In ce orașe locuiesc cei mai fericiți oameni din țară? Rezultatele ar putea fi surprinzătoare pentru unii...

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 19 octombrie 2020, 12:31 Economie | Finanţe & Bănci


Localitatile cu cei mai fericiti oameni din Romania
Foto: Hotnews
​​Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. La fel ca și gradul în care ești mulțumit cu viața pe care o duci. Așa că am luat datele Băncii Mondiale și am construit un index care să ierarhizeze datele din 41 de localități din România. Rezultatul poate părea surprinzător pentru unii sau normal pentru alții, depinde de unghiul din care privești.

Mai întâi ne-am uitat la percepția privind situația financiară a familiei


Potrivit Băncii Mondiale (studiul a fost lansat acum câteva zile, 66% din persoanele care locuiesc în mediul urban în România se declară mulțumite sau foarte mulțumite de situația financiară a gospodăriei în care trăiesc.
În orașele cu dimensiuni demografice medii (30.000 - 300.000 de locuitori) ponderea celor mulțumiți este de aproximativ 74%. Cinci municipii înregistrează valori de mulțumire peste 80%: Suceava, Sighișoara, Cluj-
Napoca, Craiova și Slatina, iar trei orașe valori sub 30%: Caransebeș, Eforie și Mihăilești. Cele mai scăzute valori de mulțumire față de situația financiară a gospodăriei au fost înregistrate în Sud-Est (54%) și Vest (54%).

Alte constatări:
 • Tinerii de sub 35 de ani tind să fie mai mulțumiți (medie 72%), iar persoanele peste 65 de ani mai nemulțumite (medie 57%).
 • Nivelul de satisfacție corelează direct cu nivelul de educație, de la 51% mulțumire în rândul persoanelor cu studii inferioare, la 78% mulțumire în rândul celor cu studii universitare.
 • Ponderi ale satisfacției de peste 80% au fost înregistrate în rândul patronilor (82%) și angajaților din sistemul public (81%). Procente semnificativ mai scăzute înregistrează persoanele inactive (52%) și șomerii (54%).
 • 87% mulțumire în rândul celor cu venituri individuale de peste 5.000 lei/lună; 63% mulțumire în rândul celor cu venituri sub 2.000 lei lunar.
 • Nivel semnificativ mai scăzut de mulțumire în rândul gospodăriilor formate dintr-un părinte singur, cu unul sau mai mulți copii care locuiesc în aceeași casă (61%) și în rândul cuplurilor căsătorite care locuiesc cu cel puțin unul dintre părinți (63%).


Pe urmă, ne-am uitat cât de mulțumiți sunt românii de viața pe care o duc


Constatările Băncii Mondiale:
 • 78% din populația urbană se declară mulțumită sau foarte mulțumită la întrebarea: „Cât de mulțumiți vă considerați, în general, cu viața pe care o duceți?”.
 • În 11 localități urbane, din care șapte reședințe de județ, nivelul satisfacției depășește 85%. Valori semnificativ mai scăzute în raport cu media s-au înregistrat în Băile Herculane și Mihăilești.
 • Orașele cu populație peste 50.000 de locuitori tind să înregistreze valori de peste 80% nivel general de mulțumire.
 • Regiunea Nord-Vest se află pe prima poziției a ierarhiei la nivel regional (85% mulțumire).
 • Valori ale satisfacției ridicate au, ca tendință, o probabilitate mai ridicată să fie din partea tinerilor (18-24 ani), cu studii superioare, angajați în sistemul public, cu venituri individuale de peste 4.000 lei lunar.
 • La nivelul celor trei localități martor București Cluj Napoca și Vatra Dornei- prin comparație cu 2015, tendințele sunt negative.


În final, agregând toate aceste date, am construit un index în care am ponderat cu 50% imporatnța fiecărui aspect: cel financiar și cel social. Rezultatul este în graficul de mai jos:

(Cu cât indexul e mai ridicat, cu atât și gradul de fericire/mulțumire e mai ridicat)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16520 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  Mai întâi...situația financiară (Luni, 19 octombrie 2020, 13:02)

  Mihail. [utilizator]

  V-ati pierdut timpul, si ne-ati cheltuit banii de pomana.
 • +1 (17 voturi)    
  Ce e fericirea fara alcool (Luni, 19 octombrie 2020, 13:34)

  Leo6769 [utilizator]

  Aici ar fi trebuit sa agregati si consumul de alcool per/capita pe oras. Doar ce e fericirea fara alcool... Vad ca Slatina e pe podium...Voi ce ati alege Brasov sau Slatina? Asta e intrebarea!
 • +8 (10 voturi)    
  Prikoke (Luni, 19 octombrie 2020, 13:35)

  lokkos [utilizator]

  De vazut povestea lui Prikoke, purcelusul fericit. il gasiti pe google
  Multi sunt asemenea lui..
 • +6 (14 voturi)    
  stiti mitul pesterii? (Luni, 19 octombrie 2020, 13:48)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  Asta e ca in rationamentul ala filozofic in care un om a trait toata viata lui intr-o pestera, cu fata la stanca... El poate fi fericit, dar habar nu are ce e afara, soare, iarba, flori, pasari care canta... Daca ar iesi din pestera si le-ar vedea, ce opinie ar avea despre viata din pestera?
  Desi fericirea omului este pana la urma ce conteaza, ar trebui sa ne intrebam, e suficient atat? Daca luam in considerare viata unei mamaite ipotetice, care traieste la tara, se incalzeste cu lemne pe care trebuie sa le aprinda cu greu si mizerie, in fiecare dimineata, in soba care s-a racit de tot peste noapte... Nu are o baie, deci posibilitatea mentinerii unei igiene minime, poate si pentru ca spalatul rufelor de mana si nu la masina este ineficient in curatare, dar si foarte obositor... daca batranica noastra nu prea merge la medic pt ca nu iese din sat de obicei...Oare toate aceste lucruri des intalnite la noi in tara, sunt compensate de faptul ca poate duminica batranica merge la biserica si se simte aproape de... "dumnezeu"... si e fericita in sinea ei? Sau daca ea a fost o persoana optimista din fire toata viata, a fost multumita cu situatia de mai sus, dar intr-o zi moare de cancer, diabet, pancreatita, infarct, sau accident vascular cerebral, etc... la varsta de 70 de ani... putem spune oare ca a avut o viata buna pt ca ea a fost fericita/multumita?
  Eu nu cred! De asta in ochii mei aceste studii bazate pe declaratiile respondentilor nu au nici o valoare! Un exemplu perfect e procentajul de multumire in randul celor care au un venit individual mai mic de 2.000 lei/luna, anume 62%... Pai sincer, o majoritate solida dintre ei sunt multumiti, cand acest venit inseamna de fapt saracie! Trebuie sa ne uitam strict la venituri, putere de cumparare, acces la sanatate si educatie, nivelul de confort si racordare la utilitati a casei unde traiesc, gradul de aglomerare/mp al acelei case, nivelul serviciilor comunitare cum ar fi transportul, siguranta, curatenia... Asta conteaza!
  • -5 (7 voturi)    
   Raiul pe pamant (Luni, 19 octombrie 2020, 15:16)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Si cati oameni poate sustine planeta la standardele prescrise de dumneavoastra? Pana la urma aceasta filozofie inseamna managementul planetei de catre un board director al umanitatii.
   • +5 (7 voturi)    
    Planeta poate sustine destul de multi oameni, ... (Luni, 19 octombrie 2020, 16:53)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    ... daca e exploatata rational. Noi pe moment nu facem asta. Se arunca mai multa mancare decat ar fi necesara pentru a eradica foametea pe tot globul, de exemplu, se iroseste energie, reciclarea si consumul rational de materii prime sunt termeni complet straini pentru o mare parte a economiei mondiale. Desi tehnologia exista, firmele active in domeniul resurselor naturale insista sa foloseasca in continuare tehnologii invechite, poluante, ineficiente si, culmea, mai scumpe decat tehnologii mai noi, care doar pentru introducere ar avea nevoie de o investitie initiala putin mai mare.
   • +2 (4 voturi)    
    Ha? (Luni, 19 octombrie 2020, 19:07)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Ce legatura are ce ai spus tu cu ce am scris eu?
    1. planeta poate sustine lejer inca si mai multi oameni.
    2. nu vorbeam de cat poate sau nu poate sustine planeta standardele de viata bune, ci eu evidentiam doar ca metoda de evaluare a nivelului de trai folosita de studiul din articol este inadecvata!
    3. Ce spui tu acolo cu "board director..." ce legatura are? Cum ti-a raspuns si alt coleg, sunt tehnologii care ne-ar sustine bine stilul de viata, fara sa distruga planeta... iar aceste tehnologii pot fi administrate si la nivel statal! Nu inteleg de unde atata iritare si agitatie cu privire la teoria conspiratiei in care oculta mondiala pune saracuta Romanie pe masa de operatie si contempleaza intr-un mod meschin, cum sa o hacuie! Hai domle dane pace! O lume mai unita ar face pamantul un loc mai bun! Pericolul nu e oculta, care bine-nteles ca nu exista! Pericolul vine din ambitiile de super-puteri ale unor natii precum Rusia sau China, care red ca sistemul lor statal este cel mai bun... (cand de fapt favorizeaza formarea unui nucleu mic de oameni corupti, care dobandesc o putere halucinanta! Vezi putin si magnatii lui, sau Xi si partidul lui omnipotent), sau alte probleme precum Islamul scapat de sub control, incalzirea globala de care nimanui nu-i pasa, avantul stupiditatii si a populismului ce il vedem in ultimii ani...
    • 0 (4 voturi)    
     Bine, ma (Marţi, 20 octombrie 2020, 3:28)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Sa fie cum ziceti voi. Sa dea guvernul mondial la zece miliarde de oameni stilul de viata al lui Bill Gates, eu n-am nimic impotriva.
  • +6 (16 voturi)    
   Ba (Luni, 19 octombrie 2020, 15:36)

   sysrq [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Ba ceea ce răspund oamenii este foarte relevant. Gradul de fericire după tot felul de indicatori mai este calculat și de nu știu ce organizație mondială de nu-știu-ce (tăiat frunze la câini) iar de acolo rezultă că cea mai fericită nație este cea daneză. Studiul respectiv, care se face anual și în care cele mai fericite țări ies întodeauna cele nordice, ia în calcul doar indicatori, gen autobuzele și trenurile vin la timp nu și faptul că ăștia iau antidepresive de la 5 ani (în nici o țară latină, sudică, copiilor nu li se dau antidepresive în mod curent) și că au cel mai mare consum de antidepresive din toată lumea sau că rata sinuciderilor e extrem de sus față de țările sudice.
   La polul opus, cei mai fericiți din propria perspectivă sunt paraguayenii iar din Europa sunt italienii, fencezii, spaniolii, grecii .. ei da, ăștia care se consideră ei înșiși fericiți, sunt cu adevărat fericiți. Nu mă încălzește că vine autobuzul la timp dacă îmi vine să mă arunc din mers din el.
  • +2 (4 voturi)    
   mai este ceva... (Luni, 19 octombrie 2020, 23:35)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   romanii, in marea lui majoritate raspund cu ipocrizie, sa dea bine...

   ce este in sufletul lui nu spune pentru ca are sentimentul ca nimic nu se poate indrepta si nu vrea nici sa nu dea prost in fata celui care il tot descoase ca daca se consemneaza undeva si de aceea poate iese pe minus tocmai el...este o mentalitate paguboasa si vine din comunismul care nu ne-a parasit si care a instaurat o anumita frica care persista pana astazi.

   Nu se poate construi un studiu pe propriile lor declaratii.

   daca ar fi asa de fericiti oamenii in unele localitati ar mai pleca din tara???
   Hai sa vedem daca in acele locuri care au iesit fruntase cum stau cu numarul de plecari din tara si care este rata mortalitatii, a saraciei, speranta de viata si apoi sa se traga concluzii. O parere.
   • 0 (2 voturi)    
    Au răspuns la sondaj cei care n-au plecat, evident (Marţi, 20 octombrie 2020, 10:52)

    salvatore [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Dar tu nu înțelegi asta pentru ca nu te duce mintea. Cei care au rămas se simt bine saunu, sunt fericiți sau nu în funcție de nivelul fiecăruia de înțelegere a vieții. Poate ca unul la tara dacă ar avea un tractor SH și o Dacie de 20 de ani la a șaptea mana ar fi foarte-foarte fericit. Dar în cazul tău cocalarule probabil ca doar un Beamve seria 7 și o piti cu fusta scurta cu care sa te duci sa mănânci shaorma la Mall te-ar putea face fericit.
    • +2 (2 voturi)    
     Sa inteleg ca... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 0:12)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     in viziunea ta, un om decent e cel care se multumeste cu "un tractor de 20 de ani si o dacie la mana a saptea", iar daca vrea mai mult de atat, atunci sigur e cocalar ce e interesat de BMW si saorme cu fuste scurte... Ba da mai sovietica de atat nu putea sa fie propaganda pe care o rostogolesti?!
 • +1 (1 vot)    
  Nu prea cred! (Marţi, 20 octombrie 2020, 15:00)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  "Procente semnificativ mai scăzute înregistrează persoanele inactive (52%) "

  Serios?
  Situatia financiara a votantilor pedesere nu este prea grozava, dar in schimb nici nu trebuie sa mearga la munca si sa plateasca impozite, ca noi.
  Asa ca ar avea motive sa fie fericiti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by