AOAR: Cheltuielile bugetare nesustenabile- un risc major pentru România /Spirala periculoasă poate continua cu măsuri care să afecteze fondurile europene alocate și adâncirea crizei

de DP     HotNews.ro
Marţi, 22 septembrie 2020, 17:06 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Pogonaru, AOAR
Foto: AGERPRES
”Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenția asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 o reprezintă relansarea economiei. Numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterii nivelului veniturilor populației, inclusiv al pensionarilor”, arată un comunicat transmis marți de industriași.

Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România. Chiar dacă alte state ale Uniunii Europene au înregistrat în anul 2020 creșteri mari de deficit bugetar, acestea au fost cauzate de efectele pandemiei și nu sunt, în principal, de natură structurală, precum în cazul României.

Deficitele de 8-9% din PIB, ca efect al pandemiei sau al implementării unor programe de sprijin pentru economie, cum este situația altor țări europene, sunt total diferite de același deficit determinat de majorarea unor cheltuieli permanente, precum în cazul României. Piețele internaționale nu tolerează deficite excesive pe termen lung! Toate eforturile de reducere a costului de finanțare al României sunt compromise prin această măsură, România expunându-se riscului de scădere a rating-ului de țară.

Spirala periculoasă poate continua cu măsuri de la partenerii europeni, afectarea fondurilor europene alocate României și adâncirea efectelor crizei. AOAR recomandă prudență și responsabilitate în utilizarea logicii electorale pentru luarea deciziilor de natură economică al căror cost va fi suportat de întreagă societate și în timp, de generațiile următoare.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





829 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    UN BUGET DEZECHILIBRAT (Miercuri, 23 septembrie 2020, 12:48)

    jidanul [utilizator]

    Problema nu este ca nu sunt bani pentru dublarea alocatiilor, cresterea salariilor si a cresterii punctului de pensie, problema este ca tot felul de legi care dezechilibreaza extrem de mult bugetul care a creat privilegiati si "speciali". Aceste legi care au dezechilibrat liniaritatea si ierarhizarea sistemului de salarizare si de pensii trebuie defiintate. Cum sa ai pensii 20000-30000 si de 70000 de lei cand ai pensia sociala de 600 de lei sau pensii de 1000-1500 de lei provenite din sistemul bugetar ? Cum poate Statul Roman sa plateasca doua venituri si salariu si pensie, cumulat ? Cum poti sa ai salarii nemernic de "de nesimtite" in anumite institutii ale Statului Roman, autoritati si companii de stat ? Nicio pensie, provenita din sistemul bugetar, nu trebuie sa depaseasca, cu nici um leu si nici un ban maxim 10000 de lei, nici un salariu de baza in absolut nicio institutie a Statului Roman nu trebuie sa depaseasca salariu de baza al presedintelui Romaniei, nicio persoana angajata intr-o institutie a Statului Roman nu trebuie sa i se plateasca doua venituri, salariu si pensie sau indemnizatie si pensie, ori salariu, ori pensie si daca lucreaza dupa varsta de pensionare sa primeasca numai salariu si dupa ce iese la pensie sa i se recalculeze pensia si sa i se plateasca doar pensia. Aceste privilegii si legi speciale dezechilibreaza, extrem de mult bugetul, produc discriminari socio profesionale extrem de grave. Trebuie eliminate privilegiile legislative anti-sociale si discriminatorii, aceste legi "speciale" si banii sa fie redistribuiti de jos in sus. Un exemplu ar fi Suedia unde salariile in sistemul lor bugetar cuprind 10 trepte salariale si 5 trepte de pensii, provenite din sistemul bugetar al institutiilor de stat. In Romania trebuie reinstaurat echilibrul, liniaritate si ierarhizarea sistemului de salarii si pensii pana la ultimul detaliu, fara privilegiati si fara "speciali".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by