Jumătate dintre respondenții unui studiu realizat în intervalul 22 Septembrie-03 Octombrie de către Bucharest Business School alături de platforma Project-E.ro, anticipează că ROBOR 3M (indicator luat în calcul la calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare) se va situa între 2%-3% în următoarele 12 luni. De asemenea, 8 din 10 respondenți sunt de părere că moneda națională se va deprecia și mai mult în următoarea jumătate de an. De asemenea, 38% dintre ei nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 25% se așteaptă la o creștere. Aceasta este prima ediție a cercetării cu privire la Încrederea în economie și în condițiile de business, realizată în rândul comunității de absolvenți și studenți ai programului Executive MBA Româno-Canadian.

sondajFoto: Hotnews

Principalele rezultate ale sondajului aferent acestui trimestru, transmis de project-e.ro:

  • 48% dintre respondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 2%-3%, în următoarele 12 luni.
  • 77% dintre respondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni.
  • 64% dintre respondenți așteaptă o înrăutățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni.
  • 38% dintre respondenți nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 25% se așteaptă la o creștere.
  • 86% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni și 83% așteaptă o depreciere și pentru orizontul de 12 luni.
  • 59,8% dintre respondenți anticipează o scădere economică de minimum 4%.
  • 84,4% dintre respondenți consideră că în următoarele 12 luni vom avea o situație hibrid în care se va munci atât de la distanță, dar și la birou.
  • 69% se așteaptă la o diminuare a călătoriilor în interes de serviciu pentru următoarele 12 luni.
  • 56% se așteaptă la o menținere constantă sau chiar la o creștere a profitabilității companiei în care lucrează (17% așteaptă o creștere).
  • 78% se așteaptă să păstreze sau să diminueze planurile de investiții pentru următoarele 12 luni.

Rezultatele complete ale sondajului pot fi citite aici

Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste 1.000 de manageri. Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada și România) și în același timp este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând cu 1993.

În prezent, acesta este organizat de către Bucharest Business School. Managerii care devin cursanți ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experiența profesorilor și lectorilor din România cât și a celor din Canada, de la universitatea parteneră.

Sondajul a fost realizat prin completarea online a chestionarului de către respondenți, printr-un proces de auto-selecție. Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă și prezentarea rezultatelor a fost realizată de către reprezentanții programului EMBA Româno-Canadian. Colectivitatea de respondenți este reprezentată de manageri cu experiență semnificativă în majoritatea sectoarelor de activitate, aceștia ocupând poziții de conducere în companii românești, multinaționale sau chiar în organizații din mediul public. Membri ai comunității de studenți și absolvenți ocupă poziții de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.