​INFOGRAFIC Mișcările cursului de schimb ca reacție la deciziile fiscale și monetare din ultimii doi ani. La ce curs am putea plăti ratele anul viitor?

de DP     HotNews.ro
Luni, 30 noiembrie 2020, 16:29 Economie | Finanţe & Bănci


curs
Foto: Hotnews
Viitoarea traiectorie a leului depinde de evoluția pandemiei, evoluțiile politice și necesitatea unui plan credibil de consolidare fiscală (și a modului în care acesta va fi aplicat). Presupunem că BNR va continua să monitorizeze îndeaproape piața (prin controale de lichiditate sau intervenții directe), ținând astfel sub control volatilitatea, arată un raport al BRD recent publicat.

”Ne așteptăm ca BNR să rămână confortabilă cu o slăbire treptată a leului (în jurul a 2-3% pe an), limitând astfel impactul asupra inflației și menținând sub control serviciul datoriei în valută. Acest lucru ar duce leul spre un interval cuprins între 4,9-5,0 lei pentru un euro, cu o medie de 4,93 și o valoare la sfârșit de an de 4,97 lei/euro. Estimarea are la bază 3 ipoteze: 1) consolidare fiscală după alegeri, bazată în special pe îmbunătățirea colectării dar și având în vedere că majorarea cu 40% a pensiilor nu va avea loc, (2) menținerea ratingului suveran al României, (3) o redresare graduală a activității economice”, mai spune raportul citat.

Vezi mai jos un infografic privind reacțiile leului la deciziile fiscale și monetare (click pe imagine pentru a o mări):
”Calmul verii a fost zdruncinat de sosirea toamnei și, odată cu aceasta, a celui de-al doilea val al pandemiei Covid19, atât la nivel global cât și în regiunea noastră. Acest al doilea val a creat dificultăți ritmului în care economiile lumii își reveneau, din cauza restricțiilor re-impuse într-o serie de țări. În acest mediu al riscurilor în creștere și al incertitudinii, investitorii au devenit tot mai neliniștiți, stârnind volatilitate în piețe. Monedele Europei Centrale și de Est au intrat sub presiune și au marcat o tendință de depreciere. La începutul lunii noiembrie, monedele din Europa Centrală și de Est au mai recuperat din pierderi pe fondul știrilor privind evoluția vaccinurilor și al rezultatului alegerilor din SUA. Comparativ cu monedele vecine, leul a continuat să fie foarte stabil, BNR monitorizând îndeaproape cursul de schimb prin intermediul instrumentelor de care dispune”, arată datele BRD din raportul citat.


BCR: ajustarea deficitelor ar putea dura, ceea ce va pune presiune pe cursul de schimb EUR/RON pe un orizont de trei ani


Chiar și înainte de criza Covid-19, deficitul bugetar și cel de cont curent al României erau cele mai mari din regiune. Prin urmare, ajustarea deficitelor gemene ar putea să dureze, ceea ce va pune presiune pe cursul de schimb EUR/RON pe un orizont de trei ani. Astfel, luând în considerare ponderea relativ mare a cursuluide schimb în funcția de reacție a BNR, considerăm că potențiale reduceri ale ratei de dobândă de politică monetară sunt puțin probabile.

Managementul lichidității va rămâne principalul instrument operațional al BNR,din moment ce există o preferință clară în favoarea flexibilității de a reacționa la potențialele deprecieri ale cursului de schimb. Ne așteptăm ca BNR să relaxeze politica monetară prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, urmate de un management și mai relaxat al lichidității din piață și poate prin îngustarea asimetrică a coridorului format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară. Sincronizarea și amplitutinea relaxării politicii monetare va fi cel mai probabil strâns legată de ritmul și mărimea viitoarelor măsuri de consolidare fiscală, arată un raport al BCR.

Banca Transilvania: Atragem atenția cu privire la factorii de risc la adresa evoluției economiei


La nivelul pieței valutare noile prognoze pentru cursul mediu anual EUR/RON indică perspectiva continuării tendinței de apreciere graduală, la 4.84 în 2020, 4.91 în 2021, respectiv 4.95 în 2022. Atragem atenția cu privire la factorii de risc la adresa evoluției dimensiunii financiare a economiei interne pe termen scurt și mediu: fluctuația percepției de risc pe piețele financiare internaționale; incertitudinea asociată crizei sanitare; mix-ul de politici economice pe plan intern, îndeosebi incertitudinile privind deciziile de politică fiscal-bugetară și de venituri după alegerile legislative pe plan intern; provocările interne din perspectivele mezzo și microeconomică; tensiunile geopolitice regionale și mondiale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4096 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  Ce optimism debordant în rândul băncilor (Luni, 30 noiembrie 2020, 17:45)

  Shaolin [utilizator]

  Oare intern, cu ușile închise, sunt la fel de optimiști?
 • +3 (7 voturi)    
  OUG114 (Luni, 30 noiembrie 2020, 18:06)

  ..13 [utilizator]

  mai ceva ca pandemia a miscat accentuat in sus cursul de schimb...

  deci atentie pe cine desemnam prin vot sa intre in parlament pentru ca ei vor face/desface si guvernul si viitoarele OUG-uri..
 • 0 (0 voturi)    
  Criptograme (Luni, 30 noiembrie 2020, 22:51)

  Azra [utilizator]

  Comunicatele BNR, de obicei, cum este si cel de mai sus sunt niste adevarate criptograme din care, pe langa faptul ca sunt aproape impenetrabile,dupa ce le-ai citit stai si te intrebi ce au vrut sa spuna, de fapt. Si nu ma refer aici la omul obisnuit care ar vrea sa stie si el ceva despre sanatatea banului pe care il are in buzunar si care nu intelege absolut nimic.De multe ori termenii folositi sunt niste metafore care se vor financiar-bancare dar care pot capata sensuri nedorite si chiar ingrijoratoare; si dau doar doua exemple. In comunicatul BNR se spune: "BNR va ramane confortabila cu o slabire a leului..."Daca ne mai uitam si prin DEX, tragem concluzia ca BNR se va simti comoda cu aceasta situatie, cu care se va complace. Oare e bine sa spuna asa ceva, ma intreb? .Apoi se mai spune ca " BNR va continua sa monitorizeze indeaproape piata"... "tinand astfel sub control volatilitatea" (leului); de ce nu or spune, pur si simplu, inflatia! ca nu este rusine. Volatilitatea este un termen folosit "pentru substante lichide, care se evapora cu usurinta"(acelasi DEX).Prin raportare la leu termenul ne furnica o puternica senzatie de neincredere in privinta soliditatii monedei nationale, care ar putea dispare foarte usor din buzunarele noastre; or, de bine de rau, leul sta inca bine pe picioare.
  Si mai sunt niste fraze greu de descifrat, in lipsa unor informatii suplimentare;spre pilda:ce-o fi insemnand"ingustarea asimetrica a coridorului format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara"?Ori ce este"mix-ul de politici economice pe plan intern" si "provocarile interne din perspectivele mezzo si microeconomica"?s.a..
  Se intelege, desigur ca exista o terminologie specifica in materie cu care opereaza bancile dar, comunicatele oficiale ,publice, adresate autoritatilor sau in primul rand populatiei, acestea trebuie sa fie transparente si sa aiba o redactare clara, care sa fie pe deplin inteleasa de catre cei care le citesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by