Similar cu anii precedenți, prețul mediu pentru unitățile rezidențiale a înregistrat o creștere globală de 4% în primele 9 luni ale anului 2020 în București. Cu toate acestea, impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în al doilea trimestru al anului, prețul mediu/mp în București scăzând la 1.400 EUR. Ultimele luni au adus, de asemenea, la o apreciere a prețului locuințelor vechi, cu o diferență medie de preț de aproximativ 60 EUR/mp între apartamentele vechi și cele nou construite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când diferența era de peste 110 EUR/mp. Acest lucru poate fi atribuit faptului că, având în vedere experiența anterioară a crizei din 2008, clienții ar putea avea o încredere mai mică în ceea ce privește finalizarea noilor proiecte, potrivit unui raport publicat marți.

Apartamente in constructieFoto: Flatfy

În prezent există peste 140 de proiecte rezidențiale care ar urma să fie gata în acest an în București și Ilfov, cele mai multe fiind în Ilfov (40), urmate de Sectorul 1 și 3 (cu câte 23 de proiecte rezidențiale), Sectorul 6 (21 proiecte), Sectorul 4 (10 proiecte) iar în Sectorul 5 ar putea fi finalizate 6 proiecte rezidențiale, mai arată raportul.

”​Cu o rată a inflației în scădere (de la 3,8% la sfârșitul anului 2019 la 2,6% în august 2020), dar un curs de schimb mai mare de 4,8698 RON / EUR (la 30 septembrie 2020), anul acesta a avut un început similar anilor precedenți pe piata rezidentiala. Cu toate acestea, se estimează ca economia să treacă în acest an printr-o recesiune - Comisia Europeană se așteaptă la o scădere de 6% a PIB-ului românesc pentru 2020, cu speranța unei creșteri de 4% în 2021 în cazul în care criza medicală este ținută sub control. Pandemia de COVID-19 a lovit destul de serios piața imobiliară”, se mai spune în document.

Datorită faptului că sectorul rezidențial este extrem de sensibil la recesiunile economice, succesul său depinde de o redresare economică rapidă pentru a se menține pe linia de plutire. Sentimentul general atât al dezvoltatorilor, cât și al investitorilor nu pare a fi unul pesimist. Deocamdată, dezvoltatorii nu prezintă semne de retragere și niciunul dintre proiectele începute în prezent nu a fost oprit. Datorită incertitudinii din piața de birouri, unii dezvoltatori de birouri au decis să-și reconvertească proiectele în scopuri rezidențiale. Totuși, se așteaptă întârzieri în livrări din cauza perioadei de blocare.

Modificările recente în programul „Prima casă” - denumit „Noua Casă” - au venit în sprijinul pieței rezidențiale. Creșterea prețurilor la imobiliarele rezidențiale se datorează atât costurilor ridicate cu materialele de construcții cât și al forței de muncă, mai arată raportul.

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 15.000 de unități noi au fost livrate în București în 2019, un record istoric pe piața rezidențială din România. Zonele de sud și de vest ale orașului sunt două dintre cele mai mari piețe pentru unități rezidențiale, în timp ce partea de nord a Bucureștiului, o zonă cunoscută în general pentru dezvoltările sale rezidențiale de ultimă generație, devine o piață mixtă, care vizează românii cu venituri peste medie. Pentru 2020, dacă luăm în calcul doar proiectele rezidențiale mari, se așteaptă livrarea a aproximativ 20.000 de unități în București și Ilfov.

Cererea

Debutul anului 2020 a urmat aceeași tendință ca anul precedent, cu o creștere de 24% a vânzărilor de apartamente față de primul trimestru. Așa cum era de așteptat, instaurarea stării de urgență în martie-mai a dus la o scădere a tranzacțiilor, dar până la sfârșitul lunii iunie numărul vânzărilor a crescut, piața dând semnalul unei reveniri lente. Per total, primele 9 luni ale anului 2020 s-a înregistrat o scădere a cererii de 8% pe piața rezidențială din București comparativ cu primele trei trimestre ale anului 2019, în timp ce la nivel național scăderea cererii a fost de 6% față de anul trecut. Având în vedere că, în anul precedent, cel mai mare număr de tranzacții au fost închise în perioada septembrie-decembrie, există încă posibilitatea ca 2020 să se închidă într-o notă pozitivă.

Prețuri

Similar cu anii precedenți, prețul mediu pentru unitățile rezidențiale a înregistrat o creștere globală de 4% în primele 9 luni ale anului 2020 în București. Cu toate acestea, impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în al doilea trimestru al anului, prețul mediu/mp în București scăzând la 1.400 EUR. Ultimele luni au adus, de asemenea, la o apreciere a prețului locuințelor vechi, cu o diferență medie de preț de aproximativ 60 EUR/mp între apartamentele vechi și cele nou construite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când diferența era de peste 110 EUR/mp. Acest lucru poate fi atribuit faptului că, având în vedere experiența anterioară a crizei din 2008, clienții ar putea avea o încredere mai mică în ceea ce privește finalizarea noilor proiecte.

“Raportul nostru arată că încrederea diminuată a clienților în piața rezidentială nouă, deși bazată pe o experiență reală, aceasta nu mai este justificabilă în 2020. Piața rezidentială este cu totul alta, există un număr semnificativ de dezvoltatori institutionalizați, cu experiență, cu proiecte finanțate în mare parte din resurse proprii, care nu se mai bazează pe credite pentru a finaliza proiectele. La rândul lor, clienții au un acces mult mai mare la informații legate de toate aspectele pieței și pot lua decizii informate.”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

Pe de altă parte, numărul unităților vechi disponibile pentru vânzare a crescut datorită pieței chiriilor care pare blocată. În ceea ce privește prețurile medii pe suprafață, zonele sudice și vestice rămân cele mai ieftine (în jur de 1.000 EUR / mp), în timp ce în zona Centru-Nord prețurile continuă să depășească 2.000 EUR / mp. Chiar dacă potențialii clienți se așteaptă la scăderi consistente ale prețurilor din cauza pandemiei, prețurile vor rămâne probabil constante sau vor continua să scadă ușor, cel puțin până la sfârșitul anului.

Un alt motiv pentru care clienții se îndreaptă spre locuințe în blocuri vechi este cota de 19% a TVA-ului pentru locuințe noi mai scumpe de 450.000 lei. “Pentru produsele destinate clienților cu venituri medii, care își doresc, de exemplu, un apartament nou cu două camere, achiziționarea acestuia este restricționată exclusiv de cota ridicată de TVA, în condițiile în care prețul mediu al unui astfel de produs este de peste 100.000 EUR. O cotă unică de TVA de 5% pentru locuințele noi ar avea un efect pozitiv asupra pieței rezidențiale, atât din punct de vedere al dezvoltarilor, cât și din perspectiva satisfacției clienților.”, completează Oana Popescu, Associate Director, Residential Capital Markets, Crosspoint Real Estate.

Chiriile

Impactul epidemiei COVID-19 a fost mai evident asupra chiriei. Începând cu luna martie s-au înregistrat scăderi de până la 10%, iar oferta a crescut semnificativ, din cauza chiriașilor care au părăsit Bucureștiul și s-au întors în orașele natale / casele de la țară.

Intrarea pe piața închirierii pe termen lung a proprietarilor de proprietăți destinate închirierii pe termen scurt este, de asemenea, un factor care va duce la o scădere suplimentară a chiriilor. Nivelul chiriei rezidențiale variază de la 250 EUR/lună in Militari si Berceni, 350 EUR/luna in zonele centrale și de nord, 300 EUR/lună în vest și sud, ajungând la 1600 euro/lună în Primăverii/Herăstrău, pentru un apartament cu două camere.