În luna septembrie 2020, rata șomajului a fost de 5,2%, au transmis vineri reprezentanții INS, în ușoară scădere față de nivelul de 5,3% atins în august. Rata șomajului la bărbați a fost cu 1,1 puncte procentuale mai mare decât la femei, iar ca număr, avem 471.000 de șomeri (în septembrie 2019, înainte de pandemie, erau 368.000 de șomeri).

HotNews.roFoto: Hotnews

Piața muncii continuă să fie afectată de criza economică asociată prelungirii crizei sanitare, însă efectele au rămas în linii mari limitate, un rol important revenind programelor guvernamentale de sprijinire a ocupării forței de muncă, a căror perioadă de implementare a fost extinsă până la finele anului 2020, arată și Banca Națională, în raportul lunar publicat ieri. Ritmul anual al disponibilizărilor s-a mai temperat (restrângere a efectivului salariaților din economie cu 1,5%, față de 1,9% în luna iulie).

Pe termen scurt, perspectivele de angajare pe ansamblul economiei s-au îmbunătățit potrivit Sondajului CE-DG ECFIN, însă rămân sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent. Pe piața muncii, deteriorarea evoluțiilor a fost amortizată în aprilie de apelul firmelor la șomajul tehnic, susținut financiar de autorități, iar în luna mai a fost frânată de reluarea activității anumitor sectoare, precum și de noi măsuri de sprijin guvernamental. Astfel, în primele două luni din trimestrul II, atât scăderea efectivului salariaților din economie, cât și creșterea ratei șomajului BIM au fost mai modeste decât s-a anticipat, arată datele din raportul BNR.