Programul de guvernare al viitorului Guvern: de la program pilot de reducere a impozitelor pe salariul minim, la controale în zona comerțului electronic și listarea băncilor de stat

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2020, 10:13 Economie | Finanţe & Bănci


Fiscalitate
Foto: freepik.com
Programul de guvernare al viitorului Guvern, pe zona de finanțe, prevede unele măsuri în domeniul fiscalității, precum cea din zona salariului minim, precum și în ceea ce privește reforma ANAF sau reorganizarea Trezoreriei statului. Se menționează încercarea de menținere a ratingului de țară precum și posibilitatea unor listări pentru a ajuta piața românească de capital, aici fiind vorba și de băncile de stat.


Ce măsuri sunt prevăzute în document:


Creșterea colectării veniturilor din accize, TVA și taxe vamale prin monitorizarea importurilor mărfurilor cu risc fiscal ridicat și modernizarea punctelor de trecere a frontierei în scopul diminuării evaziunii cu mărfurile de contrabandă.

Eficientizarea controlului antifraudă în domeniul comerțului electronic.

Implementarea sistemului de transmitere electronică a datelor financiar-contabile pentru verificarea operativă și cu costuri reduse a conformării voluntare. Întărirea analizei de risc a contribuabililor pentru inspecția fiscală.

Sprijinirea activă a listării de noi companii (pachete minoritare-majoritare la companii de stat), stimularea pieței obligațiunilor inclusiv prin facilități fiscale, pentru creșterea transparenței, accesului la finanțare și performanțelor guvernanței corporative, simultan cu deschiderea unor noi oportunități de investiții și economisire pentru populație.

Menținerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței şi guvernanței corporative a băncilor de stat.

Reorganizarea trezoreriei: partea de operatiuni sa se transfere catre mediul privat, partea de datorie publica si de statistici sa devina departament al MFP.

Elaborarea unui studiu de impact in 2021 privind posibile facilitați fiscale in vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contributiilor si impozitelor pe echivalentul salariului minim, si începând cu anul 2022 pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat in urma studiului de impact. Decizia privind prelungirea si/sau generalizarea măsurii se va lua in funcție de rezultatele înregistrate in urma pilotarii la doi ani de la intrarea in vigoare in condițiile unui deficit sub 3% sau doi ani de creștere economică peste potential.

Reducerea TVA pentru deseurile colectate selectiv.

Alte măsuri:

Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili vor fi obiectivul principal. Va fi accelerată digitalizarea ANAF și va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic național de monitorizare al ANAF și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF. Astfel va crește baza de colectare și va fi prevenită evaziunea fiscală.

Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare care se vor finanța din fonduri nerambursabile:

• modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP,
• obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF,
• proiect pentru asigurarea serviciilor fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni,
• modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP (toate prin contracte de finanțare POCA, proiecte aflate în derulare),
• proiectul Big Data, ce vizează dezvoltarea unei Platforme de Big Data destinate integrării și valorificării operaționale și analitice a volumelor de date de interes pentru MFP/ANAF, cu orizont de implementare de minim 36 de luni.
De asemenea, vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare cu finanțare de la bugetul de stat:

• asigurarea funcționării și disponibilității sistemului informatic,
• creșterea performanței specialiștilor IT,
• retehnologizarea și extinderea platformelor hardware și software pentru interfața cu cetățenii (pregătire documentație achiziție și estimări bugetare),
• asigurarea funcționării, continuității și disponibilității sistemului integrat vamal, ce înseamnă operaționalizarea conceptului de vamă electronică până la sfârșitul anului 2023,
• verificarea TVA cu ajutorul informatizării documentelor interne utilizate de către inspecția fiscală.

La obiective generale se află: consolidarea fiscală, creșterea transparenței bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice.

De asemenea, documentul mai vorbește despre îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București etc.).

În ceea ce privește menținerea ratingului de țară, măsurile avute în vedere de MFP sunt:
• introducerea operațiunilor de buy-back/exchanges cu titluri de stat,
• introducerea operațiunilor cu instrumente financiare derivate,
• apelarea la finanțări de tipul plasamentelor private – funcție de oportunități
• dezvoltarea pieței titlurilor de stat pentru populație – automatizare proces subscriere și rambursare dobânzi/principal și analiza posibilității efectuării subscrierilor online.

Pentru a nu depăși pragul de 60% al datoriei publice, pentru că dorim să trecem la euro, se propune utilizarea Parteneriatului Public Privat.

Altă măsură este aderarea României la Principiile pentru guvernanță publică a parteneriatelor public-private ale Organizației pentru cooperare și dezvoltare economică (OECD) și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare a României până în anul 2022.

Menținerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței şi guvernanței corporative a băncilor de stat.

Citește și:

DOCUMENT Programul de guvernare: Sistemul de pensii va fi echilibrat cu redevențele din exploatarea gazelor din Marea Neagră


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3997 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Dar măsuri pentru a plăti datorille statului? (Miercuri, 23 decembrie 2020, 10:22)

  BEDE [utilizator]

  Cum ar fi să nu se mai pensioneze militarii, polițiștii și jandarmii la 45-50 de ani, ci să muncească până la 65 de ani, ca și ceilalți cetățeni, dar, evident, în altă meserie dacă nu mai au capacitatea fizică să facă meseria din tinerețe? Dar desființarea pensiilor speciale?
  Dar creșterea TVA la produsele la care a fost redus în anii trecuți?
  Știu bine că, exceptând desființarea pensiilor speciale, sunt măsuri deloc populare, dar cineva va trebui să le ia pentru că altfel nu văd cum vom plăti datoria pe care a acumulat-o statul. A explicat cineva cum se va plăti această datorie? Eu văd că până acum nu.
  • 0 (2 voturi)    
   Noi vrem totul dintr-o data, dupa 30 de ani de jaf (Miercuri, 23 decembrie 2020, 10:43)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Nu uita ca nu e doar un partid la guvernare, ci trei, cu interese comune dar si personale. Toate la timpul lor.
   Pana una alta se misca fantastic de repede aducandu-i pe cei de la PSD si AUR la stadiul spargatori de seminte in tribuna.
 • +2 (2 voturi)    
  Lol (Miercuri, 23 decembrie 2020, 11:04)

  HP [utilizator]

  Legat de scutirea de impozite pentru salariatii cu minim, imi pun intrebari serioase legate de sanatatea mintala a celor din coalitie.

  Ai scutiri la pensionari, ai scutiri la bugetari, ai scutiri la ITisti, ai scutiri la PFA-uri, acum ai scutiri si la aia pe minim.

  Cei pe minim sunt in jur de 30% din salariatii din romania.

  Cum se vor compensa gaurile la buget, de vreo 8 miliarde anual ?

  E clar ca salariile sunt mici, dar daca sunt mici, le cresti, macar cu rata inflatiei.

  Cand stabilesti salariul minim pe economie, nu ii chemi la negocieri doar pe patroni, ca e clar ca aia o sa zica ce ii intereseaza pe ei.
 • 0 (0 voturi)    
  vrajeli (Miercuri, 23 decembrie 2020, 11:18)

  young_e [utilizator]

  cum ar veni UE USR: "pilotarea pentru doi ani" a "posibilelor facilitati ... inclusiv reducerea..." pe salariul minim. pai noi asa am zis: sa guvernati asa, poate peste vreo doi ani... sa facem un studiu... sa pilotati pe urma, sa vedem si noi cum va pricepeti...si p'orma om vedea. pana atunci mergem fara guvern ca poate o fi mai bine asa...

  "Elaborarea unui studiu de impact in 2021 privind posibile facilitați fiscale in vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contributiilor si impozitelor pe echivalentul salariului minim, si începând cu anul 2022 pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat in urma studiului de impact."
 • 0 (0 voturi)    
  Este ca privatizam (Miercuri, 23 decembrie 2020, 11:58)

  Joro [utilizator]

  si ultimele banci romanesti? Cum sa lasam un posibil factor de presiune asupra perfromantului sistem bancar strain care "opereaza" in piata romaneasca?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by