​Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de OUG privind reglementarea unor cheltuieli de cazare pentru demnitarii din cadrul ministerelor. Sunt prevederi care se referă la decontarea mai flexibilă a cheltuielilor pentru locuințele de serviciu în limita unui plafon maxim, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

RAAPPSFoto: RAAPPS

Se renunță astfel la stabilirea unui plafon maxim anual pentru decontare, optându-se pentru soluția flexibilă a stabilirii de către Guvern, prin hotărâre, atunci când se impune, a unui nou plafon maxim pentru decontare.

Prin actul normativ se mai modifică unele norme din OUG 101/2011 în vederea clarificării unor aspecte de natură să poată asigura, temporar, locuinţe de serviciu necesare demnitarilor din cadrul ministerelor.

Astfel, deși persoanele îndrituite beneficiază de locuință de serviciu sub condiția nedeținerii în proprietate exclusivă sau în coproprietate a unui imobil cu destinația de locuință în municipiul București, aceeași normă este necesar a opera și în cazul decontării cheltuielilor pentru chirie, respectiv să nu dețină în proprietate sau co-proprietate un imobil cu destinația de locuință în Municipiul București.

Potrivit OUG 101/2011, miniștrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcții asimilate celei de ministru și miniștrilor delegați, pe durata mandatului, respectiv secretarilor de stat și persoanelor care ocupă funcții asimilate celei de secretar de stat, pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcție, li se pot atribui temporar imobile cu destinația de locuință de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea R.A.-A.P.P.S.

Nu beneficiază de locuința de serviciu persoanele care dețin în proprietate exclusivă sau în coproprietate imobile cu destinația de locuință în municipiul București. Chiria, cheltuielile de întreținere a locuințelor de serviciu și amortizarea bunurilor din dotarea acestora, inclusiv a mobilierului, se asigură de instituțiile publice în care își desfășoară activitatea beneficiarii. Cheltuielile de cazare prevăzute se decontează în limita unui plafon maxim, stabilit anual, prin hotărâre a Guvernului, cu încadrarea în bugetele ordonatorilor de credite în limita prevederilor bugetare anuale aprobate prin legea bugetara anuală.