INS: La fiecare leu primit salariu de un bugetar, angajatul din privat lua 70 de bani

de DP     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2020, 9:33 Economie | Finanţe & Bănci


La fiecare leu primit salariu de un bugetar, angajatul din privat lua 70 de bani
Foto: Hotnews
Salariul mediu net înregistrat la nivelul economiei naţionale în firmele cu cel puţin 10 salariaţi, în luna octombrie 2018, a fost 2769 lei/lună, crescând odată cu grupa de vârstă a salariaţilor, a transmis luni Institutul Național de Statistică în urma anchetei anuale pe care o desfășoară. Cele mai mari câştiguri salariale medii lunare au fost realizate de salariaţii în vârstă de 55-64 ani (2836 lei/lună în expresie netă). Ancheta asupra structurii câştigurilor salariale se realizează din patru în patru ani, ca o cercetare statistică selectivă în întreprinderi, având ca perioade de referinţă luna octombrie şi anul calendaristic. Cercetarea a fost implementată şi realizată pentru prima dată în anul 2002.

 • În întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi aparţinând sectorului public, câştigul salarial mediu brut realizat în luna octombrie 2018 a fost 5802 lei/lună, superior mediei pe economia naţională cu 1208 lei/lună. În sectorul privat, câştigul salarial mediu lunar al salariaţilor s-a situat sub media naţională cu 455 lei/lună în expresie brută şi cu 252 lei/lună în expresie netă.
 • Cele mai mari diferenţe dintre salariile medii ale femeilor şi cele ale bărbaţilor au fost în cazul tinerilor (15-24 ani), femeile realizând cu 137 lei/lună mai puţin decât bărbaţii din această grupă de vârstă.
 • Dacă pe ansamblul economiei naţionale, salariile bărbaţilor au fost mai mari cu 64 lei faţă de cel al femeilor, diferenţa în expresie absolută se accentuează pe măsură ce creşte scala nivelului de educaţie (cu excepţia nivelului de educaţie post secundar, unde femeile au câştigat cu circa 250 lei/lună mai mult decât bărbaţii). Femeile cu studii universitare de ciclul I - licenţă au câştigat mai puţin decât bărbaţii din aceeaşi categorie cu 790 lei/lună, cele cu studii universitare de scurtă durată cu 697 lei/lună, cele cu studii universitare ciclul III - doctorat cu 557 lei/lună, iar cele cu studii universitare ciclul II - master, cu 420 lei/lună.
 • Cei care au educație superioară au avut salarii mai mari de circa 2,5 ori decât cei cu nivel de educaţie inferior, respectiv de 2,1 ori decât cei cu nivel mediu de educaţie.
 • Bărbaţii au câştigat mai mult decât femeile în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari depăşiri ale câştigului salarial mediu brut lunar înregistrându-se astfel: +43,3% în intermedieri financiare şi asigurări, +31,1% în alte activităţi de servicii, +28,5% în industria prelucrătoare, +25,2% în informaţii şi comunicaţii, respectiv +19,0% în comerţ. În schimb, femeilor le-au revenit câştiguri salariale medii brute lunare superioare bărbaţilor în activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+21,6%), construcţii (+17,1%), transport şi depozitare (+3,7%), respectiv în industria extractivă (+2,3%).
Ancheta asupra structurii câştigurilor salariale se realizează din patru în patru ani, ca o cercetare statistică selectivă în întreprinderi, având ca perioade de referinţă luna octombrie şi anul calendaristic. Cercetarea a fost implementată şi realizată pentru prima dată în anul 2002.

Obiectivul principal al anchetei l-a constituit asigurarea de informaţii cu privire la numărul mediu de salariaţi, câştigurile salariale medii orare, lunare şi anuale, timpul de lucru. Indicatorii obţinuţi din anchetă sunt disponibili în diferite forme de agregare, după caracteristici demo-socio-economice: sexe, grupe de vârstă, activităţi economice, clase de mărime ale întreprinderilor, forme de proprietate, forme juridice, grupe majore de ocupaţii, niveluri de educaţie, vechime în întreprindere, durată şi tipuri ale programului de lucru.

Proiectarea instrumentarului anchetei s-a realizat în conformitate cu recomandările şi standardele Uniunii Europene prevăzute în Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr.530/1999 privind statisticile structurii câştigului şi costului forţei de muncă şi Regulamentul Comisiei Europene nr.1738/2005 de amendare a Regulamentului Comisiei Europene nr.1916/2000 cu privire la definiţiile şi formatul de transmitere a datelor referitoare la structura câştigurilor salariale.

Ancheta s-a adresat întreprinderilor cu 10 sau mai mulţi salariaţi, cele cu 250 salariaţi şi peste fiind cuprinse exhaustiv în cercetare. Unităţile din sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) au fost cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale s-au cules pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (cca. 820 de unităţi).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5470 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  Vrei sa castigi si sa traiesti mai bine? (Luni, 21 septembrie 2020, 10:11)

  mbratianu [utilizator]

  Nu întreba ce poate face tara pentru tine, ci întreaba ce poti face tu pentru ea. Sa VOTEZI este cel mai mic MARE lucru pe care-l faci pentru tara. Rupe absenteismul dand mai departe prietenilor tai.
  • -5 (13 voturi)    
   as vota (Luni, 21 septembrie 2020, 11:23)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui mbratianu

   dar nu am cu cine. Nu exista dreapta adevarata.
   • +2 (8 voturi)    
    Nici nu-i nevoie (Luni, 21 septembrie 2020, 11:58)

    Philipe [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Termenul de ideologie de dreapta sau stânga a partidelor e deja depășit. Încearcă sa votezi pe cei care ti se par cel mai puțin hoți chiar dacă nu reușesc să-ți satisfacă toate exigențele. Prin neprezentarea la vot le faci hoților și căpușelor sistemului o favoare. Asta fiind chiar strategia lor, sa te facă să crezi ca sunt toți la fel și ca nu mai are rost sa votezi. E interesant ca deși împraștie nema asta cum că sunt toți la fel și nu are rost sa mai mergi la vot, totuși profitorii sistemului se îngrămădesc la vot. Oare de ce...?
   • -1 (13 voturi)    
    Asta e printre cele mai mari clisee la romani! (Luni, 21 septembrie 2020, 12:04)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Mereu a fost cineva care sa fie o alegere mai buna de cat ciuma rosie!
    mai ales acum, avem USR-PLUS, care chiar nu are nimeni ce sa spuna rau despre ei!
    Am votat si o sa votez USR!
  • +3 (5 voturi)    
   Imparte o poezie pentru o tara plina de fericire (Luni, 21 septembrie 2020, 11:31)

   mbratianu [utilizator] i-a raspuns lui mbratianu

   Nu întreba ce face tara pentru tine, intreaba ce faci tu pentru ea
   A VOTA e cel mai mic-MARE lucru pentru tine si ea
   Da mai departe, zambeste si tara te va ajuta si ea.
 • +14 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 septembrie 2020, 10:13)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   salaraiile la privat sunt pentru sclavi (Luni, 21 septembrie 2020, 11:53)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu salariile din sectorul public sunt prea mari, ci cele din privat sunt umilitoare.
   În România 2020, salariul minim net este 250 de euro.

   În ce țară europeană se mai dau salarii de 250 de euro pentru job full time? Așa să puneți problema! Și slavă Domnului, corporațiile și băncile fac bani buni în continuare. Profiturile sunt mutate în alte părți și nedeclarate aici, dar AFACERILE CU SLAVI plătiți prost merg.
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 septembrie 2020, 6:04)

    [anonim] i-a raspuns lui FFF T

  • +4 (6 voturi)    
   Sa nu uitam (Luni, 21 septembrie 2020, 11:59)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca si profesorii si medicii sunt tot angajati la stat. Aici va sfatuiesc sa va uitati atent la Dinozauri sai restu' lumii.
   Sunt o serie de cazuri foarte interesante, de exemplu prin Politehnica, ca sa nu ma uit mai departe. Rectorul fara doctorat sau tantiile de la economic care iau cate o mica feliuta din toate contractele de cercetare......

   Si ne miram ca pleaca valorile si raman numai bizonii prin tara (ssst, ca poate ma aude si vine mugind).
   • +1 (1 vot)    
    In orice universitate (Luni, 21 septembrie 2020, 21:38)

    Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    tantiile alea au mai multe contracte decat profii. Unele mai sunt trecute si pe lucrari, ca-s mai fac si ele un master, un doctorat si au nevoie.
    Daca s-ar face ierarhizarile univ dupa contractele si lucrarile auxiliarilor, ar fi jumatate din universitati in top 500.
    Iar salariile sunt la acelasi nivel cu al pers didactic.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu chiar... (Luni, 21 septembrie 2020, 12:07)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui

   nu sunt de acord cu ultima parte, "stat sortit pieirii"! Stai calm ca ne revenim! Problema e viteza!
 • +3 (17 voturi)    
  faceti reforme! nu ne mai tineti ocupati cu covidu (Luni, 21 septembrie 2020, 10:26)

  wweesstt [utilizator]

  1+1=2! conform datelor oficiale furnizate de INS (si nemediatizate) pe primele 6 luni din acest an, cu apocalipticul covid sunt MAI PUTINI MORTI decat anul trecut pe vremea asta! Deci orice 'argument' al panicarzilor dispare! Subiect inchis! si nu tine nici vrajeala cu "nu au fost acidente de munca" pt ca santierele si constructiile au functionat(acolo erau accidentele de munca) nu la ospatari sau frizeri! deci in fata cifrelor seci, panicarzii devin penibili! si mai este ceva toti sustinatorii 'lockdown' sa suporte macar cu un 25% din salariu sau pensie, pagubele imense produse! altfel, faara sa suporti si financiar aceste masuri devii penibil sustinandu-le! cat despre marile greutati pentru parintii cu copii mici care nu stiu cum se descurca cu programul doua saptamani acasa/doua sapt. la scoala nu vorbeste nimeni! iar despre imaginea cu copii de cativa anisori cu masca, tinuti la scola/gradinita fara sa se joace intre ei si distantati cu funie, nu exista ceva mai grotesc pe lumea asta!!!! Adevaratele teme pt romania URGENT!: desfintarea pensiilor speciale(toate pe contributivitate)! diminuarea numarului/anvelopei salariale a bugetarilor(cea mai mare din europa); reorganizare teritorila, cu diminuarea nr de judete, comune depopulate cu baroni si primari care angajeaza neamuri pile si amante; stoparea indatorarii copiilor si nepotilor, pt pomeni electorale; diminuarea impozitului pe munca si cresterea impozitelor pe proprietati , vile SUV-uri, piscine etc! Orientarea cu adevarat a resurselor tarii spe inevstitii, cai ferate(o adevrata rusine), autostrazi, energie, irigatii etc! Adevaratele teme sunt ocolite de politiceni! Doar strada(protestele) ii pot obliga!
  • 0 (10 voturi)    
   Protestele sunt interzise (Luni, 21 septembrie 2020, 11:01)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Unde te crezi, in Europa?
  • +4 (8 voturi)    
   ce gargară cu lozinci (Luni, 21 septembrie 2020, 11:16)

   Pacala54 [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   în teorie, totul este corect, te mănâncă practica! Ce crezi că faci cu protestele? Toată lumea să respecte regulile, să respecte sănătatea publică care este mai importantă decât libertatea individuală, 3 săptămâni sunt necesare pentru a se putea reveni cât de cât la normal!
   • +1 (5 voturi)    
    Stați voi în casă 3 săptămâni (Luni, 21 septembrie 2020, 12:27)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Pacala54

    și lăsați-ne pe noi - doritorii - să ne infectăm și ori să murim, ori să facem anticorpi.
  • +1 (3 voturi)    
   Reformele (Luni, 21 septembrie 2020, 12:02)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Nu aduc bani in buzunarele de partid. Oamenii astia trebuie sa:
   - dea un mic tun cu sutele de mii de tablete inutile
   - deconteze banii la EU cu cazurile de CORO'
   Restul, ce conteaza? Sa vorbim de exemplu de Euthyrox, ca e simplu si la indemana...
  • +1 (5 voturi)    
   . (Luni, 21 septembrie 2020, 12:13)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   24+81=105 De ce nu mergi in vizita intr-o sectie de bolnavi de covid?
   3+46=49 Sunt atatia oameni in lume care iti povestesc cat de chinuitoare a fost experienta lor cu boala, si cum se manifesta ea in cazurile grave, ca nici o raceala din lumea asta! Chiar si persoane celebre! Pe aia de ce ii ignori?
   57+162=219 Ba chiar mai bine, de ce nu mergi la psihiatrie?
 • 0 (6 voturi)    
  Subiectiv (Luni, 21 septembrie 2020, 10:53)

  V.P [utilizator]

  Ce ar mai trebui menționat este și statistica disparităţi salariale: factori de influenţă-2014, pentru o comparație a evoluției la un ciclu de 4 ani raportat la inflație, economie, prețuri etc.
  Pare că acest articol înainte de alegerile locale are efect și autorul reușește să influențeze cititorii.
  Trebuia totuși o sinteză a publicației (care pe site-ul Institutului Național de Statistică încă nu a apărut) mai obiectivă, și detaliate salariile medii nete, câștigul pe ora de muncă, pe categorii de vârstă și studii. În acest fel se putea observa dacă avem progres sau nu în această țară.
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 septembrie 2020, 10:58)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  bravos natiune! (Luni, 21 septembrie 2020, 11:12)

  ..13 [utilizator]

  Nu ne mai ramane decat sa avem un plan cum l-a creat PCC si uite suntem gata!

  Hai la vot sa schimbam ceva in tara asta!

  PS
  Hai ca nu mai am nevoie de cafea ca mi-a crescut tensiunea la normal articolul asta - de obicei este sub limita normala. merci HNs.
 • +2 (2 voturi)    
  asta e (Luni, 21 septembrie 2020, 11:23)

  hanu [utilizator]

  foarte grav. The wrong incentives.
 • -2 (4 voturi)    
  Directia de ingalbenire (Luni, 21 septembrie 2020, 12:32)

  all23 [utilizator]

  Ce au facut galbenii ? Au scos impozitarea pe salariile cu contracte Part time ( ca sa fie inregistrati cat mai multi evazionisti ). Mai ou aflam ca la VS 20 % din firmele controlate aveau angajati fara forme legale , doar au scos si pedeapsa penala pentru asemenea fapte .
  Deja exista si un proiect de lege pentru scoaterea salariului minim si inlocuirea lui cu ceva mai usor de eludat .
  • +2 (2 voturi)    
   serios? (Luni, 21 septembrie 2020, 14:10)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui all23

   Scoaterea impozitarii abuzive de la part time e unul dintre putinele lucruri, daca nu singurul, facut ok de liberali. Iar masura aia a fost a holgutzei.

   La aia cu parte penala pentru munca pe fata la negru, fair enough. Nu neaparat sa fie penal, dar sa coste cat sa-i usture. Sunt insa probleme cu unii angajati din anumite sectoare. Dupa 1-2 zile de munca, dispar. Sau la primul salariu. In constructii, de obicei. Iar sa-l angajezi pe bune, cu TOATE rahaturile obligatorii si de 2 lei (ssm, psi, med muncii bla bla, nu ma refer la cim), prespune costuri timp si bani, pentru nimic. Ar trebui cim si restul in 1 luna zile, eventual cat ar fi perioada proba.
 • -1 (5 voturi)    
  MODUL DE GANDIRE (Luni, 21 septembrie 2020, 13:28)

  jidanul [utilizator]

  Modul acesta de gandire este gresit, pentru ca exista cativa bugetari privilegiati, "de lux", care au salarii nemernic de "nesimtite" si care ridica nivelul salariului mediu in sistemul bugetar dar, restul bugetarilor si in special, a bugetariilor din administratia publica locala salariile nu sunt mari si in multe primarii si consilii judetene, salariatii acestor institutii chiar au salarii si cu 2000-2500 de lei mai mici, pentru aceasi functie, vechime si sarcini in fisa postului. Cunosc foarte multi patroni care activeaza in constructii cu cifre de afaceri relativ egale dar, unii patroni platesc mult mai bine si altii sunt mai zgarciti si mai lacomi si platesc mult mai putin.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by