​Deocamdată nu știm cine va fi ministru al Finanțelor, dar un lucru e cert. Datoria publică, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a ajuns la 44% din PIB, în octombrie. De precizat că va fi depășit primul prag din Legea responsabilității fiscal-bugetare de 45% din PIB.

Evolutia datoriei publice ca procent din PIBFoto: Hotnews

Potrivit acestei legi, dacă datoria depășește acest procent, dar se situează sub 50%, Ministerul Finanţelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi prezintă propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

Probabil în acel raport vor fi menționate măsurile economice anti-covid.

Va fi în mod sigur depășit procentul de 45%, având în vedere că prin cea de-a treia rectificare bugetară s-a decis mărirea deficitului bugetar pentru acest an la 9,1% din PIB.

Valoarea totală a datoriei este de 456,9 miliarde lei, la final de octombrie, iar cea mai mare parte a datoriei este pe termen mediu și lung, respectiv 441,8 miliarde lei.

Pentru că este posibil ca anul viitor să fie depășit procentul de 50%, luând în considerare că Florin Cîțu vorbea despre un 7%, deși mulți economiști cred că va fi mai mare cu un procent peste cifra menționată de actualul ministru al finanțelor.

În orice caz, cu 7% ar fi depășit ce-l de-al doilea prag de 50%.

*Depinde bineînțeles și cu cât va crește economia, deoarece în funcție de asta se poate micșora procentul, dar oricum ar fi, e greu de crezut că va fi sub 50% în 2021. Deci pragul 2 va fi depășit.

Ce se întâmplă când se depășește 50%?

Legea spune că Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut.

Programul cuprinde și măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.