din urmă
12x1000x6=72000 lei
Glumiti! Cine are banii ăștia, cànd nu mai are servici, când e aproape de anii de pensie.
Pentru 6 ani face 40 mii lei.
La 800 lei pe luna ii primești înapoi în 4 ani. Următorii sunt gratis, plus ca pensia e clar in creștere, inclusiv cea minima.
Apoi pentru casele de pensii si agentiile de somaj singurul act doveditor al vechimii e adeverinta de vechime. Chiar si in 2020 la depunerea dosarului de pensie sau al celui pentru indemnizatia de somaj solicitatii au obligatia de a duce carnetul de munca in original la Casa de pensii sau la Agentia de somaj. Altfel nu li se accepta dosarele.
Intr-o perioada nici macar nu se mai gaseau de cumparat carnete de munca Pentru acea perioada angajatorii au obligtia sa vizeze la ITM adeverintele pentru perioada de dinainte de 2010.
In Romania nu exista digitalizare pe bune. Desi casele de sanatate si agentiile de somaj si casele de pensii ar putea sa ia datele din ANAF din declaratia 112 nu o fac.
Declaratia 112 contine TOTUL: nume, prenume, cnp, adresa, coasigurati, copii, venituri brute, nete, contributii, impozite, tichete de masa, serii si numere de medicale, concedii, TOT.
Cu toate astea tot angajatorii sunt cei care trebuie sa elibereze zeci de adeverinte lunar: pentru medic, pentru casa de sanatate, pentru banca, pentru scoala, pentru casa de pensii.
Sunt case de pensii care vor inclusiv situatia detaliata pe luni a contributiilor. Atunci sa vezi distractie cand ai un salariat care a lucrat 15-16 ani la tine.
Repet, nu raportul revisal (care e doar instrument de control), nu fisa fiscala (care nu mai exista de cativa ani), nu statele de plata dovedesc vechimea. Doar carnetul de munca si adeverinta de vechime dovedesc vechimea.