​În România au continuat să se înființeze firme anul acesta, în pofida crizei. Bineînțeles, numărul de societăți nou înființate e mai mic, per total. Situația pe SRL-uri arată că au fost create 56.672, în primele 9 luni, în scădere cu 23,4% comparativ cu perioada similară din 2019. Pe lângă acestea, au mai fost Întreprinderi Individuale, PFA etc. în număr de puțin peste 17.000.

HotNews.roFoto: Hotnews

*cifrele de mai jos sunt din statisticile ONRC

Trei domenii se remarcă, dacă ne uităm la numărul de înmatriculări

*Situația la 9 luni, comparații cu perioada similară din 2019

*intra si PFA, ÎI etc.

1. În domeniul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost 121 înmatriculări, în creștere cu 112%

2. În domeniul transportului și depozitării au fost 8.537 înmatriculări, în creștere cu 4,1%

3. În domeniul industriei extractive au fost 84 înmatriculări, în creștere cu 1,2%.

Cele mai mari scăderi procentuale

1. Agricultură, silvicultură şi pescuit -58% (3.194 înmatriculări)

2. Activităţi de spectacole, culturale şi recreative -55% (2013 înmatriculări)

3. Industria Prelucrătoare -44,8% (4981 înmatriculări)

Din punct de vedere al numărului, ca de obicei, în comerț au fost cele mai multe înmatriculări: 19.847 în primele nouă luni, în scădere cu 16,1%. Următorul domeniul este cel al construcțiilor cu 10.387 (-11,1%).

Probabil mulți se întreabă cum arată datele pe Horeca. Au fost și acolo noi înmatriculări, respectiv 3812, dar în scădere cu 31,6% comparativ cu perioada similară din 2018.

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate și domeniile în care au intrat în primele luni de criză

A scăzut și numărul firmelor cu capital străin nou înființate. Din punct de vedere al procentului este vorba despre o diminuare cu 30,3% comparativ cu primele 9 luni din 2019, la 2.902. În privința capitalului social, însă, se observă o creștere de 5,9%, la 18,3 milioane dolari.

Dacă ne uităm pe situația lunară vedem că în aprilie au fost cele mai puține, respectiv 87 de firme cu capital străin, iar în mai: 158. În iunie au fost 228.

În lunile aprilie și mai, cele mai multe firme de acest gen au fost în activitati profesionale administrative stiințifice si tehnice, comert, construcții.

În septembrie, cele mai multe au fost înființate în domeniile: comerț, transport – depozitare – comunicatii, activitati profesionale administrative stiințifice si tehnice, construcții.

Statistica insolvențelor momentan

Dacă ne uităm la datele pe primele nouă luni vedem o scădere a numărului de insolvențe cu 9%, la 4.029. Anul acesta au fost diferite măsuri adoptate care au „ținut în frâu” numărul.

De precizat că una dintre măsurile populare a fost și amânarea plății taxelor, precum și a popririlor și executărilor silite. Acum taxele pot fi amânate până la 25 decembrie. Până la această dată, multe firme vor trebui să aplice pentru procedura simplificată de eșalonare a datoriilor acumulate de la debutul crizei. Datele MFP arată că până în septembrie era un minus 16 miliarde lei la buget în urma măsurii (amânarea taxelor).

Pandemia nu s-a încheiat, iar de anul viitor multe firme, dacă aplică pentru mecanismul de eșalonare și vor fi în continuare restricții, nu vor putea să-și plătească ratele. Probabil atunci vom vedea creșterea numărului de insolvențe și posibil chiar falimente.

Dacă se vor mai lua măsuri în acest sens, rămâne de văzut. Nu știm ce va fi după alegeri.