Lupta dintre Comisia Europeană și Apple privind taxele datorate de gigantul tech Irlandei nu s-a încheiat încă, transmite CNBC.

Margrethe VestagerFoto: Comisia Europeana

Comisia Europeană CE a anunțat vineri că va face apel la decizia Tribunalului Uniunii Europene prin care instanța a dat câștig de cauză Apple și Irlandei în procesul intentat de acestea executivului UE. Comisia ceruse în 2016 ca Apple să plătească 13 miliarde de euro Irlandei ca taxe retroactive, considerând că guvernul irlandez a acordat companiei un avantaj anticoncurențial.

Comisia va aduce acum cazul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanță a blocului comunitar.

„Comisia a decis să facă apel la Curtea de Justiție a UE asupra deciziei Tribunalului din iulie 2020 cu privire la cazul ajutorului de stat acordat Apple de Irlanda”, a anunțat vineri într-un comunicat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.

Tribunalul UE ar fi făcut „o serie de greșeli juridice” când a acordat câștig de cauză Apple în decizia din iulie, susține CE în comunicatul remis vineri, potrivit Bloomberg.

Hotărârea din luna iulie a judecătorilor europeni a pus sub semnul întrebării modul în care CE gestionează acordurile neconcurențiale de acordare a ajutoarelor de stat, cerând oficialilor comisiei să prezinte mai multe dovezi în aceste situații, un proces complicat și de durată.