
lung. De asemenea, limitarea activitățiii universităților și organizarea cursurilor online au avut ca efect direct, în
rândul studenților, renunțarea la locuințele închiriate în marile centre universitare. La aceasta categorie de clienți
se adauga segmentul chiriașilor lucratori în comerțul tradițional, care au intrat în șomaj tehnic și au renunțat la apartamentele închiriate. Prin urmare, piața chiriilor din cele mai mari șase orașe este mai ofertantă”, explică Dorel Niță Head of Data and Research, Imobiliare.ro
“Nu se poate anticipa comportamentul clienţilor în acest moment, nici marii specialişti nu o pot face având în vedere că ne aflăm în circumstanţe unice generaţiei noastre. Nu vorbim de o criză economică similară celei din 2008. Acum instabilitatea a fost produsă de către un virus, care îndeamnă oamenii să facă alegeri subiective şi personale pentru confortul şi sănătatea familiei lor. Nu ne putem baza pe cifre şi pe calcule raţionale atunci când totul se învârte în jurul alegerilor subiective. Rămâne să urmărim comportamentul potenţialilor clienţi din imobiliare, dar şi al proprietarilor pentru a înţelege ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Acum cererea se întâlneşte cu oferta, negocierile se poartă în funcţie de mulţi factori, iar evoluţiile reale ale preţurilor chiriilor le vom vedea în câteva luni. Pe scurt, totul se va adapta as it goes, iar momentan singurele pe care ne putem baza sunt trendurile de scădere şi creştere pentru perioade scurte de timp şi pe comparaţii cu perioade similare ale anului trecut”, declară Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.
În zona de nord (Băneasa și Aviației), preţurile medii ale garsonierelor au înregistrat o scădere faţă de prima parte a anului 2020, fără însă a coborî sub media perioadei similare a anului trecut. Apartamentele de 2 camere au avut scăderi mai marcante, în timp ce apartamentele de 3 camere au rămas la preţ constant. În schimb, apartamentele mai mari - de 4 camere - şi vilele au avut o creştere a preţului de închiriere, pe fondul unei cereri mai mari. Prețul mediu al unei garsoniere în zonele Aviației și Băneasa, pentru perioada 01.04 - 31.05, este de 371 Euro, iar al apartamentelor cu 2 camere este de 580 Euro. În ceea ce privește apartamentele cu 3 camere, chiria medie este de 815 Euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.700 Euro, în timp ce casele și vilele se situează în jurul valorii de 2.130 Euro, arată o analiză făcută de Titirez.ro.
Zonele Floreasca și Dorobanți, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, cu o excepţie marcantă: vilele şi apartamentele mari au avut preţuri de promovare mai mici la închiriere faţă de perioada precedentă. O posibilă explicaţie poate fi faptul că majoritatea vilelor şi apartamentelor spaţioase din aceste zone erau închiriate în principal de companii în scop office sau comercial (spaţii de birouri, restaurante, grădiniţe private, birouri de consultanţă etc.). Acesta este şi segmentul care a fost cel mai puternic lovit de criză, rezultând o scădere marcantă a cererii pentru aceste tipuri de proprietăţi din zonele scumpe ale Capitalei. Valoarea medie a chiriei unei garsoniere din Floreasca și Dorobanți era în vară în jurul sumei de 327 Euro, în timp ce chiria pentru 2 camere ajungea la 470 Euro. Chiria medie pentru 3 camere este de 730 Euro, pentru 4 camere de aproximativ 1750 Euro, în timp ce pentru case/vile ajunge la 2.400 Euro. În ceea ce privește casele și vilele din aceste zone au apărut extrem de puține oferte noi, iar cele aflate pe piață au ajustat prețurile în funcție de cererea primită.
Un pattern similar poate fi observat şi în centrul Capitalei, în ceea ce priveşte apartamentele mari şi vilele. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 4+ camere au suferit corecţii de preţ, explicaţia fiind tot legată de căderea cererii pentru spaţii de birouri. Preţurile pentru garsoniere şi apartamente de 2-3 camere s-a menţinut constant, în media din ultimul an. Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru - Universitate Unirii – este de aproximativ 322 Euro, pentru perioada 01.04 - 31.05. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 470 Euro, chiriile pentru 3 camere ajung la media de 700 Euro, pentru 4 camere – 950 Euro, în timp ce casele și vilele ajung la media de 1.800 Euro.
Berceni este unul dintre cartierele care şi-a menţinut constante preţurile, chiar existând o creştere a preţului mediu pentru apartamentele de 2 camere. În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari și Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.
Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni, era în vară de 253 Euro, pentru apartamentele cu 2 camere – 360 Euro, pentru 3 camere – 425 Euro, în timp ce pentru 4 camere de aproximativ 490 Euro. Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 Euro.
Pentru Titan – Dristor, pentru perioada verii, valoarea medie a chiriei pentru garsoniere ajungea la 268 Euro, pentru apartamentele cu 2 camere - 380 Euro, pentru 3 camere – 495 Euro, în timp ce pentru apartamentele cu 4 camere atinge valoarea de 500 Euro. În ceea ce privește numărul de anunțuri noi de apartamente cu 4 camere date spre închiriere în perioada 01.04 - 31.05 este unul mult prea mic, în timp ce numărul de case/vile de închiriat date spre promovare tinde către 0. În lipsa acestor date nu putem specifica o chirie medie a acestor tipuri de proprietăți.
Pentru garsonierele din zona Militari - Drumul Taberei, chiria medie ajungea în vară la 300 Euro. Apartamentele cu 2 camere înregistrează o chirie medie de 380 Euro, cele cu 3 camere de 410 Euro, apartamentele cu 4 camere ating 500 Euro, iar vilele ajung la 1.600 Euro. Datele ne arată că în perioada 01.04 – 31.05 nu au fost scoase pe piață spre închiriere multe apartamente de 4 sau mai multe camere și case/vile pe zona Militari - Drumul Taberei.
Datele sunt bazate pe preţurile medii de PROMOVARE din fiecare zonă, iar preţurile de tranzacţie pot fi, prin urmare, mai mici. De asemenea, s-a remarcat în rândul proprietarilor o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte termeni contractuali precum avans, garanţie, durata contractului.
Va fi greu să găsească un loc de muncă în domeniu, este necunoscut în domeniu, este contactat de un potențial client, care întreabă : ce ați mai făcut, putem merge să vedem ? Proaspătul absolvent va avea nevoie să cunoască fel de fel de bugetari, care dau avize, fără respectivele avize, totul rămîne la faza de proiect... Absolventul va trebui să învețe unde și cît se dă șpagă, că altfel...încă nu a venit aprobarea X, dar șeful, eu am făcut tot ce depinde de mine, dar ăla este în concediu, ieri a plecat în Turcia, și vine peste 6 săptămîni că mai avea concediu și de anul trecut, etc....
Dar subiectul din articol este cel de la care incercati sa distrageti voi atentia! Adica: IMOBILIARELE SCAD!
In fine, ai dreptate, articolul e despre dinamica imobiliarelor in esenta dar eu am comentat ce am observat deranjant nu treaba din imobiliare ca nu ma ocup cu asa ceva. Pt mine imobiliarele sunt e locul in care locuiesc si cat reprezinta pe luna sa ai un loc in care locuiesti. Nu ma intereseaza dinamica in sine decat prin prisma asta si cata vreme castig proportional(cand costurile cresc) nu-mi bat capul. De altfel eu cer mai mult in momentul in care costurile(in general) se modifica semnificativ - eu asa vad relatiile astea. Stiu ca ce fac e valoros iar daca ceva din lucrurile de baza mi se pare ca imi provoaca greutati inseamna ca trebuie sa cer mai mult.
Ai scris prima data (chiar in primul comentariu) asa: "eu am cunoscut un preparator de mezeluri italian, castiga si era mai bine vazut ca un medic."
apoi ai scris asta: "Si faptul ca era respectat de medici..."
Deci cum e? Era respectat mai mult de cat un medic, sau de catre medici? E o diferenta mare!
Tu cred ca esti genul de persoana care e obisnuita sa minta in discutiile orale, iar daca este confruntat cu privire la minciuna, incepe sa se jure ca nu a spus asa ceva, si ca interlocutorul a inteles gresit!
Fii atent, nu-mi scriu comentariile chiar ca pe un eseu, le scriu rapid din minte intre doua alte lucruri care le am de facut. de multe ori nu stau sa mai citesc din nou tot firul conversatiei asa ca da, arareori poate ajung sa ma chiar contrazic, nu e nici o rusine in asta. Iar daca scriu de pe telefon e si greu sa verific sintactic si semantic tot. Uneori gresesc chiar si in cea ce cred si nu mi-e rusine sa ma corectez.
In cazul de fata, daca urmaresti esenta(ca m-ai facut sa recitesc) 'e bine vazut' inseamna RESPECTAT, de catre probabil marea parte a clientilor iar mie mi-a fost introdus de catre o familie de medici italieni care ziceau ca i-l respecta mai mult ca pe unii medici. Eu am inteles ca omul e profesionist bun si societatea i-l apreciaza la fel de mult chiar daca nu face o meserie la fel de sofisticata si vitala ca medicina(cu referire la arhitectura din articol si comentarii). Nah tu poate ai inteles ca face operatii de apendicita mai bine ca medicii. Omul era respectat de toata lumea inclusiv de medici.
Nu ma intereseaza parerea ta despre ce gen de persoana sunt eu. Stiu sa mint, sa ocolesc adevarul, sa SPUN adevarul si in general fac diferenta intre bine si rau. Gandesc si ma razgandesc daca mi se arata sau realizez ca gresesc. Dar am vocabular si incerc sa ma fac cat mai explicit, pe intelesul celor cu care vorbesc. Ceea ce tu numesti minciuna in conversatie eu numesc 'exagerare parinteasca' si o prezint ca atare, chiar si in comentariile scrise. In nici un caz nu mint in legatura cu lucruri serioase, verificabile. Poate mint daca imi place sau nu ceva sau cineva dar nu mint in legatura cu culoarea tricoului pe care i-l port. Ia vezi tu ce gen de persoana esti in conversatie bazat pe comentariul tau!
p.s. aspiratiile profesionale sunt ceva mai inalte decat un suv. dar modelele promovate azi sunt gen " la valuarea mea?!?" si nu depasesc inaltimea unui salam.
Si nu are a face cu cocalareala, oricum o iei o masina noua din categoria aia face vre 20k euro, e vorba de faptul ca omul isi castiga foarte onorabil banii. Apoi face ce vrea - eu unul dispretuiesc suv-ul pe strazi normale, dar banuiesc ca intelegi esenta spuselor
daca pe fleming , paulescu , rontgen , pasteur, apgar, jenner ,einthoven , morgan ,bergman si alti "mani", ii pasionau doar suvurile si singura lor fericire din asta rezida , ei unde eram azi ?
da' vezi , daca omul vrea sa si depaseasca conditia de carnatar sa faca mai mult decat ta-su , societatea vine si -i taie coarda : calicule ! tai-o acasa in bucale nu e loc pt parliti ca tiine .
faza trista e ca la toti ,DAR LA TOTI , ne curge mucul la tv doar doar s-o inventa un vaccin ceva sa putem zburda iarasi nestingheriti in suv urile noastre.
si vaccinul asta -l va descoperii tot un amarat , genial , pe care saracia si chiria mare nu
au putut sa -i alunge visul . si fericirea celui care va descoperii un vaccin eficient va fi enorma , crede-ma. si nu va avea gust de carnati .
Si nu sari la prejudecati si concluzii. Daca tie si celorlalti vi se par normale si juste insinuarile arhitectului treaba voastra pentru ca eu doar am combatut exact atitudinea prezentata in articol nu realizarile sau aspiratiile omului. Ti-a cazut ochii pe cuvantul suv (desi in context poate mai bine ziceam ca si-a luat omul voltaire sau ceva ca se pare ca da mai bine acolo unde esenta nu mai conteaza) si de acolo tot felul de exagerari in comparatie.
Am trecut prin ceva similar acum 16 ani când am prins o bursă în SUA. Am crezut că tata o să leșine când i-am spus că plec la Georgetown. Tot ceea ce sperase el de la mine se năruia. În loc să ajung dom' doctor + un magazin ce e destul de prosper și azi pentru standardele românești, decisesem să mă duc iunde și-a înțărcat mutu' iapa.
Evident că decizia mea s-a dovedit cea corectă. Fac ceea ce-mi place într-un spital universitar american aflat în primele 10 ale lumii. Banii sunt mult peste ceea ce puteam visa cu încă vreo 4-5 magazine plus cabinet medical privat în România. În final și tata s-a dat bătut, a devenit cetățean american împreună cu mama și văd că stau mai mult pe la noi să fie chinuiți de nepoți ;)
Nu de alta dar mi-ai starnit curiozitatea in legatura cu magazinul lui tati. Mna...acum 16 ani cine avea magazin in Romania si avea bani sa-si trimita odrasla peste mari si tari la studiat,avea ceva cascaval. Si cum cascavalul nu se face singur, taticu' cotiza la partid sau chiar facea parte din partidul respectiv. Nu te teme, nu e nicio rusine.
Sunt si acum multi care fac asta, avand in vedere actuala situatie din Romania, care nu este similara cu acum 16 ani.
Bun, lasand deoparte faptul ca ai zburat cu porumbelul pana la bursa aia din GeorgeTown, trecem in carte si partea cu taticul care si-a luat cetatenie americana.
Pai cum a reusit asta Bobitza? Ne zici si noua muritorilor de rand?
Eu ca om trecut prin experienta SUA pot sa garantez ca este ft greu sa obtii o cetatenie. Ba chiar spre imposibil. Abia scoti un social number daramite cetatenia.
Daca te tine, spune-ne si noua cum a reusit tatal tau sa scoata cetatenia aia.
Eu cunosc caz care a plecat cu firma cu tot de la Bacau,dupa ce a facut niste mizerii prin tara si tot nu are cetatenie dar are bhusiness in Houston.
Oi fi fost la tine o situatie speciala dar tare astept sa o aud.
Pe de alta parte faptul ca tu consideri o decizie corecta, este discutabil deoarece implinirea ta nu consta in activitate ci in remuneratie. Este renumit sistemul medical american pentru cum ia pielea de pe tine pentru orice tratament si pentru ce salarii ofera SUA medicilor.
Dar sa-mi spui ca este o decizie corecta, nu doar ca minti si arati parvenitism dar si te dai mari pe site-uri romanesti in stil tipic mioritic diasporean.
Cu 5 magazine la standardele mentionate de tine,faceai usor 60 000 de euro in Romania si daca mai aveai si cabinetul medical privat sau te mananca de o clinica, lejer ajungeai la 80 000 euro in Romania pe luna.
P.S eu am trait in Houston si m-am intors. Fac 20 000 euro pe luna in Ro
După știința mea părinții mei au cotizat doar la PNȚ unde tata și mama au fost membrii din 1990. Business-ul lor devenise foarte înfloritor încă din vremea lui Stolojan când și-au lansat afacerea, dacă asta te chinuie. Dacă tu îți imaginezi că e suficient să cotizezi la partid ca să devii prosper, de ce nu o faci ca să ieși și tu din foame?!
Bursa în SUA am obținut-o prin munca mea, Biletul de avion și chetuielile de viză erau de asemenea incluse în ea însă într-adevăr anii de facultate mi-au fost enorm facilitați de faptul că părinții mei erau prosperi bine peste medie în România. Bursa împreună cu banii de acasă mi-au asigurat o studenție mai mult decât confortabilă și nu a fost nevoie să lucrez ca să mă întețin, deci am putut să-mi văd de studii și să mă apuc de cercetare încă din facultate..
Circuitul cetățeniei e foarte simplu. Am terminat summa cum laude facultatea de medicină a universității Georgetown din Washington DC. Am lucrat o vreme acolo în cercetare și am obținut cartea verde la cam un an după ce am aplicat. În același timp m-am căsătorit cu o colegă de faultate din Portland. Am renunțat la cartea verde profesională și am ținut-o pe cea din căsătoerie. După 3 ani de carte verde am obținut cetățenia americană. Imediat ce am obținut cetățenia americană am aplicat pentru cărțile verzi ale părinților care la rândul lor după 5 ani de cărți verzi au primit cetățenia americană.
Pentru cultura ta generală nu e deloc greu să obții cetățenia americană dacă ai venit legal în țara asta și dacă te poți întreține singur fără a apela la asisteța socială. Probabil că ai venit aici ilegal ca ceva găinar și de aia crezi că e greu să devii cetățean
Cat despre carnatarul "vazut mai bine de cat un medic"... scuteste-ma! Daca de-a lungul istoriei ne limitam toti la facut carnati, pt ca e "platit bine", nu mai treceam de evul timpuriu! Pt ca pana si in evul mediu era metalurgia armelor si a armurilor, arhitectura complexa a castelelor...
Dar eu sunt convins, ca tu duci o propaganda a Kremlinului, vrand sa ne limitezi la niste carnatari!
În calitate de proprietar m-am confruntat cu clienți ieșiți la vânătoare de chilipiruri care mi-au făcut oferte cu 25% sub prețul pieței. Pierdere de vreme reciprocă. Cine reușește să obțină acum un discount semnificativ pentru un an în orașele mari să pună contractul în ramă, că nu o să se mai întoarcă aceste prețuri înainte de următoarea criză mondială.
Iar proprietarii care așteaptă prețurile dinainte de pandemie s-ar putea să aștepte și ei măcar 6 luni un an. Nu mai bine accepți un mic discount și rulezi activul, banii circulă, toată lumea e mulțumită? Dar românul e la extreme, chiriașul visează la chirii de ANL, proprietarul rămâne agățat cu mintea în prețul de acum 5 ani, că atâta "știe el" că face și nu se lasă "furat".
De asemenea sunt putini proprietari dorinici sa renoveze dupa fiecare chirias, sa remobileze/aduca in secolul 21 mobilierul si sa faca repartiile necesare, ce intervin in mod cert dupa o uzura de cativa ani: schimbat covoare, diverse mici reparatii, schimabate unele electrocasnice etc. Usile de 200 de lei de la dedeman care se strica in maxim un an.
Vei avea mai multe sanse sa dai in chirie daca apartamentul este curat si proaspat renovat. Iar asta la un pretul cerut, cu probabil 20% peste piata.
Deci probabil profitul net dupa o asemenea investitie nu va mai fi asa de mare dupa ce iei in
considerare toate interventiile ce sunt imperative dupa cativa ani. Dar proprietarul roman, zice ca este suficient sa-ti dea in chirie fostul apartament al bunicilor, fara nici un fel de inbunatari sau care acum 25 de ani era ok cand au stat ei acolo.
Din pacate, daca exista specimenul asta e proprietar eu nu l-am intalnit-o pana acum.
Tanarul florin a ajuns la vorba femeii de serviciu de la mine dupa scara: "In ziua de azi, toate alea e greu".
eu tzin cu tineretul studios ,domnule! da pe aia cu " toate alea" o trec la index . toate bune!
V-ati invatat "sa fie liniste" sa moara lumea-n liniste, in timp ce voi mintiti! SI dupa 3 ani spuneti adevarul ca si cand era de la sine inteles ce se intampla acum!
2. Singurul tau argument este "speriatule" si "psihiatru" (grosolan)
Felicitari, esti un roman ospitalier , dac, get beget!
P.S. Linkul dat de tine este pentru lunile 1-6, eu ti-am cerut explicit pentru 6-9, pentru ca atunci au fost cazurile cele mai multe, deci tu esti relaxat pe baza lunilor in care nu a fost epidemie si s-a stat cat de cat in carantina. Deci desi linkul este corect nu este ce ti-am cerut deci basically esti mincinos inca o data. Cu tupeu si mincinos si fara sa stii cu adevarat despre ce vorbesti.
Rata de decedați din total bolnavi cu COVID-19 este (în România) de 0.2-0.4% (era 0.26% ultima dată când am calculat, dar mi-e lene să mă uit acum pe cifre ca să reclaculez), interval care 0 cu mici excepții - se păstrează la nivel global.
Copiii nu mor din cauza COVID-19, dar mor din cauza gripei; tinerii și bătrânii sunt afectați într-un procent similar.
Iar chiriile în România sunt prea mari pentru oportunitățile oferite de această țară.
Adica, pe de o parte: proprietarul nu te intreaba cat castigi, nu iti cere adeverinta de la serviciu si fluturas de salariu, nu iti verifica tot istoricul (cum se intampla in SUA de ex), te ia si gata.
Pe de alta parte, poate si rezilia contractul cu un anumit preaviz, deci nu poti sta la el in chirie daca nu te doreste.
Sau, actele necesare la noi sunt zero, comparativ cu tari precum Germania sau Elvetia unde ia luni de zile sa prinzi o chirie, de atata birocratie. La noi se rezolva intr-o zi (e drept la negru in mare masura, caci ANAF a facut procedura chiar dificila).
Ce vreau sa spun este ca piata din Romania este ne-restrictionata in ambele sensuri. Si eu am scazut chiriile la jumatate in perioada de urgenta, daca am vazut ca omul a ramas somer. Si, cand apar anunturi noi, mai ieftine, chiriasul nu poate fi tinut de proprietar, deci se poate muta rapid, deci piata e lichida.
Dar de multe ori chiriasii se gandesc strict la ei, nu se gandesc si ca pe cel care are apartamentul nimeni nu il iarta si nici nu ii injumatateste vreo cheltuiala sau vreo rata.
statul a preferat sa se spele pe maini si sa lase piata sa se gestioneze singura. o fi bine, o fi rau? nu stiu. cert este ca alte state au preferat sa-si protejeze chiriasii. esti proprietar? ai facut o investitie, accepti riscurile. unii chiriasi aleg chiria tocmai pentru ca nu-si permit luxul cumpararii unei locuinte. cel putin nu in momentul respectiv, cand o chirie e mai usor de gestionat decat 30 de ani de rate. era pe undeva o analiza foarte pertinenta a impactului pe care l-a avut si il are asupra pietei imobiliare programul 'prima casa'. statul incaseaza tva-ul, banca isi ia dobanda iar viitorul proprietar plateste pentru toti. fain.
Doresc chiriasilor ce doresc angajatilor. Sa fie proprietari/patroni cu chiriasi/angajati fix ca ei. Eu zic ca e de bine :D
Si legate de preturile la chirii, in Austria sunt legi care apara drepturile chiriasilor de specula. In genul in care daca imobilul in care se afla apartamentul nu are anumite dotari si este unul vechi, chirriile nu pot fi mai mari de X euro. Se ia in considerare zona, daca este aproape de metrou, daca ai lift, daca ai baie proprie, daca apartamentul vine dotat cu aparate de uz casnic etc.). Chiar si dupa ce ai incheiat contractul de inchiriere, poti verifica online daca pretul chiriei este mai mare decat permite legea, iar daca este mai mare, proprietarul trebuie sa returneze diferenta. Cunosc persoane care au patit acest lucru, si au primit sume consistente inapoi de la proprietari.
Proprietari ,chiar va rog, tineti cu dintii de pret, cat mai mult timp, nu va lasati, astfel incat sa ramaneti cu apartamentul gol cat mai mult timp , nu fiti fraieri.Chiar puteti sa faceti si un pic de circ sa protestati impotriva clientilor, cat de rai sunt , hoti etc.
Mediul rural și urbanul mic, care a alimentat bula imobiliară din 2008 și 2020 e pustiu, din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.
Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori. Așa că asta cu creșterea cererii în imobliare e ca în bancurile cu Radio Erevan.
Si sunt doua fonduri: cand cei care emigreaza observa ca nu-si pot permite decat o chirie, si ca acolo imobilele sunt cu aprox x 10 mai mari ca aici. Trebuie sa ajungi sa petreci vreo 25 de ani ca sa poti sa depui un avans. Depinde evident de puterea financiara a fiecaruia, dar impozitul progresiv iti cam ia orice avant.
Iar al doilea fond este ca, atunci cand un om emigreaza, trei se muta in urbanul mare. De fapt, cand mai auzi ca populatia Romaniei scade, trebuie sa o interprezi cu faptul ca venii timpul ca Pasarela de la Unirii 1 si 2 sa o parcurgi pe la suprafata.
Preturile spun altceva, anume ca Mafia Imobiliara din Romania este foarte puternica si lacoma dupa bani si ca sunt mana in mana cu coruptii de la primarie si consiliu, astfel ca isi permit sa incalce multe reguli si legi in constructii si sa ia toate avizele foarte usor de la primarii.
In celelalte state UE sunt niste legi si reguli in constructie care nu permite haosul asta imobiliar de la noi. De asemenea exista si un plan urbanistic , care este respectat cu strictete. Daca te plimbi prin Bucuresti o sa vezi un oras urit, construit aiurea,haotic, fiecare pe unde apuca.
E bine daca cei care emigreaza isi pot permite o chirie , pentru ca in Romania nici macar asta nu isi pot permite , mai ales avand in vedere ca preturile din Romania sunt aproape aceleasi ca in occident iar salariile de n ori mai mici.
Românii plecați se adaptează la valorile societăților occidentale. Ca atare, e firesc să locuiască cu chirie, să fie mobili, să valorifice oportunități de joburi în diverse orașe etc. Nu din sărăcie stau cu chirie 57% dintre elvețieni.
Noi stam in chirie de 4 ani, in acelasi apartament de doua camere din Otp, cu 350, cu contract inregistrat la ANAF. Proprietarii au un bloc pe care l-au inchiriat in intregime. Sunt genul care, daca se strica ceva le spunem si repara (am avut la un moment dat probleme cu chiuveta din bucatarie care refula, deh, probleme mari cu canalizarea in orasul asta). Daca plecam in concediu ii anuntam si daca vrem mai trec din cand in cand sa hraneasca pisica. Altfel nu vin, nu ne deranjeaza asa cum am auzit povesti de la alti oameni care stau in chirie.
Din martie pana acum nu a plecat nimeni si nici nu vor pleca prea curand chiar daca, de exemplu, vecinii de sus au bebe mic, nascut in pandemie, deci nu cred ca stau pe gramezi de bani.
In martie proprietarii ne-au intrebat daca suntem ok si ca nu e problema cu amanarea platilor. Nu a amanat nimeni plata. Practic, am devenit o comunitate de cativa ani. Depinde foarte mult de oameni si de structura lor, atat in ceea ce priveste chiriasul cat si proprietarul.
Majoritatea proprietarilor au mentalitate de taximetrist bucurestean. Nici chiriasii nu-s cu toate tiglele pe casa. Cand am cautat chirie am dat si eu peste unul care voia 400 euro pe un apt de doua camere nemobiliat, la etajul 3 fara lift. Aici platim 350 si e mobilat complet. Citeam la un moment dat pe un forum o discutie despre obligatia proprietarului sau a chiriasului sa schimbe becul ars din apartament. La un an dupa mutare! Un f@ckin' bec!
Cat despre asteptarile tanarului din articol, gargauni in cap. Am lucrat inca din anul 2 de facultate si am avut niste joburi mizerabile (pus marfa la raft in supermarket) dar aveam nevoie de bani si, chiar daca stateam in camin ai mei n-aveau bani nici macar pentru regia caminului. Dar n-am renuntat nicio clipa sa ma indrept spre domeniul in care lucrez azi.
Pentru a pastra chiriasii s-au facut reduceri de 50% din pretul chiriei.