​​Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. La fel ca și gradul în care ești mulțumit cu viața pe care o duci. Așa că am luat datele Băncii Mondiale și am construit un index care să ierarhizeze datele din 41 de localități din România. Rezultatul poate părea surprinzător pentru unii sau normal pentru alții, depinde de unghiul din care privești.

Localitatile cu cei mai fericiti oameni din RomaniaFoto: Hotnews

Mai întâi ne-am uitat la percepția privind situația financiară a familiei

Potrivit Băncii Mondiale (studiul a fost lansat acum câteva zile, 66% din persoanele care locuiesc în mediul urban în România se declară mulțumite sau foarte mulțumite de situația financiară a gospodăriei în care trăiesc.

În orașele cu dimensiuni demografice medii (30.000 - 300.000 de locuitori) ponderea celor mulțumiți este de aproximativ 74%. Cinci municipii înregistrează valori de mulțumire peste 80%: Suceava, Sighișoara, Cluj-

Napoca, Craiova și Slatina, iar trei orașe valori sub 30%: Caransebeș, Eforie și Mihăilești. Cele mai scăzute valori de mulțumire față de situația financiară a gospodăriei au fost înregistrate în Sud-Est (54%) și Vest (54%).

Alte constatări:

  • Tinerii de sub 35 de ani tind să fie mai mulțumiți (medie 72%), iar persoanele peste 65 de ani mai nemulțumite (medie 57%).
  • Nivelul de satisfacție corelează direct cu nivelul de educație, de la 51% mulțumire în rândul persoanelor cu studii inferioare, la 78% mulțumire în rândul celor cu studii universitare.
  • Ponderi ale satisfacției de peste 80% au fost înregistrate în rândul patronilor (82%) și angajaților din sistemul public (81%). Procente semnificativ mai scăzute înregistrează persoanele inactive (52%) și șomerii (54%).
  • 87% mulțumire în rândul celor cu venituri individuale de peste 5.000 lei/lună; 63% mulțumire în rândul celor cu venituri sub 2.000 lei lunar.
  • Nivel semnificativ mai scăzut de mulțumire în rândul gospodăriilor formate dintr-un părinte singur, cu unul sau mai mulți copii care locuiesc în aceeași casă (61%) și în rândul cuplurilor căsătorite care locuiesc cu cel puțin unul dintre părinți (63%).

Pe urmă, ne-am uitat cât de mulțumiți sunt românii de viața pe care o duc

Constatările Băncii Mondiale:

  • 78% din populația urbană se declară mulțumită sau foarte mulțumită la întrebarea: „Cât de mulțumiți vă considerați, în general, cu viața pe care o duceți?”.
  • În 11 localități urbane, din care șapte reședințe de județ, nivelul satisfacției depășește 85%. Valori semnificativ mai scăzute în raport cu media s-au înregistrat în Băile Herculane și Mihăilești.
  • Orașele cu populație peste 50.000 de locuitori tind să înregistreze valori de peste 80% nivel general de mulțumire.
  • Regiunea Nord-Vest se află pe prima poziției a ierarhiei la nivel regional (85% mulțumire).
  • Valori ale satisfacției ridicate au, ca tendință, o probabilitate mai ridicată să fie din partea tinerilor (18-24 ani), cu studii superioare, angajați în sistemul public, cu venituri individuale de peste 4.000 lei lunar.
  • La nivelul celor trei localități martor București Cluj Napoca și Vatra Dornei- prin comparație cu 2015, tendințele sunt negative.

În final, agregând toate aceste date, am construit un index în care am ponderat cu 50% imporatnța fiecărui aspect: cel financiar și cel social. Rezultatul este în graficul de mai jos:

(Cu cât indexul e mai ridicat, cu atât și gradul de fericire/mulțumire e mai ridicat)