Piața chiriilor, bulversată de pandemie. La Cluj, chiriașii s-au organizat într-o Asociație. Studenții renunță la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 16 septembrie 2020, 6:41 Economie | Finanţe & Bănci


Pretul chiriilor creste
Foto: pxhere.com
​Când vine vorba despre chirii, ai de-a face cu tot felul de oameni, spune Florin, unul dintre tinerii absolvenți de facultate care își caută de lucru în București. Îmbrăcat în bermude și o cămașă albă de in topit, Florin a terminat Arhitectura și refuză să lucreze acasă, la firma tatălui său- o carmangerie mică dar care asigură un trai liniștit familiei. Tata ar fi vrut să mă facă cârnățar, dar prefer să vin să-mi caut de lucru în domeniul meu aici, în București. Cel mai greu a fost să-l conving să-mi plătească 6 luni chiria, cu condiția că dacă nu-mi găsesc de lucru, mă angajează la firma lui. Problema în București e că toți vor să-ți ia cât mai mulți bani. Nu-i interesează ce oferă la schimb.

Am postat un anunț pe un site de specialitate și la doar câteva ore telefonul a început să sune. Cred că am discutat cu toate speciile de șmecheri de Capitală. Unul m-a întrebat ce zonă prefer, cum să fie împărțit apartamentul, iar după ce i-am spus, s-a jurat că are ceva exact cum visam. M-am întâlnit cu el pe la 4 după-amiaza în zona Dristor. Apartamentul nu era la primul etaj ci la 6/10. Nu era decomandat, iar baia era inutilizabilă. Al doilea care m-a fraierit a fost unul care m-a dus în zona Grigorescu. Mi-a prezentat un fel de hol mai larg dintr-un apartament deja închiriat, unde zicea că-mi pot amenaja un pat. Prețul era de 200 de euro pe lună. Mă uitam la el și nu-mi venea să cred. Al treilea era un apartamențel așa cum mi l-aș fi dorit, dar prețul urca la 500 de euro/lună. L-am rugat să mai scadă, iar argumentul lui știți care a fost? Că populația lumii crește iar Pamântul rămâne constant în dimensiuni, ceea ce face ca prețurile să urce. Ideea e că mai rămân o săptămână la București- stau acum la un fost coleg de grupă din facultate- după care merg la Cluj să-mi încerc și acolo norocul. Dacă nu e să fie și pierd pariul cu tata, o să ajung cârnățar!, spune Florin.

În București, pandemia a mai redus din prețurile chiriilor, dar oferta este încă mult deasupra cererii. Mai ales că anul acesta, cursurile universitare se țin mai mult online, adică nu e nevoie de prezența fizică a studenților. Toamna aducea de regulă și explozia prețurilor la chirii, dar 2020 e un an atipic.

Cei care administrează apartamentele de închiriat au și ei logica lor: dacă toată economia va scădea anul ăsta cu 5%, de ce să reduc eu prețul mai mult de atât? (Ioan T., administrator a 7 apartamente de închiriat)

Un alt raționament al proprietarilor este că cei care vor să închirieze sunt ”hoți”. Ei știu că piața e dezechilibrată și vor să ne forțeze mâna și să închiriem pe nimic. Nu și-au găsit fraierii, atât am de zis, adaugă reprezentantul unei mici firme de intermedieri imobiliare din Sudul Capitalei. Un client de-al meu a închiriat un apartament de lux unor oameni de afaceri din fosta URSS. Timp de 3 luni au plătit chiria la timp, iar în a patra le-o fi picat vreun deal că au plecat lăsând apartamentul devalizat. Prizele scoase din pereți, chiuveta spartă bucăți....și acum se judecă cu ei. Păi eu nu vreau să trec prin așa ceva!, zice intermediarul imobiliar.

În Capitală, chiriile arată ca în graficul de mai jos, cu mențiunea că discutăm de media pe București. În zone selecte, chiriile sunt mai mari în timp ce în zone mai puțin bune chiriile sunt mai mici:

”Din cauza diminuării semnificative a turismului și a călătoriilor de afaceri, proprietarii care au închiriat locuințe în regim hotelier înainte de declanșarea pandemiei au fost nevoiți să-ți listeze proprietățile la închiriere pe termen
lung. De asemenea, limitarea activitățiii universităților și organizarea cursurilor online au avut ca efect direct, în
rândul studenților, renunțarea la locuințele închiriate în marile centre universitare. La aceasta categorie de clienți
se adauga segmentul chiriașilor lucratori în comerțul tradițional, care au intrat în șomaj tehnic și au renunțat la apartamentele închiriate. Prin urmare, piața chiriilor din cele mai mari șase orașe este mai ofertantă”, explică Dorel Niță Head of Data and Research, Imobiliare.ro

“Nu se poate anticipa comportamentul clienţilor în acest moment, nici marii specialişti nu o pot face având în vedere că ne aflăm în circumstanţe unice generaţiei noastre. Nu vorbim de o criză economică similară celei din 2008. Acum instabilitatea a fost produsă de către un virus, care îndeamnă oamenii să facă alegeri subiective şi personale pentru confortul şi sănătatea familiei lor. Nu ne putem baza pe cifre şi pe calcule raţionale atunci când totul se învârte în jurul alegerilor subiective. Rămâne să urmărim comportamentul potenţialilor clienţi din imobiliare, dar şi al proprietarilor pentru a înţelege ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Acum cererea se întâlneşte cu oferta, negocierile se poartă în funcţie de mulţi factori, iar evoluţiile reale ale preţurilor chiriilor le vom vedea în câteva luni. Pe scurt, totul se va adapta as it goes, iar momentan singurele pe care ne putem baza sunt trendurile de scădere şi creştere pentru perioade scurte de timp şi pe comparaţii cu perioade similare ale anului trecut”, declară Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.

În zona de nord (Băneasa și Aviației), preţurile medii ale garsonierelor au înregistrat o scădere faţă de prima parte a anului 2020, fără însă a coborî sub media perioadei similare a anului trecut. Apartamentele de 2 camere au avut scăderi mai marcante, în timp ce apartamentele de 3 camere au rămas la preţ constant. În schimb, apartamentele mai mari - de 4 camere - şi vilele au avut o creştere a preţului de închiriere, pe fondul unei cereri mai mari. Prețul mediu al unei garsoniere în zonele Aviației și Băneasa, pentru perioada 01.04 - 31.05, este de 371 Euro, iar al apartamentelor cu 2 camere este de 580 Euro. În ceea ce privește apartamentele cu 3 camere, chiria medie este de 815 Euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.700 Euro, în timp ce casele și vilele se situează în jurul valorii de 2.130 Euro, arată o analiză făcută de Titirez.ro.

Zonele Floreasca și Dorobanți, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, cu o excepţie marcantă: vilele şi apartamentele mari au avut preţuri de promovare mai mici la închiriere faţă de perioada precedentă. O posibilă explicaţie poate fi faptul că majoritatea vilelor şi apartamentelor spaţioase din aceste zone erau închiriate în principal de companii în scop office sau comercial (spaţii de birouri, restaurante, grădiniţe private, birouri de consultanţă etc.). Acesta este şi segmentul care a fost cel mai puternic lovit de criză, rezultând o scădere marcantă a cererii pentru aceste tipuri de proprietăţi din zonele scumpe ale Capitalei. Valoarea medie a chiriei unei garsoniere din Floreasca și Dorobanți era în vară în jurul sumei de 327 Euro, în timp ce chiria pentru 2 camere ajungea la 470 Euro. Chiria medie pentru 3 camere este de 730 Euro, pentru 4 camere de aproximativ 1750 Euro, în timp ce pentru case/vile ajunge la 2.400 Euro. În ceea ce privește casele și vilele din aceste zone au apărut extrem de puține oferte noi, iar cele aflate pe piață au ajustat prețurile în funcție de cererea primită.

Un pattern similar poate fi observat şi în centrul Capitalei, în ceea ce priveşte apartamentele mari şi vilele. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 4+ camere au suferit corecţii de preţ, explicaţia fiind tot legată de căderea cererii pentru spaţii de birouri. Preţurile pentru garsoniere şi apartamente de 2-3 camere s-a menţinut constant, în media din ultimul an. Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru - Universitate Unirii – este de aproximativ 322 Euro, pentru perioada 01.04 - 31.05. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 470 Euro, chiriile pentru 3 camere ajung la media de 700 Euro, pentru 4 camere – 950 Euro, în timp ce casele și vilele ajung la media de 1.800 Euro.

Berceni este unul dintre cartierele care şi-a menţinut constante preţurile, chiar existând o creştere a preţului mediu pentru apartamentele de 2 camere. În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari și Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni, era în vară de 253 Euro, pentru apartamentele cu 2 camere – 360 Euro, pentru 3 camere – 425 Euro, în timp ce pentru 4 camere de aproximativ 490 Euro. Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 Euro.

Pentru Titan – Dristor, pentru perioada verii, valoarea medie a chiriei pentru garsoniere ajungea la 268 Euro, pentru apartamentele cu 2 camere - 380 Euro, pentru 3 camere – 495 Euro, în timp ce pentru apartamentele cu 4 camere atinge valoarea de 500 Euro. În ceea ce privește numărul de anunțuri noi de apartamente cu 4 camere date spre închiriere în perioada 01.04 - 31.05 este unul mult prea mic, în timp ce numărul de case/vile de închiriat date spre promovare tinde către 0. În lipsa acestor date nu putem specifica o chirie medie a acestor tipuri de proprietăți.

Pentru garsonierele din zona Militari - Drumul Taberei, chiria medie ajungea în vară la 300 Euro. Apartamentele cu 2 camere înregistrează o chirie medie de 380 Euro, cele cu 3 camere de 410 Euro, apartamentele cu 4 camere ating 500 Euro, iar vilele ajung la 1.600 Euro. Datele ne arată că în perioada 01.04 – 31.05 nu au fost scoase pe piață spre închiriere multe apartamente de 4 sau mai multe camere și case/vile pe zona Militari - Drumul Taberei.

Datele sunt bazate pe preţurile medii de PROMOVARE din fiecare zonă, iar preţurile de tranzacţie pot fi, prin urmare, mai mici. De asemenea, s-a remarcat în rândul proprietarilor o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte termeni contractuali precum avans, garanţie, durata contractului.

La Cluj, un alt important centru universitar, chiriașii și-au făcut Asociație și au pagina proprie pe Facebook.
”300 de euro ca să dormi la jumătate de metru de aragaz. Și mai sunt unii care zic că piața nu a luat-o razna”, scrie unul dintre membri.

”O parte din redacție își caută chirie și a fost un prilej numai bun să facem un număr tematic din revista Trepanatsii. Găsiți în revistă (...) multe nasoleli din lumea tranzacțiilor imobiliare și închirierilor. Veți face cunoștință cu un broker imobiliar cam precar în toată ticăloșia lui, veți descoperi multe anunțuri cringe de închirieri și veți putea citi interviuri ample cu Asociația Chiriașilor Cluj, dar și jurnalul primei zile în complex a lui Tibi și Ligia. Bonus, editoriale incendiare despre Cringe Vodah II și tot felul de patronx care vor să ne dea in judecată ”, scrie un alt membru.

În contextul situației epidemiologice și a facultății online, mulți studenți de la Cluj au plecat acasă și au renunțat la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților. Astfel, unii dintre aceștia aleg să rămână în orașul natal în cazul în care decizia finală va fi menținerea cursurilor online. Totuși, tinerii nu pierd timpul nici în această situație, scrie Monitorul de Cluj. Alex Tripa, student la Facultatea de Business din Cluj-Napoca, și-a creat propria afacere cu tricouri în pandemie. El alege să nu se întoarcă la Cluj dacă nici în următorul an universitar nu se va merge fizic la facultate, și se va axa pe acest business.

„Eu am venit acasă, am făcut semestrul al doilea online, iar între timp am început un business mic. La facultatea mea o să se facă tot online, din câte știu până acum. Deci nu o să revin la Cluj, ci o să continui să studiez de acasă, ocupându-mă simultan și de business. Am renunțat la chirie încă de când am plecat, iar dacă ar fi să vin înapoi voi căuta o altă chirie”, declară Alex pentru Monitorul clujean. Paula Curetean, studentă la jurnalism, a ales și ea să rămână acasă în contextul în care cursurile se vor desfășura la distanță. Cu toate că și-ar dori să poată să meargă fizic la facultate și lucrurile să se întoarcă la normalitatea pe care o știam înainte, aceasta a ales să nu mai cheltuie banii părinților doar pentru a face cursurile online din Cluj. Ba chiar rămâne acasă pentru a le da o mână de ajutor acestora.

Citește și
Sau:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

56331 vizualizari

 • +6 (44 voturi)    
  neah (Miercuri, 16 septembrie 2020, 6:58)

  nikita11 [utilizator]

  Pai daca cursurile sunt online nu poate sta acasa cu familia si sa ajute la carmangerie? ce naiba e asa de degradant sa fii carnatar? La tine in firma! eu am cunoscut un preparator de mezeluri italian, castiga si era mai bine vazut ca un medic. La carmangeria de unde iau eu carne macelarul/carnatar conduce suv nou si sta la casa in oras, n-as zice ca are vreo frustrare. Chiriile sunt stabilite de piata, la cat costa un apartament se simte si in chirie, iar piata a fost plina de tepari(chiriasi si proprietari) tot timpul. Asta mi se pare asa o lamentare. Adica daca tu vrei sa fii arhitect la Cambridge vii si te plangi ca sunt preturile mari la chirii in Cambridge? Ce exemplu e asta? Sau vi se pare cumva ca pot creste veniturile(protectiile sociale, etc) FARA o crestere economica reala SI fara sa se simta in preturi? poate trebuia sa se inscrie la economie prima data sa invete cum functioneaza piata si dupa aia sa se gandeasca la arhitecturi.
  • +1 (29 voturi)    
   ...acord total... (Miercuri, 16 septembrie 2020, 7:41)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Tînărul absolvent la arhitectură, vrea să lucreze în domeniu, privește cu dispreț afacerea lui tata, cîrnățar,dar banii lui tata l-au întreținut ca student, să-și facă tipul un SRL, un PFA și să vadă care este oferta de lucru.sigur, fără experiență în domeniu va tînji după clienți un timp...Vin acum sărbătorile de iarnă, cîrnații vor avea mare căutare...Arhitectura maldărului de cîrnați de casă, făcuți la fabrică...2/3 Carne, porc + 1/3 vită, mixuri tradițioanale de piper, cimbru, sămînță de mărar( asta cu sămînța de mărar nu prea se cunoaște, ce gust dă cîrnaților...), afumarea, ce lemn se va folosi pentru un fum delicat ? Cît timp vor sta la fum cîrnații, să fie afumați, dar să nu scadă la greutate, că atunci este pagubă pentru producător...Aruncarea cîrnatului pe un grătar bine încins, jarul, jar, nu flacără cum fac ciumeții din filme amerikane, de sub grătar va fi obținut arzînd lemne, nu folosiți plite electrice ori cărbuni, lemnul de fag, care se va aprinde fără a folosi benzină sau fel de fel de lichide cumpărate de la market, la aprinderea focului de lemne se va vedea cine a iubit țigancă, cum se spunea pe vremuri...
   • -4 (8 voturi)    
    Din greseala ti-am dat plus (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:55)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    Ti-am dat din greseala plus... voiam sa iti dau minus, pt ca bati campii! Baiatu a terminat deja arhitectura! Vrei sa fie arhitect-carnatar? Asta e ca si cum ai cara porci cu un Mercedes!
    • +2 (6 voturi)    
     ...din greșeală în greșeală, pînă la victoria... (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:52)

     baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Urzitoru' eu zic așa cu experiența celui care a avut multe începuturi profesionale, între teorie și practică...sînt multe variabile necunoscute.
     Va fi greu să găsească un loc de muncă în domeniu, este necunoscut în domeniu, este contactat de un potențial client, care întreabă : ce ați mai făcut, putem merge să vedem ? Proaspătul absolvent va avea nevoie să cunoască fel de fel de bugetari, care dau avize, fără respectivele avize, totul rămîne la faza de proiect... Absolventul va trebui să învețe unde și cît se dă șpagă, că altfel...încă nu a venit aprobarea X, dar șeful, eu am făcut tot ce depinde de mine, dar ăla este în concediu, ieri a plecat în Turcia, și vine peste 6 săptămîni că mai avea concediu și de anul trecut, etc....
    • +7 (13 voturi)    
     altul (Miercuri, 16 septembrie 2020, 14:16)

     nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Nu ai dreptate. Poti fi si arhitect si carnatar fara sa porcesti nimic, ca nu-l punea nici tata-sau sa impleteasca carnati, e o forma de a zice ca se ocupa de carmangerie. Dar daca se plange ca sunt mari chiriile atunci de ce sa nu te ocupi un pic si de afacerea de familie pana cand arhitectura da suficiente roade? Bravo lui ca a facut facultatea aia dar nu e un bun exemplu in articolul asta. Da tu minusuri cate vrei baligosul a pus un punct pe i. Iti pot da exemple de zeci de arhitecti care fac si taximetrie intre doua masuratori topo si nu se jeneaza cu asta. Munca e munca si banu-i ban iar meseria de macelar sau preparator nu e nici o rusine sau mai prejos decat cea de 'arhitect', care in afara cazurilor destul de rare cand chiar prind proiectare in rest munca lor e contzopism si copy-paste. Parerea mea.
     • +2 (6 voturi)    
      Deturnezi atentia (Miercuri, 16 septembrie 2020, 18:45)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

      Din articol se intelege ca tanarul ar trebui sa fie in localitatea de origine, sa poata ajuta la carmangerie, ce ar exclude practica de arhitect. Dar de la a suplimenta venitul lunar la inceputul carierei, si pana la nushce carnatar italian care "este respectat precum un medic" (cum spuneti voi) e cale foarte lunga!

      Dar subiectul din articol este cel de la care incercati sa distrageti voi atentia! Adica: IMOBILIARELE SCAD!
      • +3 (5 voturi)    
       pai (Miercuri, 16 septembrie 2020, 20:53)

       nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

       Eu am spus de italianul respectiv. Si faptul ca era respectat de medici mi-a spus-o chiar familia de medici(italieni sot si sotie) care m-a invitat sa-mi arate italia in 2000. Poate m-au mintit, pe atunci si eu ma miram ca un macelar e chiar asa bine vazut, eram tanar. Dar adevarul e ca facea preparate faine si era foarte organizata treaba, spitalele noastre aratau a macelarii sinistre pe langa incaperile in care macelarul alaisi facea produsele. Sigur nu i-l trata nimeni ca pe un carnatar iar italienii sunt mofturosi si nu se lauda ca apreciaza pe cineva chiar asa de usor.
       In fine, ai dreptate, articolul e despre dinamica imobiliarelor in esenta dar eu am comentat ce am observat deranjant nu treaba din imobiliare ca nu ma ocup cu asa ceva. Pt mine imobiliarele sunt e locul in care locuiesc si cat reprezinta pe luna sa ai un loc in care locuiesti. Nu ma intereseaza dinamica in sine decat prin prisma asta si cata vreme castig proportional(cand costurile cresc) nu-mi bat capul. De altfel eu cer mai mult in momentul in care costurile(in general) se modifica semnificativ - eu asa vad relatiile astea. Stiu ca ce fac e valoros iar daca ceva din lucrurile de baza mi se pare ca imi provoaca greutati inseamna ca trebuie sa cer mai mult.
       • 0 (2 voturi)    
        Ce-i cu tine? O dai la intoarse? (Joi, 17 septembrie 2020, 0:25)

        Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

        Tu realizezi ca ce ai scris ramane scris si la vedere pentru toata lumea?
        Ai scris prima data (chiar in primul comentariu) asa: "eu am cunoscut un preparator de mezeluri italian, castiga si era mai bine vazut ca un medic."
        apoi ai scris asta: "Si faptul ca era respectat de medici..."
        Deci cum e? Era respectat mai mult de cat un medic, sau de catre medici? E o diferenta mare!
        Tu cred ca esti genul de persoana care e obisnuita sa minta in discutiile orale, iar daca este confruntat cu privire la minciuna, incepe sa se jure ca nu a spus asa ceva, si ca interlocutorul a inteles gresit!
        • -1 (1 vot)    
         Frate (Vineri, 18 septembrie 2020, 10:33)

         nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

         Urzitoru:
         Fii atent, nu-mi scriu comentariile chiar ca pe un eseu, le scriu rapid din minte intre doua alte lucruri care le am de facut. de multe ori nu stau sa mai citesc din nou tot firul conversatiei asa ca da, arareori poate ajung sa ma chiar contrazic, nu e nici o rusine in asta. Iar daca scriu de pe telefon e si greu sa verific sintactic si semantic tot. Uneori gresesc chiar si in cea ce cred si nu mi-e rusine sa ma corectez.
         In cazul de fata, daca urmaresti esenta(ca m-ai facut sa recitesc) 'e bine vazut' inseamna RESPECTAT, de catre probabil marea parte a clientilor iar mie mi-a fost introdus de catre o familie de medici italieni care ziceau ca i-l respecta mai mult ca pe unii medici. Eu am inteles ca omul e profesionist bun si societatea i-l apreciaza la fel de mult chiar daca nu face o meserie la fel de sofisticata si vitala ca medicina(cu referire la arhitectura din articol si comentarii). Nah tu poate ai inteles ca face operatii de apendicita mai bine ca medicii. Omul era respectat de toata lumea inclusiv de medici.
         Nu ma intereseaza parerea ta despre ce gen de persoana sunt eu. Stiu sa mint, sa ocolesc adevarul, sa SPUN adevarul si in general fac diferenta intre bine si rau. Gandesc si ma razgandesc daca mi se arata sau realizez ca gresesc. Dar am vocabular si incerc sa ma fac cat mai explicit, pe intelesul celor cu care vorbesc. Ceea ce tu numesti minciuna in conversatie eu numesc 'exagerare parinteasca' si o prezint ca atare, chiar si in comentariile scrise. In nici un caz nu mint in legatura cu lucruri serioase, verificabile. Poate mint daca imi place sau nu ceva sau cineva dar nu mint in legatura cu culoarea tricoului pe care i-l port. Ia vezi tu ce gen de persoana esti in conversatie bazat pe comentariul tau!
  • +19 (35 voturi)    
   bine (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:15)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui nikita11

   dar sa" conduci un suv nou" nu e o chestie chiar asa de revolutionara. omul isi doreste realizare profesionala intrun domeniu de varf as zice- arhitectuara. are visul lui . a invatat 6 ani pt asta . isi lua suv cu cat l-au costat cei 6 ani de arhitectura in buc. nu asta era finalitatea muncii lui "suvul". o fi ta-su carnatzar , dar nu toti copiii de carnatzari viseaza sa fie ca "salam"- daca intelegi ce vreau sa spui..

   p.s. aspiratiile profesionale sunt ceva mai inalte decat un suv. dar modelele promovate azi sunt gen " la valuarea mea?!?" si nu depasesc inaltimea unui salam.
   • -6 (16 voturi)    
    pai (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:58)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

    @cib: Man, asta vad eu ca si cumparator. Daca pe om l-a facut fericit casa si masina aia, asta e - scopul in viata e sa fii fericit. Vroiam sa arat ca are tot ce a vrut el si lumea i-l apreciaza. Daca pe eroul nostru i-l fericeste arhitectura, asta e, dar nu vii sa denigrezi alte ocupatii la fel de onorabile sau schelalai ca esti intr-un oras cu chirii prea mari pt tine. Partea cu teparii sta in picioare dar asa e peste tot indiferent de nivelul chiriilor.
    Si nu are a face cu cocalareala, oricum o iei o masina noua din categoria aia face vre 20k euro, e vorba de faptul ca omul isi castiga foarte onorabil banii. Apoi face ce vrea - eu unul dispretuiesc suv-ul pe strazi normale, dar banuiesc ca intelegi esenta spuselor
    • +14 (18 voturi)    
     man, i'm a old lady. (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:27)

     Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui nikita11

     eu nu dispretuiesc nimic. insa ma apuca tristetea cand ma gandesc cat de "eftina " a ajuns fericirea.

     daca pe fleming , paulescu , rontgen , pasteur, apgar, jenner ,einthoven , morgan ,bergman si alti "mani", ii pasionau doar suvurile si singura lor fericire din asta rezida , ei unde eram azi ?

     da' vezi , daca omul vrea sa si depaseasca conditia de carnatar sa faca mai mult decat ta-su , societatea vine si -i taie coarda : calicule ! tai-o acasa in bucale nu e loc pt parliti ca tiine .

     faza trista e ca la toti ,DAR LA TOTI , ne curge mucul la tv doar doar s-o inventa un vaccin ceva sa putem zburda iarasi nestingheriti in suv urile noastre.

     si vaccinul asta -l va descoperii tot un amarat , genial , pe care saracia si chiria mare nu
     au putut sa -i alunge visul . si fericirea celui care va descoperii un vaccin eficient va fi enorma , crede-ma. si nu va avea gust de carnati .
     • +3 (3 voturi)    
      ok (Miercuri, 16 septembrie 2020, 14:47)

      nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

      ma'am, inteleg argumentatia dar fericirea e interna fiecaruia. Criminalii sunt fericiti ucigand, cocalarii sunt fericiti cocalarind, unii facandu-si meseria, altii facandu-si casa s.a.m.d. fiecare om cauta stimulii care ii dau sentimentul de fericire iar unii o gasim si in mancare, chiar si in carnati. Nu vreau sa pun botul vaccinuri si lucruri care transcend puterea unei singure persoane ca daca astepti fericirea din chestii din alea sunt sanse mari sa ramai doar cu un gust amar inainte sa mori. In general e cautata fericirea in fiecare secunda nu doar la sfarsitul capodoperei. Si fericirea nu trebuie cautata cu obsesie intr-un singur lucru, trebuie cautata si savurata peste tot, tot timpul. Omului i se taie coada pentru atitudinea stupida si dispretul aratat unei meserii existentiale nicidecum pt aspiratiile pe care le are. Intre timp i-am aratat si macelarului cu suv-ul articolul, a dat din umeri si a mi-a zis ca el merge dupa-amiaza pe la ferme de sat sa contracteze animale si dubita cu care mergea se tot hodorogea si ii provoca aventuri asa ca s-a hotarat sa-si ia masina de teren la care mai are cateva rate, pana acum nu s-a stricat dar i-a sarit o piatra in capota.
      Si nu sari la prejudecati si concluzii. Daca tie si celorlalti vi se par normale si juste insinuarile arhitectului treaba voastra pentru ca eu doar am combatut exact atitudinea prezentata in articol nu realizarile sau aspiratiile omului. Ti-a cazut ochii pe cuvantul suv (desi in context poate mai bine ziceam ca si-a luat omul voltaire sau ceva ca se pare ca da mai bine acolo unde esenta nu mai conteaza) si de acolo tot felul de exagerari in comparatie.
  • +18 (28 voturi)    
   Yeah (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:39)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Dacă omul ăla simte că poate fi un arhitect bun e cel mai bine să încerce măcar să-și urmeze vocația. A făcut foarte bine că a reușit să obțină suport de la tatăl său pe 6 luni. Un arhitect bun va face mai mult decât orice cârnățar și în plus va face ceea ce-i place. Contează enorm să te simți împlinit.

   Am trecut prin ceva similar acum 16 ani când am prins o bursă în SUA. Am crezut că tata o să leșine când i-am spus că plec la Georgetown. Tot ceea ce sperase el de la mine se năruia. În loc să ajung dom' doctor + un magazin ce e destul de prosper și azi pentru standardele românești, decisesem să mă duc iunde și-a înțărcat mutu' iapa.

   Evident că decizia mea s-a dovedit cea corectă. Fac ceea ce-mi place într-un spital universitar american aflat în primele 10 ale lumii. Banii sunt mult peste ceea ce puteam visa cu încă vreo 4-5 magazine plus cabinet medical privat în România. În final și tata s-a dat bătut, a devenit cetățean american împreună cu mama și văd că stau mai mult pe la noi să fie chinuiți de nepoți ;)
   • +1 (7 voturi)    
    Si totusi... (Miercuri, 16 septembrie 2020, 14:24)

    Crop [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Urmaresti stirile si comentezi pe un site romanesc cu stiri din Romania. Cum o fi cu implinirea aia de o mentionai?

    Nu de alta dar mi-ai starnit curiozitatea in legatura cu magazinul lui tati. Mna...acum 16 ani cine avea magazin in Romania si avea bani sa-si trimita odrasla peste mari si tari la studiat,avea ceva cascaval. Si cum cascavalul nu se face singur, taticu' cotiza la partid sau chiar facea parte din partidul respectiv. Nu te teme, nu e nicio rusine.
    Sunt si acum multi care fac asta, avand in vedere actuala situatie din Romania, care nu este similara cu acum 16 ani.

    Bun, lasand deoparte faptul ca ai zburat cu porumbelul pana la bursa aia din GeorgeTown, trecem in carte si partea cu taticul care si-a luat cetatenie americana.

    Pai cum a reusit asta Bobitza? Ne zici si noua muritorilor de rand?

    Eu ca om trecut prin experienta SUA pot sa garantez ca este ft greu sa obtii o cetatenie. Ba chiar spre imposibil. Abia scoti un social number daramite cetatenia.
    Daca te tine, spune-ne si noua cum a reusit tatal tau sa scoata cetatenia aia.

    Eu cunosc caz care a plecat cu firma cu tot de la Bacau,dupa ce a facut niste mizerii prin tara si tot nu are cetatenie dar are bhusiness in Houston.

    Oi fi fost la tine o situatie speciala dar tare astept sa o aud.

    Pe de alta parte faptul ca tu consideri o decizie corecta, este discutabil deoarece implinirea ta nu consta in activitate ci in remuneratie. Este renumit sistemul medical american pentru cum ia pielea de pe tine pentru orice tratament si pentru ce salarii ofera SUA medicilor.

    Dar sa-mi spui ca este o decizie corecta, nu doar ca minti si arati parvenitism dar si te dai mari pe site-uri romanesti in stil tipic mioritic diasporean.

    Cu 5 magazine la standardele mentionate de tine,faceai usor 60 000 de euro in Romania si daca mai aveai si cabinetul medical privat sau te mananca de o clinica, lejer ajungeai la 80 000 euro in Romania pe luna.

    P.S eu am trait in Houston si m-am intors. Fac 20 000 euro pe luna in Ro
    • +2 (12 voturi)    
     Foarte simplu (Miercuri, 16 septembrie 2020, 18:55)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Crop

     Sunt român și faptul că m-am mutat în SUA nu mi-a schimbat cu nimic identitatea națională. Vorbesc bine limba germană și citesc și comentez de asemenea și în media de limbă germană, Mama e săsoaică. Bănuiesc că în cazul tău singura limbă străină pe care o vorbști cât de cât e româna :)

     După știința mea părinții mei au cotizat doar la PNȚ unde tata și mama au fost membrii din 1990. Business-ul lor devenise foarte înfloritor încă din vremea lui Stolojan când și-au lansat afacerea, dacă asta te chinuie. Dacă tu îți imaginezi că e suficient să cotizezi la partid ca să devii prosper, de ce nu o faci ca să ieși și tu din foame?!

     Bursa în SUA am obținut-o prin munca mea, Biletul de avion și chetuielile de viză erau de asemenea incluse în ea însă într-adevăr anii de facultate mi-au fost enorm facilitați de faptul că părinții mei erau prosperi bine peste medie în România. Bursa împreună cu banii de acasă mi-au asigurat o studenție mai mult decât confortabilă și nu a fost nevoie să lucrez ca să mă întețin, deci am putut să-mi văd de studii și să mă apuc de cercetare încă din facultate..

     Circuitul cetățeniei e foarte simplu. Am terminat summa cum laude facultatea de medicină a universității Georgetown din Washington DC. Am lucrat o vreme acolo în cercetare și am obținut cartea verde la cam un an după ce am aplicat. În același timp m-am căsătorit cu o colegă de faultate din Portland. Am renunțat la cartea verde profesională și am ținut-o pe cea din căsătoerie. După 3 ani de carte verde am obținut cetățenia americană. Imediat ce am obținut cetățenia americană am aplicat pentru cărțile verzi ale părinților care la rândul lor după 5 ani de cărți verzi au primit cetățenia americană.

     Pentru cultura ta generală nu e deloc greu să obții cetățenia americană dacă ai venit legal în țara asta și dacă te poți întreține singur fără a apela la asisteța socială. Probabil că ai venit aici ilegal ca ceva găinar și de aia crezi că e greu să devii cetățean
  • -2 (10 voturi)    
   "Florin a terminat Arhitectura" (Miercuri, 16 septembrie 2020, 9:30)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui nikita11

   .
   • 0 (0 voturi)    
    Asa e. neatentia. (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:38)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Se intampla si la case mai mari ;)
  • +12 (14 voturi)    
   nu are legătură (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:47)

   Beausergent.Wordpress [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   "Pai daca cursurile sunt online nu poate sta acasa cu familia si sa ajute la carmangerie?" Chiar de la începutul articolului aflăm că persoana în cauză e absolvent, deci nu mai face cursuri. Mă rog, scuze de intervenție. Nu asta era tema, dar, mno...
   • 0 (0 voturi)    
    ai dreptate (Vineri, 18 septembrie 2020, 11:06)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Beausergent.Wordpress

    Acolo am luat-o pe aratura. citeam pe telefon si cumva am facut legatura cu cursurile online din paragraful urmator - pana la sfarsitul articolului mi-a ramas doar ca omul dispretuia meseria de macelar si ideea ca orice ai fi studiat, daca situatia o cere nu e nimic umilitor sa faci si alte munci. Restul e istorie ;). De altfel am scris niste comenturi mai lungi si altii zic ca sunt si alte greseli. Observatie corecta, mea culpa
  • +1 (7 voturi)    
   Ce exemplu e asta? (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:42)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Ti se pare ca era vorba de Cambridge? Ce exemplu-i asta?
   Cat despre carnatarul "vazut mai bine de cat un medic"... scuteste-ma! Daca de-a lungul istoriei ne limitam toti la facut carnati, pt ca e "platit bine", nu mai treceam de evul timpuriu! Pt ca pana si in evul mediu era metalurgia armelor si a armurilor, arhitectura complexa a castelelor...
   Dar eu sunt convins, ca tu duci o propaganda a Kremlinului, vrand sa ne limitezi la niste carnatari!
 • +15 (27 voturi)    
  Fantezii imobiliare (Miercuri, 16 septembrie 2020, 7:21)

  cornholio [utilizator]

  Scăderile de preț sunt reale, cine vrea să închirieze scade cu 10-15% față de chiriile de la începutul anului și găsește chiriaș, cine nu vrea, stă cu proprietatea neocupată.

  În calitate de proprietar m-am confruntat cu clienți ieșiți la vânătoare de chilipiruri care mi-au făcut oferte cu 25% sub prețul pieței. Pierdere de vreme reciprocă. Cine reușește să obțină acum un discount semnificativ pentru un an în orașele mari să pună contractul în ramă, că nu o să se mai întoarcă aceste prețuri înainte de următoarea criză mondială.

  Iar proprietarii care așteaptă prețurile dinainte de pandemie s-ar putea să aștepte și ei măcar 6 luni un an. Nu mai bine accepți un mic discount și rulezi activul, banii circulă, toată lumea e mulțumită? Dar românul e la extreme, chiriașul visează la chirii de ANL, proprietarul rămâne agățat cu mintea în prețul de acum 5 ani, că atâta "știe el" că face și nu se lasă "furat".
  • -3 (9 voturi)    
   in sfarsit, un raspuns lucid! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:33)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui cornholio

   Cornolho you are great! (ca sa il parafrazez pe Beavis) :)
  • +9 (11 voturi)    
   Prea putini prorietari (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:46)

   nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui cornholio

   Sunt putini proprietari care au incredere in chiriasi ca nu le vor distruge proprietatile. Vedeti si prin articol si prin comentarii. Se cresc artificial preturile pentru a cerne cat mai mult.

   De asemenea sunt putini proprietari dorinici sa renoveze dupa fiecare chirias, sa remobileze/aduca in secolul 21 mobilierul si sa faca repartiile necesare, ce intervin in mod cert dupa o uzura de cativa ani: schimbat covoare, diverse mici reparatii, schimabate unele electrocasnice etc. Usile de 200 de lei de la dedeman care se strica in maxim un an.

   Vei avea mai multe sanse sa dai in chirie daca apartamentul este curat si proaspat renovat. Iar asta la un pretul cerut, cu probabil 20% peste piata.

   Deci probabil profitul net dupa o asemenea investitie nu va mai fi asa de mare dupa ce iei in
   considerare toate interventiile ce sunt imperative dupa cativa ani. Dar proprietarul roman, zice ca este suficient sa-ti dea in chirie fostul apartament al bunicilor, fara nici un fel de inbunatari sau care acum 25 de ani era ok cand au stat ei acolo.

   Din pacate, daca exista specimenul asta e proprietar eu nu l-am intalnit-o pana acum.
   • +6 (6 voturi)    
    Nu ai intalnit? (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:10)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    Ar trebui sa joci la loto, pt ca se pare ca ai un noroc fantastic! De fapt TOTI proprietarii iti cer o chirie mult prea mare, dar mai ales pt un apartament cu mobilier vechi, putin sau inadecvat, nu se sinchisesc sa faca putina curatenie macar...
 • +2 (26 voturi)    
  hopa... (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:02)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... tanarul Florin tocmai a dat cu dintii de bordura realitatii. asa e cand nu mai te tine tati si mami in puf, cand nu mai iti platesc chiria si iti pregatesc cârnatzu sa manance puishoru.
  Tanarul florin a ajuns la vorba femeii de serviciu de la mine dupa scara: "In ziua de azi, toate alea e greu".
  • +3 (9 voturi)    
   ei (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:33)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   hai c-ai fost rau azi! . acuma depinde de vointza juniorului. daca e dat cu munca (intelectuala) si e determinat eu pariez ca o sa razbeasca.
   eu tzin cu tineretul studios ,domnule! da pe aia cu " toate alea" o trec la index . toate bune!
  • -2 (6 voturi)    
   ''toate alea e grele'' (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:25)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Mai bine ar cauta un post de diriginte de santier.E plina Romania de arhitecti care viseaza sa proiecteze zone rezidentiale si alte gogosi.Am colegi care si-au facut copii arhitecti si acum acesti copii lalaie pe tusa ca subiectul din articol.Stiu ca , arhitectilor cu figuri pe cap ,nu le miroase bine aerul de santier dar macar asa mai fac un ban.Evident daca sunt capabili.Arhitectura nu este numai arta ci si adaptare la conditiile din piata.Nimeni nu va spune ''vino puiule si deseneaza tu aici,poftim si o galeata de bani pentru asta".Doar daca este taticutul tau implicat in afacerile din constructii.
 • +10 (32 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:28)

  [anonim]

  • +1 (15 voturi)    
   Alo gara! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:41)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui

   uitat-te speriatule pe cifre(ins)! numarul total de morti pe anul acesta este mai mic decat anul trecut pe aceeasi perioada! cifre nu vorbe, presupuneri sau altceva! deci unde-i apocalipsa?! ca masurile luate ordonante militare si 'lock down', copii de gradinita care nu sunt lasti sa se joace, si scolari cu masca pe fata 6-7 ore este o crima, ai impresia ca vine sfarsitul lumii! Opriti-va bessmeticilor!
   • -1 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:48)

    [anonim] i-a raspuns lui wweesstt

    • +3 (13 voturi)    
     opreste-te speriatule! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:28)

     wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui

     Daca astea sunt cifre care sa justifice aceste masuri nemaintalnite in istoria omenirii atunci trebuie mers urgent la psihiatru! dar urgent! foarte multi oameni nu au mers la spitale speriati fiind de autoritati si nu au beneficiat de tartament, oameni veniti la urgente, care au murit asteptand la usa spitalului pt ca daca cumva ar avea covidu' lu peste prjit! acele familii ar trebui sa actioneze statul in judecata! cei vinovati sa platesca cu libertatea! https://www.zf.ro/eveniment/statistica-in-primele-sase-luni-din-2020-numarul-deceselor-a-fost-19493391 Acum stai sub pat cu masca pe fata si spalat pe maini, dar te rog nu mai propovadui apocalipsa pe internet si nu incuraja acest comportament anormal, care se petrece acum in societate, pt ca afecteaza enorm, enorm, de la copii pana la batrani! cu altceva trebuie sa se ocupe politicienii si nu vor, adica: desfintarea pensilor speciale reforme restructurari, diminuarea anvelopei salariale a bugetarilor(cea mai mare din europa raportat la venituri, reoganizarea administratiei, depolitizare, investitii in infrastructura, oprirea indatorarii copiilor si nepotilor, etc. Asta trebuie factu! si votat pentru cei ce vor sa faca asta!
     • -3 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:04)

      [anonim] i-a raspuns lui wweesstt

      • +2 (8 voturi)    
       Alo speriatule si trolule USL-ist! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:59)

       wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui

       Datele apar dupa cateva luni nu imediat. Cand o sa apara si datele de pe august spetembie sau care luna mai vrei tu, atunci eu in locul tau de rusine mi-as chimba si nik-ul! Pana acum am dreptate! Pt ca datele cu 'total morti' este greu de falsificat pt ca ar trebui sa aibe persoane fictive cu cnp fictive si sa-i declare morti, ceea ce e cam imposibil! de asta spun ca nr total de morti este comparatia potrivita cu anul trecut, nu cati au covid, sau cati sunt cu covid la ATI. Sa ne spuna atunci si cati sunt toatal ATI anul asta cu total ATI anul trecut si vei vedea ca nu este nci-o diferenta! Deci politicenii sa lase 'apocalipsa' si se apuce de reformele enumerate mai sus nu sa le tot amane sa ne prosteasca ! gata cu ipocrizia!
  • +4 (12 voturi)    
   SUA a avut ani cu 50 mil de cazuri de gripă (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:09)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui

   cazuri de COVID-19 sunt 30 mil în toată lumea, deci putem spune cu siguranță că SARS-COV-2 e mai puțin molipsitor decât gripa.
   Rata de decedați din total bolnavi cu COVID-19 este (în România) de 0.2-0.4% (era 0.26% ultima dată când am calculat, dar mi-e lene să mă uit acum pe cifre ca să reclaculez), interval care 0 cu mici excepții - se păstrează la nivel global.
   Copiii nu mor din cauza COVID-19, dar mor din cauza gripei; tinerii și bătrânii sunt afectați într-un procent similar.
   Iar chiriile în România sunt prea mari pentru oportunitățile oferite de această țară.
   • -3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:14)

    [anonim] i-a raspuns lui hsl

    • +5 (5 voturi)    
     Anul acesta au fost minim 39 mil cazuri de gripă (Miercuri, 16 septembrie 2020, 18:05)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui

     COVID-19 mai are de mâncat până ajunge acolo, deci rămâne adevărat ce am spus anterior: gripa este mult mai transmisibilă decât SARS-COV-2.
 • +7 (17 voturi)    
  Piata din Romania e flexibila (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:56)

  smeuletz [utilizator]

  Piata din Romania e flexibila comparativ cu alte tari.
  Adica, pe de o parte: proprietarul nu te intreaba cat castigi, nu iti cere adeverinta de la serviciu si fluturas de salariu, nu iti verifica tot istoricul (cum se intampla in SUA de ex), te ia si gata.
  Pe de alta parte, poate si rezilia contractul cu un anumit preaviz, deci nu poti sta la el in chirie daca nu te doreste.
  Sau, actele necesare la noi sunt zero, comparativ cu tari precum Germania sau Elvetia unde ia luni de zile sa prinzi o chirie, de atata birocratie. La noi se rezolva intr-o zi (e drept la negru in mare masura, caci ANAF a facut procedura chiar dificila).

  Ce vreau sa spun este ca piata din Romania este ne-restrictionata in ambele sensuri. Si eu am scazut chiriile la jumatate in perioada de urgenta, daca am vazut ca omul a ramas somer. Si, cand apar anunturi noi, mai ieftine, chiriasul nu poate fi tinut de proprietar, deci se poate muta rapid, deci piata e lichida.

  Dar de multe ori chiriasii se gandesc strict la ei, nu se gandesc si ca pe cel care are apartamentul nimeni nu il iarta si nici nu ii injumatateste vreo cheltuiala sau vreo rata.
  • +8 (16 voturi)    
   "flexibila" (Miercuri, 16 septembrie 2020, 9:42)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   e flexibila pentru rechini. proprietarii te dau afara cand au chef/nevoie, negociezi un pret, peste un an apar figuri de genul, creste cursul etc, mai punem 50-100 de euro. daca apartamentul este intr-un bloc vechi si are parcare de la primarie mai pui 50 de euro (e ~100 de lei pe an in Cuj-Napoca). agentul imobiliar, alt prabusit. jumatate din prima chirie comision de la proprietar si cealalta jumatate de la chirias, indiferent de care din ei ii solicita serviciile. care servicii prestate sunt ceva de genul: buna ziua, buna ziua, el este domnul proprietar, dansul este posibilul chirias, intelegeti-va si discutam de comision dupa. exista si situatii in care proprietarul habar n-avea cine e agentul, individul a deturnat anuntul proprietarului si a inceput sa-i care posibili chiriasi in casa. unii te iau din prima: comisionul e atat, il platiti sau nu? evident ca vrei sa stii pentru ce platesti comision si orice raspuns in afara de 'da' rezulta in telefon inchis in nas. 'capitalismul' asta autohton a scos la iveala tot felul de indivizi care in alt context ar fi spalat masini.

   statul a preferat sa se spele pe maini si sa lase piata sa se gestioneze singura. o fi bine, o fi rau? nu stiu. cert este ca alte state au preferat sa-si protejeze chiriasii. esti proprietar? ai facut o investitie, accepti riscurile. unii chiriasi aleg chiria tocmai pentru ca nu-si permit luxul cumpararii unei locuinte. cel putin nu in momentul respectiv, cand o chirie e mai usor de gestionat decat 30 de ani de rate. era pe undeva o analiza foarte pertinenta a impactului pe care l-a avut si il are asupra pietei imobiliare programul 'prima casa'. statul incaseaza tva-ul, banca isi ia dobanda iar viitorul proprietar plateste pentru toti. fain.
   • +1 (1 vot)    
    funny (Joi, 17 septembrie 2020, 16:09)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

    Esti proprietar, TREBUIE sa accepti riscurile. Chiriasii numai drepturi? Poate unii nu fac 3 concedii pe an ca sa cumpere in rate, dar pentru unii trebuie sa fie usor de gestionat chiria...

    Doresc chiriasilor ce doresc angajatilor. Sa fie proprietari/patroni cu chiriasi/angajati fix ca ei. Eu zic ca e de bine :D
  • +11 (13 voturi)    
   Total de acord (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:13)

   This_User_Is_Real [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   La fel e si in Austria. Cand m-am mutat in Viena, a trebuit sa demonstrez ca am venit cu contract de munca, am aratat ce venit voi avea, ca job-ul e unul serios etc. Eu trebuia sa incep munca in Viena si cu doua saptamani inainte nu stiam daca voi fi acceptat in chirie sau nu. Venind din Romania, nu imi venea sa cred cat de stufoasa e procedura de inchiriere (legala) si cat de scumpa. Numai la agentia imobiliara am dat parca 1.700 € comision. Dar si serviciile sunt pe masura. Eu nu mi-am cunoscut proprietarul niciodata, ii stiam doar numele si contul unde sa ii platesc chiria. Ori de cate ori a fost vreo problema, am discutat strict cu agentia imobiliara. Iar cand am parasit apartamentul, a trebuit sa il zugravesc si sa il curat bec, altfel garantia (3 chirii) imi era blocata. Este scump, dar in acelasi timp sigur.
   Si legate de preturile la chirii, in Austria sunt legi care apara drepturile chiriasilor de specula. In genul in care daca imobilul in care se afla apartamentul nu are anumite dotari si este unul vechi, chirriile nu pot fi mai mari de X euro. Se ia in considerare zona, daca este aproape de metrou, daca ai lift, daca ai baie proprie, daca apartamentul vine dotat cu aparate de uz casnic etc.). Chiar si dupa ce ai incheiat contractul de inchiriere, poti verifica online daca pretul chiriei este mai mare decat permite legea, iar daca este mai mare, proprietarul trebuie sa returneze diferenta. Cunosc persoane care au patit acest lucru, si au primit sume consistente inapoi de la proprietari.
 • +2 (12 voturi)    
  Florineee, nu fi fraier! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 8:59)

  Mihai Panet [anonim]

  Daca trebe, fa-te cirnatar, dar deschide-ti si un cabinet de arhitectura. Meseria, odata invatata, o practici ca sa n-o uiti. Iar daca-s clienti mai putini la cabinet, nu-i bai, mai bine decit deloc.
 • +18 (22 voturi)    
  lipseste informatia de articol platit (Miercuri, 16 septembrie 2020, 9:05)

  drup [utilizator]

  e stiut ca anunturile cu caut ceva :) sunt tepe. Personajul e probabil inventat ca sa mai zica si ei (imobiliari) ca uite mai exista clienti. De fapt piata imo e muci in toata tara - aia cu ceva bani muncesc de acasa si se aude ca asa ramane cam un deceniu asa ca s-au umplut satele si oraselele de bucuresteni fugiti - mai greu gasesti chirie in Campu Lung decat in Drumul Taberei acum. Au ramas studenti, muncitori la hipermarket si aia bagati in rahat cu rate pe 30 de ani - fix cei mai bogati oameni.
  • +7 (9 voturi)    
   haha (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:33)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui drup

   Da, noi avem niste prieteni care s-au mutat la casa inchiriata de la apartament inchiariat. Amandoi lucreaza de acasa iar cei doi copii au avut scoala online. Era haos in apartament de 3 camere. Acum stau la curte, chiar daca tot cu chirie. Ah, si chiria e mai mica. E drept ca au plecat din Floreasca si s-au mutat in Balotesti :D
 • +13 (17 voturi)    
  Rerversul medaliei (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:03)

  Raka [utilizator]

  De fapt hotii din articol sunt proprietarii din Bucuresti, romani tiganizati , care sunt constant numai pe smen si pe ciordeala. Romani, indeosebi studenti , nu va lasati fraieriti de acesti asa zisi proprietari .Vremea lor de glorie in fraiereala si smen s-a terminat. Adio chirii astronomice, sunt gata vremurile alea. Fraierii nu mai exista. Aveti noroc daca gasiti un amarit caruia sa ii inchiriati pentru un pret de nimic toamna aceasta iar lucrurile vor fi mai rau pentru voi. Primiti ce meritati, in sfarsit !
  Proprietari ,chiar va rog, tineti cu dintii de pret, cat mai mult timp, nu va lasati, astfel incat sa ramaneti cu apartamentul gol cat mai mult timp , nu fiti fraieri.Chiar puteti sa faceti si un pic de circ sa protestati impotriva clientilor, cat de rai sunt , hoti etc.
 • +2 (10 voturi)    
  Taxe (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:19)

  robyzs [utilizator]

  Lasati ca vine criza si Guvernul PNL va introduce impozit progresiv, cine are 2 apartamente va plati mult mai mult pentru al doilea, pentru al treilea si mai mult etc.
  • +1 (1 vot)    
   mda (Joi, 17 septembrie 2020, 16:10)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Ca orice partid "liberal", cum a facut si pdl.
 • +12 (18 voturi)    
  populația lumii crește, a României scade dramatic (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:13)

  NicuPandemicu [utilizator]

  Nea imobiliarul care zice că „populația lumii crește iar Pamântul rămâne constant în dimensiuni” n-a aflat că și România rămâne constantă în dimensiuni, ba chiar fondul imobiliar crește. Simultan, depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității. Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.

  Mediul rural și urbanul mic, care a alimentat bula imobiliară din 2008 și 2020 e pustiu, din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

  Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori. Așa că asta cu creșterea cererii în imobliare e ca în bancurile cu Radio Erevan.
  • -9 (11 voturi)    
   Nu, este de fapt cat de poate de invers (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:24)

   nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Toata premiza este gresita, de atlfel preturile spun total altceva. Preturile spun ca cererea este mare si oferta este mica. Asta in conditiile in care in Romania se construieste masiv comparativ cu alte state din UE. Un motiv pentru care nu avem boschetareala din alte zone alte lumii. Chiar daca sunt facute in camp, fara utilitati tot este mai bine decat sa vezi oameni pe strazi.

   Si sunt doua fonduri: cand cei care emigreaza observa ca nu-si pot permite decat o chirie, si ca acolo imobilele sunt cu aprox x 10 mai mari ca aici. Trebuie sa ajungi sa petreci vreo 25 de ani ca sa poti sa depui un avans. Depinde evident de puterea financiara a fiecaruia, dar impozitul progresiv iti cam ia orice avant.

   Iar al doilea fond este ca, atunci cand un om emigreaza, trei se muta in urbanul mare. De fapt, cand mai auzi ca populatia Romaniei scade, trebuie sa o interprezi cu faptul ca venii timpul ca Pasarela de la Unirii 1 si 2 sa o parcurgi pe la suprafata.
   • +3 (5 voturi)    
    De unde ai tu datele astea aberante ? (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:54)

    Raka [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    De unde stii tu ca atunci cand un om emigreaza trei se muta in urbanul mare. Eu cred ca cei mai multi ce emigreaza sunt exact din urbanul mare. Acolo si salariile sunt de 10 ori mai mari decat aici dar nu pentru asta emigreaza oamenii iar unii abandoneaza casele lor mari si confortabile de aici, cum ar fi si cazul meu .Romanii emigreaza pentru ca si-au pierdut speranta in tara asta mizerabila si vor sa le asigure un viitor mai bun copiilor.
    Preturile spun altceva, anume ca Mafia Imobiliara din Romania este foarte puternica si lacoma dupa bani si ca sunt mana in mana cu coruptii de la primarie si consiliu, astfel ca isi permit sa incalce multe reguli si legi in constructii si sa ia toate avizele foarte usor de la primarii.
    In celelalte state UE sunt niste legi si reguli in constructie care nu permite haosul asta imobiliar de la noi. De asemenea exista si un plan urbanistic , care este respectat cu strictete. Daca te plimbi prin Bucuresti o sa vezi un oras urit, construit aiurea,haotic, fiecare pe unde apuca.
    E bine daca cei care emigreaza isi pot permite o chirie , pentru ca in Romania nici macar asta nu isi pot permite , mai ales avand in vedere ca preturile din Romania sunt aproape aceleasi ca in occident iar salariile de n ori mai mici.
    • +2 (8 voturi)    
     96% proprietari în România, 52% în Germania (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:57)

     Mariobrutte [utilizator] i-a raspuns lui Raka

     Obsesia locuinței proprietate personală e o meteahnă românească cu origini în istoria recentă. Suntem țara cu cei mai mulți proprietari de case din UE. Comparativ, doar 52% dintre nemți și 55% dintre austrieci au o proprietate imobiliară. E chestiune de educație, alegeri și valori sociale.

     Românii plecați se adaptează la valorile societăților occidentale. Ca atare, e firesc să locuiască cu chirie, să fie mobili, să valorifice oportunități de joburi în diverse orașe etc. Nu din sărăcie stau cu chirie 57% dintre elvețieni.
     • -1 (5 voturi)    
      buna comparatia cu germania! (Joi, 17 septembrie 2020, 11:11)

      Annona [utilizator] i-a raspuns lui Mariobrutte

      am citit intamplator pe un blog despre cum se inchiriaza in germania. nu in bataie de joc, ca in romania, cu drepturi si obligatii pentru ambele parti. daca ar exista o legislatie care sa sustina statul in chirie, cu siguranta ca ar sta mai multi.
 • +4 (12 voturi)    
  ... (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:20)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Oamenii se comporta haotic, au asteptari nerealiste si o lipsa de educatie nu atat generala cat financiara.Teoriile economice n-au lipici la romani :(

  Noi stam in chirie de 4 ani, in acelasi apartament de doua camere din Otp, cu 350, cu contract inregistrat la ANAF. Proprietarii au un bloc pe care l-au inchiriat in intregime. Sunt genul care, daca se strica ceva le spunem si repara (am avut la un moment dat probleme cu chiuveta din bucatarie care refula, deh, probleme mari cu canalizarea in orasul asta). Daca plecam in concediu ii anuntam si daca vrem mai trec din cand in cand sa hraneasca pisica. Altfel nu vin, nu ne deranjeaza asa cum am auzit povesti de la alti oameni care stau in chirie.
  Din martie pana acum nu a plecat nimeni si nici nu vor pleca prea curand chiar daca, de exemplu, vecinii de sus au bebe mic, nascut in pandemie, deci nu cred ca stau pe gramezi de bani.

  In martie proprietarii ne-au intrebat daca suntem ok si ca nu e problema cu amanarea platilor. Nu a amanat nimeni plata. Practic, am devenit o comunitate de cativa ani. Depinde foarte mult de oameni si de structura lor, atat in ceea ce priveste chiriasul cat si proprietarul.

  Majoritatea proprietarilor au mentalitate de taximetrist bucurestean. Nici chiriasii nu-s cu toate tiglele pe casa. Cand am cautat chirie am dat si eu peste unul care voia 400 euro pe un apt de doua camere nemobiliat, la etajul 3 fara lift. Aici platim 350 si e mobilat complet. Citeam la un moment dat pe un forum o discutie despre obligatia proprietarului sau a chiriasului sa schimbe becul ars din apartament. La un an dupa mutare! Un f@ckin' bec!

  Cat despre asteptarile tanarului din articol, gargauni in cap. Am lucrat inca din anul 2 de facultate si am avut niste joburi mizerabile (pus marfa la raft in supermarket) dar aveam nevoie de bani si, chiar daca stateam in camin ai mei n-aveau bani nici macar pentru regia caminului. Dar n-am renuntat nicio clipa sa ma indrept spre domeniul in care lucrez azi.
  • +4 (8 voturi)    
   Total de acord (Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:05)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   Din pacate numarul proprietarilor care inchiriaza cu contract este extrem de mic si ANAF nu are absolut nici o intentie de a-si bate capul cu un sector din care ar putea scoate multi bani. Foarte multi dintre cei care dau in chirie, sunt niste parliti care spera ca pot trai fara sa mai lucreze vreodata din cei 200-300 euro...De cealalta parte sunt cei refuza sa munceasca pentru ca nu le convine salarul desi ei au zero experienta in orice domeniu. Eu am lucrat la inceput pe un salar care acoperea chiria, cheltuielile la bloc si bani de mancare, exclusiv acasa. Nu imi ramanea nimic pentru iesiri in oras sau pentru haine de la mall. Cati din tinerii de azi sunt dispusi sa faca asta?
 • +9 (11 voturi)    
  Incercari disperate ale rechinilor imobiliari (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:29)

  Victtor [utilizator]

  Cauta sa inventeze povesti despre cresteri de preturi dar realitate este alta. Chiriile au scazut si continua sa scada.
  Pentru a pastra chiriasii s-au facut reduceri de 50% din pretul chiriei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by