Bursa din New York și-a continuat creșterea joi în speranța unui acord privind un pachet de stimulare economică în SUA, cei trei indici principali ai săi atingând noi borne pozitive, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dow Jones a închis la 30.303,37 puncte, în creștere cu 0,49%, depășind maximul din 4 decembrie.

Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a înregistrat un al treilea record zilnic consecutiv de 12.764,75 puncte, grație unei creșteri de 0,84%.

S&P 500 a câștigat 0,58% până la 3.722,48 puncte.

"Piața este în creștere, în principal din cauza stimulului. Perspectiva asigurării unui acord de stimulare până la sfârșitul acestei săptămâni ajută piața", a spus Peter Cardillo de la Spartan Capital Securities.

Oficialii aleși ai Congresului Statelor Unite sunt angajați în negocieri maraton pentru a ajunge la un compromis cu privire la noi măsuri de ajutor pentru companiile americane și gospodăriile afectate de recesiune.

Parlamentarii democrați și republicani încearcă să fie de acord înainte de Crăciun cu privire la o versiune comună a propunerii de 908 miliarde de dolari pusă în aplicare de un grup de aleși bipartizani.

Anunțul a numeroase noi cereri de șomaj, 885.000 într-o săptămână, cea mai mare din septembrie, nu a afectat prea mult impulsul investitorilor.

"Am avut știri macro care nu au fost atât de bune, cu noi cereri de șomaj în creștere", a spus Peter Cardillo.

Celălalt factor care încurajează piețele: Banca Centrală Americană (Fed) și președintele acesteia, Jerome Powell, au arătat miercuri că politica monetară a rămas favorabilă.

În prima linie a luptei împotriva pandemiei, la o săptămână după recomandarea autorizării unui prim vaccin împotriva Covid-19, autoritatea americană de sănătate, FDA, s-a întâlnit joi pentru a evalua remediul dezvoltat de compania americană Moderna.

Primele vaccinuri sunt așteptate încă din săptămâna viitoare.

În Europa, se preconizează că autorizarea vaccinului Moderna va fi revizuită pe 6 ianuarie.

Titlul Laboratoarelor Moderna a urcat cu 5,09%, în timp ce Pfizer, al cărui vaccin a fost administrat primilor americani în această săptămână, a avansat cu 0,49%.