- În întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi aparţinând sectorului public, câştigul salarial mediu brut realizat în luna octombrie 2018 a fost 5802 lei/lună, superior mediei pe economia naţională cu 1208 lei/lună. În sectorul privat, câştigul salarial mediu lunar al salariaţilor s-a situat sub media naţională cu 455 lei/lună în expresie brută şi cu 252 lei/lună în expresie netă.
- Cele mai mari diferenţe dintre salariile medii ale femeilor şi cele ale bărbaţilor au fost în cazul tinerilor (15-24 ani), femeile realizând cu 137 lei/lună mai puţin decât bărbaţii din această grupă de vârstă.
- Dacă pe ansamblul economiei naţionale, salariile bărbaţilor au fost mai mari cu 64 lei faţă de cel al femeilor, diferenţa în expresie absolută se accentuează pe măsură ce creşte scala nivelului de educaţie (cu excepţia nivelului de educaţie post secundar, unde femeile au câştigat cu circa 250 lei/lună mai mult decât bărbaţii). Femeile cu studii universitare de ciclul I - licenţă au câştigat mai puţin decât bărbaţii din aceeaşi categorie cu 790 lei/lună, cele cu studii universitare de scurtă durată cu 697 lei/lună, cele cu studii universitare ciclul III - doctorat cu 557 lei/lună, iar cele cu studii universitare ciclul II - master, cu 420 lei/lună.
- Cei care au educație superioară au avut salarii mai mari de circa 2,5 ori decât cei cu nivel de educaţie inferior, respectiv de 2,1 ori decât cei cu nivel mediu de educaţie.
- Bărbaţii au câştigat mai mult decât femeile în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari depăşiri ale câştigului salarial mediu brut lunar înregistrându-se astfel: +43,3% în intermedieri financiare şi asigurări, +31,1% în alte activităţi de servicii, +28,5% în industria prelucrătoare, +25,2% în informaţii şi comunicaţii, respectiv +19,0% în comerţ. În schimb, femeilor le-au revenit câştiguri salariale medii brute lunare superioare bărbaţilor în activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+21,6%), construcţii (+17,1%), transport şi depozitare (+3,7%), respectiv în industria extractivă (+2,3%).
Obiectivul principal al anchetei l-a constituit asigurarea de informaţii cu privire la numărul mediu de salariaţi, câştigurile salariale medii orare, lunare şi anuale, timpul de lucru. Indicatorii obţinuţi din anchetă sunt disponibili în diferite forme de agregare, după caracteristici demo-socio-economice: sexe, grupe de vârstă, activităţi economice, clase de mărime ale întreprinderilor, forme de proprietate, forme juridice, grupe majore de ocupaţii, niveluri de educaţie, vechime în întreprindere, durată şi tipuri ale programului de lucru.
Ancheta s-a adresat întreprinderilor cu 10 sau mai mulţi salariaţi, cele cu 250 salariaţi şi peste fiind cuprinse exhaustiv în cercetare. Unităţile din sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) au fost cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale s-au cules pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (cca. 820 de unităţi).
mai ales acum, avem USR-PLUS, care chiar nu are nimeni ce sa spuna rau despre ei!
Am votat si o sa votez USR!
A VOTA e cel mai mic-MARE lucru pentru tine si ea
Da mai departe, zambeste si tara te va ajuta si ea.
E mai profitabil sa stai degeaba la stat sau daca ai postul suficient de important (politist, srist, procuror, judecator) sa te aliezi cu clanurile interlope si sa mulgi si de la clanuri si de la stat.
Producatorul de plusvaloare este prostul societatii romanesti.
Un stat sortit pieirii, ce sa mai comentam!
În România 2020, salariul minim net este 250 de euro.
În ce țară europeană se mai dau salarii de 250 de euro pentru job full time? Așa să puneți problema! Și slavă Domnului, corporațiile și băncile fac bani buni în continuare. Profiturile sunt mutate în alte părți și nedeclarate aici, dar AFACERILE CU SLAVI plătiți prost merg.
In toate statele dezvoltate salarul in privat e mai mare decat salarul la stat, compensarea salariatiilor de la stat vine cu: stabilitatea locului de munca, program fix, ore mai putine de munca.
Sunt o serie de cazuri foarte interesante, de exemplu prin Politehnica, ca sa nu ma uit mai departe. Rectorul fara doctorat sau tantiile de la economic care iau cate o mica feliuta din toate contractele de cercetare......
Si ne miram ca pleaca valorile si raman numai bizonii prin tara (ssst, ca poate ma aude si vine mugind).
Daca s-ar face ierarhizarile univ dupa contractele si lucrarile auxiliarilor, ar fi jumatate din universitati in top 500.
Iar salariile sunt la acelasi nivel cu al pers didactic.
- dea un mic tun cu sutele de mii de tablete inutile
- deconteze banii la EU cu cazurile de CORO'
Restul, ce conteaza? Sa vorbim de exemplu de Euthyrox, ca e simplu si la indemana...
3+46=49 Sunt atatia oameni in lume care iti povestesc cat de chinuitoare a fost experienta lor cu boala, si cum se manifesta ea in cazurile grave, ca nici o raceala din lumea asta! Chiar si persoane celebre! Pe aia de ce ii ignori?
57+162=219 Ba chiar mai bine, de ce nu mergi la psihiatrie?
Pare că acest articol înainte de alegerile locale are efect și autorul reușește să influențeze cititorii.
Trebuia totuși o sinteză a publicației (care pe site-ul Institutului Național de Statistică încă nu a apărut) mai obiectivă, și detaliate salariile medii nete, câștigul pe ora de muncă, pe categorii de vârstă și studii. În acest fel se putea observa dacă avem progres sau nu în această țară.
Hai la vot sa schimbam ceva in tara asta!
PS
Hai ca nu mai am nevoie de cafea ca mi-a crescut tensiunea la normal articolul asta - de obicei este sub limita normala. merci HNs.
Deja exista si un proiect de lege pentru scoaterea salariului minim si inlocuirea lui cu ceva mai usor de eludat .
La aia cu parte penala pentru munca pe fata la negru, fair enough. Nu neaparat sa fie penal, dar sa coste cat sa-i usture. Sunt insa probleme cu unii angajati din anumite sectoare. Dupa 1-2 zile de munca, dispar. Sau la primul salariu. In constructii, de obicei. Iar sa-l angajezi pe bune, cu TOATE rahaturile obligatorii si de 2 lei (ssm, psi, med muncii bla bla, nu ma refer la cim), prespune costuri timp si bani, pentru nimic. Ar trebui cim si restul in 1 luna zile, eventual cat ar fi perioada proba.