Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, miercuri, pe sesizarea asupra Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, transmite Agerpres. Sesizarea a fost transmisă Curţii Constituţionale de parlamentari PNL.
Pe 6 mai, plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.
Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, "prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate''. Articolul 5 prevede că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR".
Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
Un articol modificat de deputaţi prevede că "dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă''.
Un alt amendament stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.
Sa lase dobânzile in pace că de aceea piața e liberă si se va stabili procentul aproape corect urmare cererii de credite.
Daca in următorii ani ca fi criza si se reduce cererea de credite isi mai are rost o astfel de lege.
CCR nici nu intelege nici poate a pricepe cum functioneaza piata.
Cererea si oferta.
Inteleg si asteapta pensii speciale!
Exista vreo 18 tari cu apa calda in UE, care au dobanzile plafonate. Il rugasem sa ataseze un tabel si sa nu mai faca cherry-picking la "exemple". :D
Cum ar fi cursul valutar fara o politica monetara a BNR?
Toate institutiile financiare sunt reglementate. Gradul maxim de indatorare e reglementat, formula de calcul a ROBOR si IRCC. Pana si bursele se inchid temporar cand sunt dezechilibre mari intre cerere si oferta.
E o reglementare foarte buna. Trebuie protejati oamenii de practici abuzive.