Proiectul eșalonării datoriilor pentru bunii platnici va fi modificat. Ce schimbare e sigură și ce măsuri se analizează acum la MFP/ Ce minus este la buget în urma amânării taxelor

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 20 octombrie 2020, 13:20 Economie | Finanţe & Bănci


Modificari fiscale
Foto: Pixabay
Faptul că s-au amânat taxele se vede la buget. De aceea Ministerul Finanțelor a creat proiectul care include, printre altele, eșalonarea datoriilor pentru bunii platnici, despre care HotNews.ro a scris săptămâna trecută. Datele Ministerului Finanțelor arată un minus de 16 miliarde lei în urma faptului că firmele au putut amâna plata taxelor, fără a li se calcula dobânzi și penalități. Atenție, cifra nu arată și scadența pentru 25 octombrie, deci suma va fi mai mare.

La Minister a avut loc o dezbatere pe tema proiectului, în care Ministerul Finanțelor a anunțat o modificare ce va fi făcută proiectului, care ar putea să fie adoptat săptămâna aceasta.

O modificare sigură


Reprezentanții MFP au spus că o modificare va fi făcută procedurii simplificate de eșalonare la plată, fiind deja operată în proiect: Se extinde sfera celor care pot beneficia. Astfel, și firmele aflate în insolvență vor putea aplica. (În varianta initială a proiectului, publicat săptămâna trecută, nu se putea)

Atenție:
Nu și cele în procedura de faliment.


Trei modificări în analiză tot pe tema procedurii simplificate de eșalonare la plată


1. Mai multe posibilități de reeșalonare în funcție de mersul pandemiei (acum fiind una în proiect).

Aceasta a fost o propunere a mediului de afaceri, iar reprezentanții MFP par a fi de acord cu ea spunând că vor analiza. Unul dintre ei chiar a spus: „Pare a fi o opțiune pentru mediul de afaceri să fie avute în vedere mai multe situații în care se poate reeșalona graficul”.

Problema ar fi, dacă s-ar rămâne la o singură reeșalonare, conform mediului de afaceri, pe fondul pandemiei să vadă că business-ul nu-și poate reveni chiar așa de repede, iar din acest motiv ar trebui să se dea mai multe opțiuni de reeșalonare.

2.
O mențiune în actul normativ referitoare la obligațiile de plată care decurg din șomajul tehnic.

Se va face o analiză să vadă dacă și cum impactează și în funcție de asta se vine cu precizare în actul normativ.

3. Includerea unui termen pentru soluționarea cererii de modificare, eventual de 5 zile. Să fie introdusă în OUG, nu în procedura pe care o va face ANAF și care va veni după publicare în Monitorul Oficial.


O propunere de modificare a OUG pe care MFP o consideră interesantă


Deductibilitatea cheltuielilor cu vaccinarea anti-COVID.

Practic acum noul proiect al MFP prevede deductibilitatea cheltuielilor cu testele COVID, dar ca să nu mai fie scrisă o nouă OUG la momentul respectiv, când va exista vaccinul pe piața românească, să fie inclusă acum prevederea.

Se va analiza asta împreună cu ministerele de resort, reprezentanții MFP fiind încântați de ideea mediului de afaceri.

Separat în analiza, posibil în alte proiecte


1. Prorogarea termenului de amânare a plății taxelor până pe 25 decembrie, acum fiind 25 octombrie.

"O să încercăm să facem o analiză pentru a vedea care este evoluția contribuabililor care înregistrează obligații fiscale restante din perioada pandemiei, să vedem cum evoluează lucrurile și dacă este fezabil și oportun să luăm o astfel de decizie de prorogare a termenului", au spus reprezentanții MFP.

Ei au reamintit că în Parlament există o inițiativă parlamentară care prevede prorogarea termenului până în 25 decembrie.


2. Prorogarea termenului rambursării TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie 2021.


Se va face o evaluare la ANAF.

3. O modificare pe amnistia fiscală din 2019 (Ordonanța 6).

Există o modificare și în proiectul publicat recent de MFP, dar s-ar putea introduce posibilitatea ca obligațiile care provin din titluri de creanță emise de alte autorități și date spre recuperare ANAF să se includă graficul și în valută cu plata la cursul BNR de la data la care se efectuează această plată.

Urmează a fi analizată zilele astea, fiind cerută de mediul de afaceri.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2911 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by