Declarația unică 2021 (click pentru a deschide)
Conform ANAF, modificările față de actualul formular sunt, în principal, următoarele:
• introducerea la Capitolul I a două secțiuni distincte, secțiunile 5 și 6, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2020, precum și de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 (adica acele indemnizatii de somaj tehnic)
• introducerea la Secțiunea 4 de la Capitolul I a rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;
• eliminarea rubricilor referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ..........."
• actualizarea secțiunii 7 “Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venitul realizat şi contribuţiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul I din formular.
Totodată, au fost actualizate în mod corespunzător și instrucțiunile de completare a declarației unice.
HotNews.ro va face un ghid după ce se va adopta, în urma consultării cu specialiștii în fiscalitate, pentru a acoperi cele mai frecvente situații.
Cine depune
Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
- profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de:
- avocați și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Declaratia asta unica nu stie nimeni sa o completeze. Totul se merge pe bajbaiala. Nici macar doamnele de la ANAF nu stiu. De fapt nimeni nu recunoaste ca nu stie, toata luma isi da cu pararea. Anul trecut au fost nu stiu cate versiuni la inceputul anului cand e termenul ei de depunere. De aceea, va propun sa o faceti impecabila si pe urma sa o eliminati definitiv.
De paste o sa se gindeasca sa dea si discountpentru plata pina pe 25 mai.
Termeneul de depunere=termenul de plata va baga din nou in eroare sostemul informatic.
Nu va sti ce ai platit si ce impozit .
Pe urma care e destept vaa fac cerere de recalculare,etc,etc
Probabil au auzit ca-i digitalizeaza si vor sa-si arate utilitatea, poate renunta aia la robotizare si digitalizare.
Ca, se stie doar, robotii nici nu cer spor de stres...
pai cum sa mai traiesti asa?! Asta-i viata?!
Intrebare: daca toate veniturile sunt impozitate la sursa, de ce se mai cere situatia veniturilor pe individ?
Nu este declaratie dubla? (Si apoi impozitare dubla?)
Nu sunt contabil, poate ma lamuriti cum gandesc functionarii si politicienii nostri.
Pe care i-am ales sa ne usureze relatiile cu admnistratia statului, nu s-o complice.
(Cati -mari- evazonisti ati prins cu declaratia asta? In afara de faptul ca mareste -inutil- volumul de hirtoage si volumul de munca la ANAF, cu cozile de rigoare, ce altceva ati mai obtinut cu declaratia asta?)
se doreste un sistem electronizat la nivelul intregii tari, pentru a elimina miile de adeverinte -inutile- cerute de adm. centrala si locala;
nu se poate face un program care sa urmareasca veniturile individuale ale cetatenilor? (inceputul programarii trebuie sa cuprinda calitatile de : angajat/pensionar, patron, actionar la firme, proprietar teren/arendas, liber profesionist etc. -Sau fara ocupatie...lalala- Cu urmarirea facturilor, incasarilor etc.)
De ce trebuie sa ne ducem noi la birouri si sa le dam, mura-n gura, situatii pe care ei le au, deja?|
Sunt cretini?
Nu mai angajati cretini!
Aveti programe proaste? Faceti unele destepte. Aveti o gramada de programatori.
Nu mă refer la muncă voluntară sau la muncă silită ca pe vremea lui Ceaușescu, dar dacă tot vor să ne învețe contribuția socială să o facă într-un mod corect nu doar pe hârtie și cu argumente mincinoase.
La mulți ani, pentru anul 2021!
Semnat Tudorache Andreea Ioana -Psihoterapeut Alfredo-Adlerian