Încă de la început, Executivul european propune angajarea, cât mai curând posibil, într-un dialog pe tema situației fiscale a României și a viitorului buget pentru 2021, care va fi o cheie importantă în acest sens.
„După anii de derapaj fiscal, situația fiscală a țării a continuat să se deterioreze substanțial în 2020. (…) Comisia va reevalua situația bugetară a României în primăvara anului 2021 și, dacă va fi cazul, va propune noi pași în cadrul procedurii de deficit excesiv”, se arată în scrisoare.
Evaluarea, spune Comisia, va lua în considerare datele bugetare pe 2020, bugetul pe 2021 și previziunile de primăvară ale Comisiei pentru 2021, precum și stabilirea politicii fiscale pe termen mediu pe care se va baza Guvernul în programul său politic și celui de convergență.
• În acest context am dori să ne angajăm cu Guvernul român în discuții privind acțiunile necesare, atât imediat, cât și pe termen mediu, pentru a aduce situația fiscală pe o cale sustenabilă.
• Această acțiune corectivă nu trebuie și nu ar trebui să submineze eforturile necesare pentru a sprijini sistemul de sănătate și economia în vederea combaterii în mod eficient a pandemiei și a consecințelor economice și sociale.
„Suntem disponibili pentru a discuta interacțiunea dintre bugetul pe 2021 și procedura de deficit excesiv. Vom saluta eforturile ulterioare ale Guvernului de a limita orice impact bugetar structural negativ al măsurilor luate. În același timp, România ar trebui să evite introducerea de noi măsuri cu impact negativ permanent asupra soldului bugetar”, se arată în document.
• Având în vedere gravitatea situației fiscale, vă încurajăm cu tărie să luați în considerare alte inițiative de politică fiscală încă din 2021, atât pe partea veniturilor cât și a cheltuielilor. Aceste inițiative ar trebui, ca parte a unei strategii fiscale concertate pe termen mediu, să stabilească deficitul pe o cale în declin și să prevină o creștere bruscă a datoriei publice ca procent din PIB.
Datoria publică poate depăși 100% din PIB
În anexa documentului se vorbește mai detaliat cu privire la datoria publică a României, care poate ajunge la 100% din PIB în 2027.
“Pentru a evalua riscurile de sustenabilitate pe termen mediu, Comisia a realizat o evaluare ad-hoc a sustenabilității datoriei publice pe baza abordării standard. Din cauza deficitului ridicat și a dobânzilor relativ ridicate în comparație cu alte datorii, datoria publică ca procent din PIB se află pe o cale abruptă ascendentă”, menționează sursa citată.
• În cazul unui scenariu fără schimbări de politici, Comisia estimează că datoria va depăși 60% în 2020 și se va duce la peste 100% din PIB în 2027, rămânând peste acest nivel până la sfârșitul perioadei proiecției, în 2031.
• Pe baza evaluării Comisiei, riscurile generale pentru sustenabilitatea datoriei par ridicate pe termen mediu. Acest nivel al riscului indică faptul că există vulnerabilități fiscale semnificative care trebuie soluționate prin măsuri adecvate.
Conform anexei, creșterile mai mici de pensii și alocații pentru copii ar atenua cheltuielile pe termen scurt, „dar nu ar schimba fundamental riscurile pe termen lung pentru sustenabilitatea datoriei în absența unor măsuri suplimentare pentru 2021 și ulterior”.
...Frantei (>120% pib)
...Spaniei (>130% pib), samd?
nu isi permite sa latre decat la catei, deux poids deux mesures.
Italia, Franta, Spania sunt economii mature, puternice, cu un nivel de incredere al investitorilor crescut, prea mari ca sa fie lasate sa pice, etc. Pe cand noi suntem inca la statutul de economie emergenta. Si in plus, bugetul nostru e de 2803-% din PIB, pe cand la ei e la 50%, ceea ce face ca acel 120% PIB la ei sa se transleze in 70-80% la noi.
Da' ce nu pricep e de ce postacimea pesedista e impotriva comisiei europene in speta asta... O fi prostie pura? Pana la urma interesul opozitiei nu e ca cei de la putere sa se imprumute la greu si sa dea ajutoare sociale la tot poporul, ci sa-i tina fara bani, ca sa piarda electoral. Ori tu spui ca e bine sa traim pe datorie, pe cat mai multa datorie.
cand dai cresteri de salarii doar in scop electoral bugetarilor de la care vrei voturi, cand dai cresteri de pensii la toata lumea
o sa ajungem sa cersim credite de la UE in 20 de ani si cei care vor sa iasa atunci la pensie nu vor mai apuca pensia pe care o merita
Asta ca un apropo dacă te simți cumva discriminat. Că nu ți se spune adevărul.
Nici o masura dintre cele mentionate in scrisoarea Comisiei UE nu se poate realiza doar printr-o politica de austeritate si fara o dezvoltare economica iar aceasta, la randul ei, necesita investitii in domeniile esentiale ale economiei.Finantarea lor poate fi asigurata din fondurile structurale importante care ne stau la dispozitie la Bruxelles si pe care nu le folosim de ani de zile iar consecintele se vad astazi foarte clar.
Scrisoarea Comisiei Europene este o "tragere de urechi", care ne arata ca institutiile europene si-au cam pierduut rabdarea sa ne dea doar sfaturi si sa constate ca, in continuare, ca si un scolar lenes,dar dotat cu IQ, noi venim zilnic la scoala cu lectiile nefacute si suntem mereu ocupantii ultimei banci, facand clasa respectiva de rusinea scolii.
Instabilitatea politica de la noi este cauza principala a situatiei in care tara se afla astazi. Cum sa measrga bine transporturile, sanatatea, educatia si orice alt domeniu cand in ultimii 8 ani s-au perindat vreo 10 guverne pe la conducerea ei, fiecare cu ideile si strategiile lui si care nici alea nu s-au realizat,